Το κτίριο της Renault στο 10ο χλμ. Αθηνών Λαμίας αποτελεί δυστυχώς ένα από τα άλυτα προβλήματα της πόλης μας εδώ και χρόνια! Πρόκειται για ένα οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης 13 στρεμμάτων περίπου με στεγασμένους χώρους χωρητικότητας 14.000 τ.μ. Είναι τόσο μεγάλο, που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο από τους χιλιάδες οδηγούς που διασχίζουν καθημερινά την εθνική οδό, με κατεύθυνση είτε προς Λαμία είτε προς Πειραιά.

 Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το κτίριο αυτό έφερε τα λογότυπα της Renault, της γνωστής γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Έκτοτε, οι πινακίδες κατέβηκαν, οι σχεδόν 300 εργαζόμενοι απολύθηκαν και από τότε η είσοδος στο πλάι του κτιρίου είναι ανοιχτή στο… κοινό περιμένοντας  να υποδεχθεί όποιον έχει τάσεις να καταστρέφει ή… τα παιδιά μας, τα οποία έχουν βρει εκεί τον δικό τους «παιδότοπο» στα επικίνδυνα συντρίμμια του κτιρίου καθώς αυτό βρίσκεται έναντι σχολικού συγκροτήματος των πρώην ΚΑΤΕ!!! 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του FX-news σε καθημερινή βάση μικρά παιδιά επισκέπτονται τον χώρο αυτόν που τον αντιλαμβάνονται είτε ως ενός είδους εξόρμηση είτε σαν μια μικρή περιπέτεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δράσης είναι η φωτιά που είχε εκδηλωθεί τον Μάρτιο του 2012 με αφορμή κάποια βαρελότα και δυναμιτάκια τα οποία έριχναν τα παιδιά μέσα αλλά και στην εξωτερική περίμετρο του κτιρίου. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν ένα παιδί να ρίξει το δυναμιτάκι μέσα στον αεραγωγό του βαφείου και έπειτα από έναν μεγάλο κρότο να εκδηλωθεί η φωτιά στο κτήριο της MAVA(Renault).

Ακόμα ένα πρόβλημα που καθιστά το κτήριο της Renault μία ανοιχτή πληγή της περιοχής μας είναι ότι αποτελεί, χωρίς κανενός είδους ίχνος υπερβολής, μία τεράστια υγειονομική βόμβα! Η κατάσταση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει γίνει πολλές φορές πλιάτσικο όπου και έχουν αφαιρεθεί όλα τα μεταλλικά στοιχεία του κτιρίου από τους γνωστούς «συλλέκτες μετάλλου»… Τα τελευταία μέταλλα βέβαια ήταν οι προστατευτικές μεταλλικές σχάρες υδάτων του υπογείου του κτιρίου καθώς και τα καπάκια των αποχετεύσεων τα οποία δημιούργησαν «θανατηφόρες» παγίδες όπως μπορείτε να δείτε και στο αποκλειστικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Fx Web Tv στο Fx-news.gr… Για την «υγειονομική βόμβα» που έχει δημιουργηθεί… η εικόνα «μιλά» από μόνη της…

Ωστόσο την μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής προκαλεί η χρήση του χώρου από άτομα με αποκλίνουσα συμπεριφορά οι οποίοι επιδίδονται σε βανδαλισμούς και καταστροφές έχοντας μετατρέψει τον χώρο σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο και κάνοντας μέχρι και χρήση παράνομων ουσιών. Μαρτυρίες κατοίκων τις περιοχής έχουν καταγραφεί όπου κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί έντονη κίνηση στο εσωτερικό του κτιρίου καθώς και μουσική που ακούγεται μέσα από αυτό, τις πρώτες πρωινές ώρες. Στον χώρο έχουν βρεθεί πολλές φορές άτομα να κοιμούνται που τον χρησιμοποιούν είτε ως μόνιμο είτε ως περιστασιακό κατάλυμα.

Είναι αναγκαίο να αναφέρουμε ότι στις 15.01.2014 είχε μπει το θέμα της ΜΑΒΑ στα θέματα ημερήσιας διάταξης προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκείνη τη μέρα επί 2μιση ολόκληρες ώρες συζητήθηκε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ενώ το θέμα της ΜΑΒΑ «ξεπετάχτηκε» σε λίγα λεπτά. Σχεδόν καμία σημασία δεν έδωσε κανείς στην επισήμανση του Προέδρου Γ. Παπακώστα (μετά από παρέμβαση του Fx-news) για την «εγκληματική αμέλεια» που έχει επιδειχθεί από τους υπευθύνους για το οικόπεδο της Μάβα…!

Βάσει πληροφοριών όλη αυτή η έκταση αντιμετωπίζει προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος (Δεσμευμένο από Τράπεζες, Δικαστήρια, διεκδίκηση από Δήμο Φ.Χ κλπ). Έτσι δεν βρίσκεται όπως όλα δείχνουν στις προτεραιότητες των αρμόδιων. Πρέπει άμεσα ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αλλά και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς (Περιφέρεια, Υπουργείο Υγείας, Προστασίας του Πολίτη κλπ) να παρέμβουν και άμεσα να σφραγίσουν το κτιριακό συγκρότημα σύμφωνα με τον νόμο, λόγω της επικινδυνότητας του για την δημόσια υγεία.

Η αίσθηση που έχει προκαλέσει όλη αυτή η κατάσταση στάθηκε σαν αφορμή μέχρι και για την πραγματοποίηση ενός γυρίσματος video-clip του γνωστού συγκροτήματος των VEGAS. Η ομάδα του Fx-news ήταν εκεί για να καταγράψει τα γυρίσματα αλλά ακόμη περισσότερο τις εντυπώσεις των ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου. Όπως φαίνεται και στην συνέντευξη της γνωστής τραγουδίστριας Μελίνας Μακρή η ανησυχία της για τα μικρά παιδιά που μπορεί να παίζουν εκεί ήταν πολύ μεγάλη, καταδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα με τα λόγια της και την τεράστια ευθύνη αλλά και αμέλεια των υπευθύνων.

Εμείς, η ομάδα του Fx-news επισκεφτήκαμε για μια ακόμα φορά, (12/01/2015), το χώρο της ΜΑΒΑ για να διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει κανενός είδους αποκατάσταση αλλά η εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο είναι ακόμα πιο επικίνδυνη ιδιαιτέρως, για τους απλούς περαστικούς που διανύουν καθημερινά το πεζοδρόμιο! Καθώς, μεγάλο μέρος της μπροστινής τζαμαρίας κατέρρευσε από τους δυνατούς ανέμους -ευτυχώς χωρίς θύματα και υλικές ζημιές- αφήνοντας έτσι το υπόλοιπο μέρος της κατασκευής αιωρούμενο στους ανέμους και έτοιμο να σπάσει σε χίλια κομμάτια! Το αναλυτικό νέο φωτορεπορτάζ και το βίντεο που παρουσιάζεται δείχνει με ανάγλυφο τρόπο την νέα τροπή της κατάστασης.

Το κτιριακό αυτό συγκρότημα κάποτε αποτελούσε ένα είδος σήματος κατατεθέν για την συγκεκριμένη περιοχή καθώς προσέλκυε πλήθος ατόμων για εμπορικές δραστηριότητες ακόμα και μεγάλου βεληνεκούς. Αποτελούσε ένα μέρος για οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές κάτω από το φως της ημέρας αλλά και στα πλαίσια μιας, κάποιας, οικονομικής ανάπτυξης που βίωνε η χώρα.

Σήμερα, αποτελεί ένα αντίστροφο είδος σήματος κατατεθέν, αν μπορούμε να πούμε, το οποίο ξεμπροστιάζει με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο την ανευθυνότητα, την αδιαφορία και ίσως και την υστεροβουλία των ανθρώπων που μας κυβερνούν οι οποίοι δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τέτοιου είδους σημαντικά θέματα! Μας κάνει ακόμα και να υποψιαζόμαστε πως η εγκληματική αυτή αμέλεια που δείχνουν, ίσως και να βολεύει κάποιους…

Τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα που εγείρουν τέτοιου είδους και μεγέθους εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις στην χώρα μας έχουν πάρει μεγάλες προεκτάσεις και έχουν οδηγηθεί πολλές φορές σε άσχημη τροπή. Σε συνδυασμό με την κοινωνική ανοχή, η κατάληξη ενός τέτοιου περιστατικού μπορεί να οδηγήσει σε αμετάκλητες θλιβερές καταστάσεις όπως να θρηνήσουμε κάποιο νεκρό. Ας ελπίσουμε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα φτάσουμε σε τέτοιου είδους επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο αλλά και εξαιρετικά αποτρόπαιη έκβαση. Ας ελπίσουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα ενδιαφερθεί και θα επέμβει για την αποφυγή μιας δραματικής κατάληξης αλλά και της εξαιρετικά άβολης κατάστασης που δημιουργεί το κτίριο της Renault σε εμάς τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Περισσότερα στο επόμενο τεύχος της έντυπης Fx-news…

Προηγούμενο άρθροΤΩΡΑ: Θρίλερ με ακυβέρνητο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ανοιχτά της Μυκόνου (χάρτης)
Επόμενο άρθροΣκότωσε και πέταξε στο βόθρο τη μητέρα του επειδή τον ενοχλούσε με τις φωνές της
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.