5μηνα στους Δήμους: Όλες οι λεπτομέρειες για τους ανέργους δικαιούχους

0

image

Τους όρους, τη διαδικασία και τους δικαιούχους συμμετοχής στα Προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως προβλέπεται σε αυτή,, αρμόδιος φορέας για την υποδοχή των αιτήσεων των ωφελουμένων και τη κατάρτιση σχετικών πινάκων είναι ο ΟΑΕΔ, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,  εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι,  άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,  εγγεγραμμένοι άνεργοι άνω των 29 ετών. Αντικείμενο της πράξης είναι η δημιουργία απασχόλησης μέσω της πρόσληψης προσωπικού, για χρονικό διάστημα πέντε μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Επιβλέποντες Φορείς), οι οποίοι θα απασχολήσουν τους ανέργους και θα πιστοποιούν την απασχόληση τους στον ΟΑΕΔ προκειμένου να καταβληθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αφορούν στο χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, το διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, τπ ετήσιο εισόδημα ατομικό, ή οικογενειακό, την ηλικία και τον αριθμός ανήλικων τέκνων. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στις σχετικές προσκλήσεις του Ο.Α.Ε.Δ, οι οποίες εκδίδονται κατόπιν εγκρίσεως του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, οι άνεργοι, κατόπιν σχετικής δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής για την απασχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις. Ο ΟΑΕΔ συντάσσει πίνακα Κατάταξης Ανέργων στον οποίο αναγράφονται υποχρεωτικά ο Κωδικός Αριθμός, η συνολική βαθμολογία των υποψηφίων, οι μονάδες που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια κατάταξης, η σειρά κατάταξης με βάση τη συνολική βαθμολόγηση των κριτηρίων, η ειδικότητα των υποψηφίων, οι δηλωθείσες προτιμήσεις και ο επιβλέπων φορέας τοποθέτησης.

Δικαίωμα πρόσληψης σε θέσεις εργασίας στους Επιβλέποντες Φορείς έχουν οι υποψήφιοι που έχουν ενταχθεί στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και η επιλογή πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ

Ο επιβλέπων φορέας προβαίνει στην ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης των υποδειχθέντων και στη συνέχεια ενημερώνει τον ΟΑΕΔ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης. Με τη λήξη του προγράμματος, οι ωφελούμενοι απολύονται αυτοδικαίως, χωρίς καμία αποζημίωση και χωρίς να απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης.

Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα προσλάβει ο Επιβλέπων Φορέας στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη− εργαζόμενου).  Συγκεκριμένα, για κάθε ωφελούμενο που θα προσληφθεί το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί α) σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών και β) σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ μηνιαίως  για τους ανέργους κάτω των 25 ετών,

Επίσης, επιλέξιμη δαπάνη ορίζεται και το μη μισθολογικό κόστος που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και του εργοδότη και το οποίο για τους ανέργους άνω των 25 ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 258,00 € και για τους ανέργους κάτω των 25 ετών το ποσό των 225,00€.

Οι ωφελούμενοι των Προγραμμάτων διατηρούν την ασφάλιση για παροχές ασθένειας, ή αλλιώς την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που απολάμβαναν ως μακροχρόνια άνεργοι μέχρι τη λήξη διάρκειας των Προγραμμάτων.

Προηγούμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: “Μπαράζ” διαρρήξεων σε αποθήκες…
Επόμενο άρθροB-Kουτι Jazz Sessions LIVE – Πέμπτη (4/12) στις 10.00μ.μ.
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.