Σύσκεψη Δημάρχων στη Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμάτων & της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

0

Από την Περιφέρεια Αττικής λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:

perifereia-vasilopoylosΣύσκεψη Κεντρικού Τομέα με θέμα τη σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης απορριμμάτων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Ερμίνας Κυπριανίδου, σύσκεψη εργασίας μεταξύ εκπροσώπων Δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και στελεχών της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο την προώθηση της εκπόνησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποστολής προς τους Δήμους της Αττικής του “Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων” από τον ΕΣΔΝΑ και ενόψει αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Στη σύσκεψη έγινε παρουσίαση του οδηγού Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων και, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας, δόθηκαν διευκρινήσεις και αντιμετωπίστηκαν προβλήματα στις σχετικές διαδικασίες που έχουν δρομολογήσει οι Δήμοι.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν (ανά Δήμο):
– από το Δήμο Αθηναίων, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς, ο κ. Μ. Λυκούρης, στέλεχος Δ/σης Οδοποιίας και τα στελέχη της Δ/σης Καθαριότητας Ιωάννης Βακουντούλης και Χρ. Ξύστρας
– από το Δήμο Βύρωνα, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Μαυρίκης και ο σύμβουλος δημάρχου Γ. Καπρής
– από το Δήμο Γαλατσίου, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Προϊστάμενος του Δήμου Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
– από το Δήμο Δάφνης – Υμηττού, ο Δήμαρχος Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Χαρίσης και η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Βικη Βόγλη
– από το Δήμο Ζωγράφου, η Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στ. Αρμπιλιάς
– από το Δήμο Ηλιούπολης, ο Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος, Δ/ντης Καθαριότητας Κων. Σχίζας και ο Τεχνικός Σύμβουλος Κίμων Παπαγεωργίου
– από το Δήμο Καισαριανής, ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ι. Περρής.
από το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ανανιάδης και η ειδική σύμβουλος Δ. Σπανούδη

Στην συζήτηση, εισηγήσεις έκαναν η Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΝΑ Αφροδίτη Μπιζά και ο ειδικός συνεργάτης του ΕΣΔΝΑ Ανδρέας Πανταζόπουλος.

Στην εισηγητική της τοποθέτηση η Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου ανάφερε:

“Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο την προώθηση της εκπόνησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Η πρωτοβουλία μας αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποστολής προς τους Δήμους της Αττικής του “Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων” από τον ΕΣΔΝΑ και ενόψει αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού που έχει δρομολογηθεί όπως ξέρετε.

Επιτρέψτε μου πριν δώσω το λόγο στους ειδικούς εισηγητές των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν, ορισμένες αφετηριακές επισημάνσεις:

Είναι γνωστό ότι από το ξεκίνημα της θητείας μας ως νέα περιφερειακή αρχή επιδιώξαμε να ανατρέψουμε το συγκεντρωτικό, αντί-περιβαλλοντικό και επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που προωθούσε η προηγούμενη διοίκηση της Π.Α.

Γνωρίζετε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι σύνθετο. Και κατά τη γνώμη μας, αντικατοπτρίζει πολλά από τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης τις τελευταίες δεκαετίες πολιτικής από τις κυρίαρχες δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο.

Ευθύς εξαρχής, τόσο με την επιστολή που απηύθυνε η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου στους Δημάρχους τον περασμένο Οκτώβριο, όσο και με τη διοργάνωση του Συνεδρίου για τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» που διοργανώσαμε με τον ΕΣΔΝΑ το Φεβρουάριο δώσαμε σαφές δείγμα του προσανατολισμού μας.

Σε αντίθεση με προηγούμενους σχεδιασμούς που ήταν συγκεντρωτικοί και προσανατολισμένοι στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, εμείς προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ για ένα μοντέλο που θα βασίζεται στο δημόσιο και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση και την οικολογική κατεύθυνση, την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων – πρώτων υλών και κονδυλίων.

Πως θα προχωρήσουμε:

1.) Για να αλλάξουμε το υπόδειγμα της διαχείρισης έχουμε δρομολογήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), από κοινού με τους ΟΤΑ και τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και τους επιστήμονες και ειδικούς που όλο το προηγούμενο διάστημα αντιτάχθηκαν στα καταστροφικά σχέδια της προηγούμενης διοίκησης.

Ο νέος σχεδιασμός, που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, θα αποτυπώνει και θα συγκεκριμενοποιεί μια νέα φιλόδοξη στρατηγική για την οικολογική, οικονομική και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση και θα είναι ρεαλιστικός ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η εφαρμογή του.

2.) Από την πλευρά μας, σκοπεύουμε να παρέχουμε ολόπλευρη τεχνική, υλική, θεσμική και πολιτική υποστήριξη των Δήμων που θέλουν να προχωρήσουν σε μελέτες και εφαρμογές για τοπικά σχέδια διαχείρισης, πάντοτε συναρθρωμένα με μια νέα πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο.
Θα παίξουμε το ρόλο καταλύτη ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης, των μελετών και των χωροθετήσεων – πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και τους άλλους κρατικούς φορείς.

Σας καλούμε να πορευθούμε μαζί στην κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης για την οποία υπάρχει μεγάλη κοινωνική ζήτηση και ετοιμότητα. Με συντονισμένες δράσεις 1ου και 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης και συνέργειες προς το κεντρικό κράτος πιστεύουμε θα δούμε σύντομα αποτελέσματα.

Οι επόμενοι ομιλητές θα παρουσιάσουν αναλυτικότερα τεχνικές και οργανωτικές παραμέτρους του νέου μοντέλου που προωθούμε με επίκεντρο τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας, νομίζουμε θα δοθούν και οι αναγκαίες διευκρινήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα στις σχετικές διαδικασίες που έχουν δρομολογήσει οι Δήμοι.

Και βέβαια, η σημερινή μας διαδικασία είναι η πρώτη αυτού του είδους. Θα χρειαστεί εντατική συνεργασία, σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, ώστε συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τα όποια ζητήματα προκύπτουν σε αυτό το μακρύ -αλλά σίγουρο πιστεύουμε- δρόμο.”

Στη συνάντηση και στο διάλογο που αναπτύχθηκε συμμετείχαν επίσης εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Κεντρικού Τομέα της Π.Α. και υπηρεσιακά στελέχη της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Αττικής.

Προηγούμενο άρθροΌργια σε σχολική εκδρομή στην Πάτρα – Άφωνοι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου από τις εικόνες που αντίκρισαν στα δωμάτια
Επόμενο άρθροΔύσκολες ώρες για τον Κώστα Τσάκωνα – Όσα εξομολογείται για τη μάχη του με τον καρκίνο
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.