Ο Αργύρης Ντινόπουλος, υπήρξε πετυχημένος δημοσιογράφος – ρεπόρτερ (πολεμικός ανταποκριτής) με μεγάλες επιτυχίες, και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 2002 όπου εκλέχτηκε Δήμαρχος Βριλησσίων. Από το 2007 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στην Β’ Αθηνών και στις 10 Ιουνίου 2014 ορκίστηκε Υπουργός Εσωτερικών & Αυτοδιοίκησης. Με την ιδιότητα του ως υπουργό της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι συνεργάτες του Fx, Βασίλης Βέττος & Δήμητρα Νικολοπούλου, εξασφάλισαν –αποκλειστικά για την πόλη μας– τη συνέντευξη που ακολουθεί:

Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας και καλή επιτυχία στο έργο σας! Ποια είναι η κύρια επιδίωξή σας, το μεγάλο σας στοίχημα, όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση;

Το μεγάλο στοίχημα, όπως έχω πει από την αρχή, είναι καταρχήν η αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης 2στους Ο.Τ.Α. Η αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία, εξαιτίας των περικοπών. Αυτό το οποίο έχει τώρα σημασία είναι οι καινούριες θητείες των Δημάρχων, που μόλις άρχισαν, να είναι θητείες πιο δημιουργικές και πιο αποτελεσματικές, προς όφελος πάντα των δημοτών. Υπό αυτήν την έννοια έχω πει ότι πρέπει να υπάρξει εργασιακή ηρεμία στους Ο.Τ.Α. Έχω διευκρινίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση απολύσεων στους Ο.Τ.Α. Αν κάποιοι χρησιμοποιούν το δήθεν φόβητρο των απολύσεων, είτε για να αποφύγουν την αξιολόγηση είτε για να αποφύγουν τον έλεγχο ορισμένων περιπτώσεων στους Ο.Τ.Α. όπου έχουμε φαινόμενα πλαστών πιστοποιητικών είτε μετατροπές συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου- που ήταν κάτι που έγινε μεν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έγινε χωρίς να τηρηθούν νόμιμες διαδικασίες- αυτά όλα είναι απαράδεκτα. Αυτό που θέλουμε είναι οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. κάθε πρωί που σηκώνονται να πάνε στη δουλειά τους να ξέρουν ότι δεν απειλούνται από καμία απόλυση! Να ξέρουν ότι έχουμε μία εργασιακή ειρήνη και να ξέρουν επίσης ότι η πόρτα του Υπουργού Εσωτερικών είναι ανοιχτή για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, σε οποιαδήποτε πολιτική παράταξη και αν ανήκουν!

Πώς βλέπετε το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Κοιτάξτε, υπάρχει ένα δόγμα αρνητικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι το δόγμα της συσσώρευσης των χρεών, χωρίς βεβαίως πάντοτε την ευθύνη των αιρετών, αλλά από διάφορες περιπτώσεις – θα το έλεγα με μια ευγενική έκφραση – ατυχών επιλογών. Αυτό το δόγμα, λοιπόν, πρέπει να τερματιστεί. Πρέπει να υπάρξει πρώτα απ’ όλα οικονομική εξυγίανση των Ο.Τ.Α. Πρέπει όλοι όμως να εξορθολογίσουμε τις δράσεις μας και τα έξοδά μας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων χρεών. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτός από λεφτά των δημοτών, που είναι ανταποδοτικά, παίρνουν και λεφτά των φορολογουμένων μέσω των σταθερών πόρων. Άρα πρέπει όλοι να δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου.

Η πόλη μας ανήκει στην εκλογική σας περιφέρεια. Πόσο ενημερωμένος είστε για τα προβλήματά της και πόσο αισιόδοξος για τη λύση τους;

Γνωρίζω τη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα και ομολογώ ότι είναι από τους αγαπημένους μου Δήμους, εννοώ σε επίπεδο δημοτών, σε επίπεδο πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, με μια νέα Δημοτική Αρχή, δεν έχει σημασία σε ποια πολιτική παράταξη ανήκει, θα έχετε τη συμπαράστασή μας και τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με την κυρία Ρένα Δούρου πώς είναι γενικά η έως τώρα συνεργασία σας;

Με όλους τους αιρετούς Περιφερειάρχες και με όλους τους Δημάρχους το Υπουργείο Εσωτερικών έχει MaguireDourouθεσμικά τη συνεργασία την οποία πρέπει να έχει. Για τη συγκεκριμένη Περιφερειάρχη πρέπει να σας πω – και αυτό είναι προς τιμήν της – ότι είχε έρθει και είχε μία επαφή μαζί μου πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της και συζητήσαμε ορισμένα ζητήματα. Και όπως με όλους τους άλλους Περιφερειάρχες, μέσα στα πλαίσια των θεσμικών μας καθηκόντων έχουμε τις ανάλογες επαφές. Εδώ δεν μπαίνει θέμα Δούρου – Ντινόπουλος. Εδώ μπαίνει θέμα Υπουργού Εσωτερικών – Περιφερειάρχη Αττικής.

Ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία σας ως πολύ μαχητικός δημοσιογράφος και μετά ως πολύ επιτυχημένος Δήμαρχος Βριλησσίων και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα έχουμε πλέον Δήμαρχο έναν πολύ νέο άνθρωπο, ο οποίος είναι και ο νεαρότερος Δήμαρχος της πόλης μας και προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Άρη Βασιλόπουλο. Τι θα τον συμβουλεύατε, μια και είχατε την εμπειρία του Δημάρχου;

Κατ΄ αρχήν θέλω να σας πω ότι εγώ είμαι εναντίον των συμβουλών. Πιστεύω, δηλαδή, ότι ο κάθε Δήμαρχος, vasilopoylos--dhmarxeioο κάθε Περιφερειάρχης, ο κάθε αιρετός θα κάνει αυτά τα οποία του υπαγορεύει η συνείδησή του -όπως άλλωστε έχει ορκιστεί- και αυτά τα οποία του υπαγορεύουν και τα συμφέροντα των δημοτών του. Εγώ αυτό που θα έλεγα είναι ότι, όταν είχα υπάρξει Δήμαρχος, φρόντιζα περισσότερο να είμαι με τους δημότες και περισσότερο να είμαι έξω, στα προβλήματα της πόλης, παρά να είμαι κλεισμένος στο γραφείο. Η άποψή μου είναι ότι ο Δήμαρχος πάνω απ΄ όλα πρέπει να είναι κοντά στους δημότες. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι σκουπιδιάρης, όταν χρειαστεί και καμιά φορά να ανέβει και ο ίδιος στο απορριμματοφόρο, για να δει και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αλλά και – τέλος πάντων – τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Το λέω σαν ένα παράδειγμα, γιατί η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ένα βασικό καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με μια κουβέντα, θα έλεγα:  Άκουσε τι σου λένε οι δημότες και να είσαι κοντά τους! Δεν πρόκειται να χάσεις ποτέ.

♦Οικονομική κρίση – Μνημόνιο: Ο κόσμος έχει φτάσει ή μάλλον έχει ξεπεράσει τα όριά του, κύριε Υπουργέ. Τι έχετε να του πείτε;

Επειδή είμαι από αυτούς που, όπως σας είπα, και σήμερα ως Υπουργός δεν έχω αλλάξει τον τρόπο ζωής μου από ό,τι ήμουν ως βουλευτής και παλιότερα ως Δήμαρχος και ακόμη παλιότερα ως δημοσιογράφος, κυκλοφορώ καθημερινά έξω και έχω άμεση επαφή με τον κόσμο. Νομίζω ότι, πράγματι, υπάρχει μία κόπωση της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε στην τελευταία στροφή πριν από την έξοδο από την κρίση και πιστεύω ότι αυτή η τελευταία στροφή πρέπει να είναι μία στροφή προς την κοινωνία και προς τα προβλήματα του κόσμου. Και νομίζω ότι αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση, παρά το ότι έχει να αντιμετωπίσει από τη μια μεριά μία τρόικα η οποία είναι προσηλωμένη σε κάποια δόγματα, που πολλές φορές δημιουργούν ζητήματα στην ελληνική κοινωνία και από την άλλη μεριά μια υπερλαϊκίστικη αντιπολίτευση εκτός τόπου και χρόνου, ένα μετακομμουνιστικό πολιτικό μόρφωμα , το οποίο, πράγματι, κινδυνεύει σε περίπτωση που- πράγμα που εγώ δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ – έρθει στην εξουσία να καταδικάσει σε απομονωτισμό την Ελλάδα. Μέσα από αυτές τις συμπληγάδες βαδίζουμε, ο κόσμος έχει γνώση, καταλαβαίνει και νομίζω ότι την προσπάθεια την οποία κάνει ο Σαμαράς θα τη δικαιώσει και στις κάλπες.

♦Από πολύ κόσμο θεωρείστε ως εκπρόσωπος της «λαϊκής δεξιάς». Εσείς πού ακριβώς τοποθετείτε ιδεολογικά τον εαυτό σας;

Η Ν.Δ. είναι ένα ενιαίο κόμμα. Είναι μια παράταξη με μακρά ιστορία. Η παράταξή μας πηγαίνει πολύ βαθιά στο παρελθόν, ως το 1915, όταν ιδρύθηκε ως Λαϊκό Κόμμα από τον αείμνηστο Δημήτριο Γούναρη. Αυτή, λοιπόν, η έννοια της λαϊκότητας έχει μια ιστορική φόρτιση και ενυπάρχει στο DNA της παράταξής μας. Η Ν.Δ. σήμερα είναι η μεγάλη παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, μία ενιαία παράταξη. Τώρα, αν κάποιοι εννοούν ως λαϊκή δεξιά ότι πρέπει να κυκλοφορείς ως κανονικός άνθρωπος, να είσαι κοντά στον κόσμο, να ακούς τα προβλήματά του και να έχεις ανοιχτή την πόρτα σου είτε ως βουλευτής είτε ως υπουργός, ε, τότε τι να σας πω; Στη λαϊκή δεξιά ανήκω, λαϊκός άνθρωπος είμαι, από το λαό έχω εκλεγεί, γι΄ αυτό είμαι και αιρετός!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα Fx-news (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014)

fx-efhmerida-teyxos-septembrios-2014

Προηγούμενο άρθροΓάμοι: Παπάδες Vs Δήμαρχοι σημειώσατε… Χ!
Επόμενο άρθρο«Γιατρός για εξετάσεις και συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ της πόλης μας»
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.