Norman Atlantic: Ένας Έλληνας νεκρός- 165 διασωθέντες (Βίντεο)

0

Νοrman Atlantic1Σε εξέλιξη βρίσκεται η δραματική επιχείρηση διάσωσης των 478 επιβαινόντων του πλοίου “Νorman Αtlantic” της ΑΝΕΚ μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε γκαράζ του, ενώ αυτό έπλεε 35 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του YEN, στο πλοίο υπάρχει ένας νεκρός άνδρας, ελληνικής καταγωγής.

Το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το RCC της Ρώμης, μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων, προκύπτει ότι ο νεκρός άνδρας ονομαζόταν Γιώργος Δούλης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, Ν. Λαγκαδιανό, ο νεκρός εγκλωβίστηκε μαζί με γυναίκα ελληνικής υπηκοότητας, τη Θεοδώρα Δούλη, στη γλίστρα του πλοίου, στην προσπάθεια τους να βγουν από το πλοίο.
Η γυναίκα περισυνελέγη σώα και μεταφέρθηκε στο Πρίντεζι.

Η επιχείρηση διάσωσης

Από νωρίς το μεσημέρι εξελίσσεται με αμείωτο ρυθμό η αεροδιακομιδή από τέσσερα ελικόπτερα Super Puma (3 ιταλικά, 1 ελληνικό): Μέχρι τις 19.00 είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια 165 επιβάτες που μεταφέρθηκαν σε παραπλέοντα σκάφη (Spirit of Piraeus και Cruise Europa) ή στην πόλη Λέτσε της Ιταλίας.
Τα ελικόπτερα μεταφέρουν διαρκώς επιβάτες. Αρχικώς στα Super Puma επιβιβάζονταν ανά δύο οι επιβάτες, ενώ στη συνέχεια ο αριθμός ανήλθε σε έξι. Στην περιοχή σπεύδει και δεύτερο ελληνικό ελικόπτερο.
Η εναέρια επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ τόνισε ότι περίπου 150 άτομα -μόνο άντρες- έχουν απομείνει πλέον στο σκάφος. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών συνεχίζεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Το πλοίο έχει ήδη αγκιστρώσει ρυμουλκό και όταν θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών θα μεταφερθεί στην Αλβανία. Πληροφορίες από επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο αναφέρουν ότι το πλοίο ήδη ρυμουλκείται και έχει πάρει και κλίση. Στις 20.00, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι το πλοίο έχει λάβει κλίση 7 μοιρών.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει για το πόσοι οδηγοί ενδέχεται να κοιμόντουσαν στα οχήματα τους και εάν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το γκαράζ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα και τους περισυνέλεξαν ιταλικά καΐκια.
Επίσης, περίπου 60 επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λέμβο και υπό δύσκολες συνθήκες (άνεμοι 10 μποφόρ) έφτασαν στο σκάφος Spirit of Piraeus στο οποίο ανέβηκαν με σκάλα.
Στο σημείο έσπευσαν εξ αρχής όλα τα παραπλέοντα σκάφη (τουλάχιστον 7). Επίσης δύο ρυμουλκά, το ένα εκ των οποίων κάνει ρίψεις για την κατάσβεση της φωτιάς. Στην περιοχή σπεύδει και η φρεγάτα Ναβαρίνο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τρία μικρά παιδιά μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας.
Η πυρκαγιά κατέστρεψε τα 2/3 του πλοίου. Από το μεσημέρι βρισκόταν σε ύφεση λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης.

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του πλοίου


Δραματική έκκληση από επιβάτη: Μιλώντας στο Mega, ο επιβάτης Νίκος Παπαθεοδοσίου δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση ενώ ρυμουλκείται και πως η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται. Ο φόβος ήταν εμφανής στη φωνή του καλώντας τις αρχές για διάσωση των εναπομεινάντων επιβατών του πλοίου.

Οι Έλληνες στο σκάφος: 268 επιβάτες και 34 προσωπικό.

Τα τηλεφωνικά νούμερα του Λιμενικού για τους συγγενείς: 210 4191314 και 316

Ηχητικό ντοκουμέντο από την πρώτη στιγμή της φωτιάς

Παράλληλα, από τα ιταλικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε και ένα ηχητικό απόσπασμα, το οποίο κατέγραψε ερασιτέχνης. Σε αυτό ακούγεται το δραματικό SOS τις πρώτες στιγμές της πυρκαγιάς. Γίνεται λόγος για κίνδυνο λόγω φωτιάς και ακούγεται η εντολή εκκένωσης.


Στην περιοχή έπνεαν από το πρωί ισχυροί άνεμοι που έφταναν τα 9 μποφόρ, ενώ υπήρχε βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα κανένα πλοίο να μην μπορεί να προσεγγίσει το φλεγόμενο Norman Atlantic.

Μετά το μεσημέρι οι άνεμοι κόπασαν και τα μποφόρ δεν ξεπερνούσαν τα 6. Όταν έπεσε ο ήλιος ωστόσο οι άνεμοι δυνάμωσαν εκ νέου φτάνοντας στα 7-8 μποφόρ.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων το ακυβέρνητο πλοίο εισήλθε στα αλβανικά χωρικά ύδατα.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΝέα Χαλκηδόνα: Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του κατηχητικού του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Φωτορεπορτάζ)
Επόμενο άρθροΔήμος Φ.Χ.: Αναβολή της συνάντησης Δήμου – ΑΕΚ για το Γήπεδο…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.