Nέο πρόγραμμα voucher για 7.000 πτυχιούχους ανέργους

0

oaedΥπογράφηκε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, η πράξη για την επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, ανέργων αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Απώτερος σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα σε 7.000 ανέργους του Οργανισμού, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, να αποκτήσουν δικαίωμα στην επαγγελματική κατάρτιση. Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων και κατά περίπτωση σε θέματα οργάνωσης – λειτουργίας επιχειρήσεων, επαγγελματικής συμπεριφοράς, βασικής επαγγελματικής ορολογίας και διαχείρισης εργασιακού χρόνου.

Το voucher θα είναι αξίας 3.120 ευρώ, για την κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις συνολικά 7.000 πτυχιούχων. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ Το πρόγραμμα αφορά την πρακτική άσκηση και την επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση, αλλά και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, ανέργων που είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Όπως αναφέρεται ρητά στην πράξη, προτεραιότητα του προγράμματος είναι «ο σχεδιασμός, η εισαγωγή και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό την ανάπτυξη της απασχολησιμότητας και την αναβάθμιση των προσόντων του προσωπικού κατάρτισης με στόχο μια οικονομία που να βασίζεται στη γνώση». Κωδικοποιώντας τις προτεραιότητες του προγράμματος, επιπρόσθετα αναφέρεται ότι στόχος είναι να υπάρξει «επέκταση και θεσμική κάλυψη της πρακτικής άσκησης στις βαθμίδες και στα επίπεδα εκπαίδευσης που έχουν έξοδο στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πράξη τονίζεται ότι πρέπει να αναπτυχθούν κίνητρα «τόσο για την αύξηση των συμμετεχόντων μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, καθώς και απόφοιτων επαγγελματικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για την προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων υποδοχής της πρακτικής άσκησης.» Η πλευρά του ΟΑΕΔ δεσμεύεται να υποστηρίξει δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα (πχ προγράμματα κοινωφελούς εργασίας), που θα καλύπτουν τις παραπάνω κατηγορίες ανέργων. Η συγκεκριμένη πράξη, διευκρινίζεται ότι πρόκειται να εφαρμοστεί στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης. Η συγκεκριμένη πράξη, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στον ΟΑΕΔ 45 εκατ. ευρώ, θα δίνει τη δυνατότητα 12μηνης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης / επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τη δυνατότητα και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η Πράξη λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2015 και η ημερομηνία λήξης για την προθεσμία επιλεξιμότητας των δαπανών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015. Στην πράξη τονίζεται ότι, στην «υποβαλλόμενη πρόταση προς χρηματοδότηση και προκειμένου οι δαπάνες να κριθούν επιλέξιμες, θα πρέπει να είναι απολύτως διακριτές. Επίσης, θα πρέπει να τεκμηριώνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση και σαφήνεια, τόσο ο τρόπος με τον οποίο η προτεινόμενη δαπάνη συμβάλλει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης, όσο και η αναγκαιότητα της δαπάνης αυτής για την υλοποίησή της.»

 

ΠΗΓΗΒασίλης Αγγελόπουλος-dikaiologitika.gr
Προηγούμενο άρθροΈκτακτο Δελτίο: Νέα επιδείνωση του καιρού
Επόμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Αλλάζει η γραμμή Β8 των λεωφορείων
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.