Εχουν μόλις 10 ημέρες για να «σώσουν» τη Σκοτία. Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν για πρώτη φορά προβάδισμα στο «ναι» στην ανεξαρτησία, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στο Λονδίνο ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιδίδονται σε μια κούρσα ανάκτησης της εμπιστοσύνης των Σκοτσέζων στην ένωση με την Αγγλία που χρονολογείται από το 1707.

Το… σκοτσέζικο ντους όμως επηρεάζει και την υπόλοιπη Ευρώπη που περιμένει με ανησυχία τα αποτελέσματα, τα οποία ίσως αλλάξουν τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς όρους στη γηραιά ήπειρο. Την εκστρατεία του να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους υπέρ της παραμονής στην Ενωση ξεκίνησε χθες ο τέως πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν, ανακοινώνοντας ένα χρονοδιάγραμμα για παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στη Σκοτία.

4781798

Σε περίπτωση που οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν «όχι» στις 18 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για την παραχώρηση εξουσιών στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας σχετικά με τα οικονομικά, την πρόνοια και τη φορολογία, σύμφωνα με τον Μπράουν, τα σχέδια του οποίου αναμένεται να στηρίξουν τα τρία μεγάλα κόμματα του Ουεστμίνστερ.

Ο τέως πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει εξαήμερη περιοδεία στο πλαίσιο της εκστρατείας του, η οποία θα περιλαμβάνει και ομιλία του αρχηγού των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.. Ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, η θέση του οποίου, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, απειλείται σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», πραγματοποίησε έκτακτες συνομιλίες με τη βασίλισσα Ελισάβετ ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στη Σκοτία, εάν οι πολίτες της ψηφίσουν να παραμείνει ενωμένη με τη Βρετανία.

Βέβαια οι «γενικόλογες» ανακοινώσεις του -διά στόματος Οσμπορν- δεν έχουν ενθουσιάσει το Εδιμβούργο και το κυβερνών Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «δωροδοκία».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Κάμερον ήταν εκείνος που είχε απορρίψει την προσθήκη τρίτης επιλογής στο δημοψήφισμα -αυτή της παραμονής στην Ενωση με περισσότερη αυτονομία- σίγουρος για τη νίκη του «όχι». Οι «Times» τόνισαν σε δημοσίευμά τους σε πόσο δυσχερή θέση θα βρεθεί ο Κάμερον αν χαθεί η Σκοτία και το πόσο έντονες πιέσεις για παραίτηση θα δεχθεί παραλληλίζοντάς τον με τον λόρδο Νορθ, που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 1782 μετά την απώλεια των αποικιών στην Αμερική.

 

Προηγούμενο άρθροΕκδικάστηκε η ένσταση Αράπογλου…
Επόμενο άρθροΞεκίνησαν οι ακαδημίες του ΑΟΝΦ Ατταλου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.