Ξεκινά το Ειδικό Δικαστήριο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

0

assets_LARGE_t_420_54146945Με κατηγορούμενο τον π. υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συνεδριάζει αύριο το Ειδικό Δικαστήριο στον Αρειο Πάγο.

Το 5μελές δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου τον παρέπεμψε (με ψήφους 4-1 και αντίθετο στην παραπομπή τον αρεοπαγίτη εισηγητή Χ. Κοσμίδη) με κατηγορίες μετριασμένες σχετικά με τις αρχικές, για νόθευση εγγράφου (για το «σβήσιμο» 3 συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ) και απόπειρα απιστίας, μετατρέποντας το αρχικά βαρύτερο κατηγορητήριο και απαλλάσσοντάς τον από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στο ανώτατο δικαστήριο έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή της δίκης, καθώς αναμένονται συνεδριάσεις κατά τις απογευματινές – βραδινές ώρες, λόγω των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουν στα τμήματά τους οι δικαστές του ΑΠ και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το παραπεμπτικό
Το παραπεμπτικό βούλευμα δέχθηκε (κατά πλειοψηφία) ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθεί για νόθευση της λίστας με τη διαγραφή των 3 ονομάτων συγγενών του, είτε για να μη ζημιωθεί το πολιτικό του «προφίλ», είτε για να τους εξυπηρετήσει οικονομικά για να αποφευχθεί ο φορολογικός τους έλεγχος, που πιθανό να έδειχνε βλάβη του Δημοσίου κατά 1,9 εκατ. ευρώ. Οι συγγενείς απηλλάγησαν με το βούλευμα από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη νόθευση.

Κομβικό σημείο για τη δίκη αποτελεί όχι μόνο το πρόσωπο που έκανε τη νόθευση στο αρχικό CD που έχει χαθεί, αλλά και ποια ήταν η αιτία της, αφού στην περίπτωση της οικονομικής εξυπηρέτησης η κατηγορία είναι κακουργηματική, ενώ στην περίπτωση της προστασίας του πολιτικού «προφίλ» είναι πλημμεληματική.

Στη δίκη προεδρεύει ο αρεοπαγίτης Ν. Πάσσος και συμμετέχουν από τον ΑΠ οι Κ. Τσόλας, Δ. Κράνης, Δ. Κόμης, Αν. Ζευγώλης, Αρ. Σταυράκης, Μ. Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου και από το ΣτΕ οι Δ. Πετρούλιας, Α. Θεοφιλοπούλου, Α. Σακελλαροπούλου, Μ. Παπαδοπούλου, Κ. Πισπιρίγκος, Τ. Κόμβου, με εισαγγελέα την Ξ. Δημητρίου – Βασιλοπούλου (αντεισαγγελέα ΑΠ). Στην έδρα θα βρίσκονται και 7 αναπληρωματικά μέλη.

Μάρτυρες (βάσει του κατηγορητηρίου) είναι οι πανεπιστημιακοί Ν. Αλιβιζάτος, Ν. Διαμαντούρος, Λ. Τσούκαλης και οι Δ. Μασίνας (του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου), Π. Μαντούβαλος (ΣΔΟΕ), Α. Δελτσίδης (πραγματογνώμονας της ΕΛΑΣ), οι συνεργάτες του π. υπουργού Χ. Χατζή, Σ. Ρίτσου, Γ. Αγγελόπουλος. Ο π. υπουργός θα προτείνει μάρτυρες υπεράσπισης.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Reunion… και στο ποδόσφαιρο!
Επόμενο άρθρο“Μαύρο χρήμα” & “Διαπλοκή”: Αποκλειστική Συνέντευξη Άρη Βασιλόπουλου & Έφης Γαϊτανά-Αποστολάκη!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.