Θ. Μάλλιος: “ΑΛΣΟΣ «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»”

0

alsosΛάβαμε από τον κ. Θανάση Μάλλιο (πρώην Επικεφαλή της δημοτικής παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ & π. Δημοτικό σύμβουλο) και δημοσιεύουμε:

Μια καινοτόμος απόφαση του Δήμου που πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Του Θανάση Μάλλιου

MALLIOSΜε οφόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο το 2008, επί δημαρχίας Σταύρου Κόντου, συγκρότησε Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Αλσους Νέας. Φιλαδέλφειας».

Σκοπός του Φορέα ήταν (άρθρο 2 του Κανονισμού Λειτουργίας) μεταξύ άλλων και η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Υπηρεσίας για την Διοίκηση, συντήρηση, βελτίωση της βλάστησης, φύλαξη και προστασία του Αλσους. Η προστασία, διατήρηση, αναβάθμιση, ανάπλαση και ανάδειξη του πρασίνου και του εν γένει φυσικού περιβάλλοντος σ’ αυτό. Η καθαριότητα, διαχείριση, δενδροφύτευση, ποτισμα, φύλαξη, ο έλεγχος και η βελτίωση της πυρασφάλειας, ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού κλπ.. Η συντήρηση και βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων (λίμνη, όργανα, παγκάκια, καλαθάκια κλπ) και τέλος η υλοποίηση προγραμμάτων που ενισχύουν το χώρο του, το μικροκλίμα του, την συμβολή στο κλίμα της περιοχής κ.α.
Αυτή η απόφαση κάλυπτε την ανάγκη περιφρούρησης του σημαντικότερου πνεύμονα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τη διατήρηση του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα και την θωράκιση της έκτασης από επιχειρηματικές και οικοδομικές ορέξεις. Σημαντικός λόγος επίσης ήταν η καθιέρωση αρχών και δεσμευτικών κανόνων για την αποτροπή χρησιμοποίησης της έκτασης από τις μελλοντικές Δημοτικές Αρχές, για κατασκευές και κτίσματα που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής στις 22 Ιουνίου 2009 εγκρίνει την απόφαση και στις 13 Ιουλίου 2009, στο φύλλο 1380 της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ», δημοσιεύεται, πράγμα που σημαίνει την επισημοποίηση και τυπικά τις ίδρυσης του φορέα. Η Νομαρχία, λίγο αργότερα, αποφάσισε την επιχορήγησή του με ικανοποιητικό ποσό πράγμα όμως που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Δεν υλοποιήθηκε επίσης και η τελική συγκρότηση αυτού του τόσο σημαντικού φορέα από το καθ’ ύλην αρμόδιο, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας, Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή δεν προχώρησε στη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ξεκίνησε η δράση του. Ο Οδοστρωτήρας του Καλλικράτη «πέρασε» και κατήργησε τέτοιους αναγκαίους οργανισμούς. Η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε, δεν διαμαρτηρήθηκε και δεν διεκδίκησε την παραμονή του Φορέα και την ενεργοποίησή του. Πρέπει να τονίσουμε επί πλέον ότι οι εθελοντές πολίτες που θα συμμετείχαν στο Δ.Σ. (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και 5 μέλη) ήταν άμμισθοι!
Η απόφαση του Δήμου το 2008 δείχνει καθαρά την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να περιφρουρήσει τη «δασική του περιουσία» και μάλιστα οργανωμένα και συστηματικά. Από τότε που ο Δήμος ανέλαβε την διαχείρηση του ‘Αλσους (πριν πολλά χρόνια) η στάση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής είχε διακυμάνσεις. Πέρασε διάφορα στάδια και επίπεδα φροντίδας. Πότε χειρότερα, πότε καλύτερα. Πάντα όμως με τους ενεργούς πολίτες μπροστάριδες να αγωνίζονται για την ακεραιότητα της έκτασης η οποία πολλές φορές έχει κινδυνεύσει.

Σήμερα όμως δεν είναι μόνο ένα τμήμα που κινδυνεύει. Είναι ολόκληρη η έκταση του Δάσους που την έχουν αφαιρέσει από την φροντίδα και την ευθύνη του Δήμου, την έχουν μετατρέψει σε «Μητροπολιτικό Πάρκο» και μέσω ενός Δημόσιου νέου «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρησης» επισημοποιούν τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικοδομικής εκμετάλευσης. Αντιμετωπίζεται πλέον η έκταση σαν αλάνα αφού έχουν καταργήσει τον όρο «δάσος και αναδασωτέα έκταση».
Αν μέχρι σήμερα έγιναν – ΚΑΚΩΣ – αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες όμως βρίσκονται κάτω από το καθεστώς των αυθαιρέτων, άρα είναι κατεδαφιστέες, τώρα θα γίνονται νόμιμες και μόνιμες!
Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που ψηφίστηκε πρόσφατα και είναι πλέον νόμος του κράτους, καθιερώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης έργων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής μητροπολιτικής εμβέλειας! Δηλαδή στο Δάσος της πόλης μας μπορούν να κατασκευαστούν έργα που θα εξυπηρετούν όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Κατ’ αρχήν παραχωρεί τη δυνατότητα κάλυψης του 5% της έκτασης, δηλαδή περίπου 25 στρεμμάτων, αλλά μετά την κατάργηση του δεσμευτικού όρου «δάσος και αναδασωτέα έκταση» ανοίγει διάπλατα η πόρτα το ποσοστό αυτό να γίνει πολλαπλάσιο στο μέλλον. Αυτή η απελευθέρωση αποτελεί μεγάλη πρόκληση σε (επίδοξους) επιχειρηματίες και κατασκευαστές. Βέβαια ειδικοί συνταγματολόγοι πιστεύουν ότι αυτές οι διατάξεις είναι αντισυνταγματικές. Απομένει στην τοπική κοινωνία (Δήμος και Πολίτες) να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει.

Πρέπει επίσης, αυτό που δεν πραγματοποιήθηκε το 2009 να γίνει τώρα. Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ «Ενιαίος Φορέας Διαχείρησης Αλσους» να στελεχωθεί και να δραστηριοποιηθεί. Να επικαιροποιηθεί και να ανανεωθεί η απόφαση της ίδρυσής του από το Δημοτικό Συμβούλιο και να σταλεί για επανέγκριση στην Περιφέρεια. Η απαίτηση για επαναναφορά του ΔΑΣΟΥΣ στη δικαιοδοσία του Δήμου με διαχείριση από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ, πρέπει να ανέβει αγωνιστικά μέσα στο λαό. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η νομική διεκδίκηση και η χρησιμοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου και τρόπου όπως π.χ. η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.
Όσο παραμένει κάτω από τις αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και διαχειριστή το ΘΟΛΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ, το Δάσος που ξέραμε να το ξεχάσουμε!

Προηγούμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Λήστεψαν 85χρονη 3 Ρομά…
Επόμενο άρθροΟΛΟΙ “Ραντεβού στο Άλσος” την Κυριακή…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.