Ο Ιός Έμπολα μπορεί να Έρθει στην Ελλάδα;

0

Ebola-Virus“Όταν κάποιος έχει έρθει από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε ή τη Γουινέα, αν δεν είναι συμπτωματικός, δεν ενδείκνυται προληπτικός έλεγχος. Μόνο εάν υπάρχουν κάποια συμπτώματα, θα τον διαχειριστούν ανάλογα. Αλλά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν έχουν ληφθεί”, μου επισημαίνει η Ανδριάνα Παυλή, υπεύθυνη του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Της έχω τηλεφωνήσει για να μάθω τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τον Έμπολα, αφού τα τελευταία 24ωρα και ειδικά μετά τη διάγνωση του ιού σε Βρετανό άνδρα, παρατηρείται μια παγκόσμια ανησυχία γύρω από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωνε πως “από την 23η ως την 27η Ιουλίου, συνολικά 122 νέα κρούσματα (επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα) καθώς και 57 θάνατοι σημειώθηκαν στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε». Παράλληλα, Κένυα και Αιθιοποία, ανακοίνωσαν πως εντείνουν τους ελέγχους στα αεροδρόμιά τους.

Αν δεν υπήρχε το κρούσμα με τον Βρετανό, θα έλεγε κανείς πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από όλο αυτό το σκηνικό. Επέμεινα να ρωτάω τη γιατρό εάν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα.

“Αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει ενημερώσει τις πύλες εισόδου στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στις τρεις αυτές Αφρικανικές χώρες. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα, να γνωρίζουν για το πρόβλημα και να διαχειριστούν τον ταξιδιώτη ανάλογα. Επίσης, στις πύλες εισόδου, τα εισαγόμενα προϊόντα που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες παιρνούν από έλεγχο”, τονίζει η Ανδριάνα Παυλή και συνεχίζει: “Οι οδηγίες έχουν σταλεί στα αεροδρόμια και περιλαμβάνουν ενημέρωση στους ταξιδιώτες για τη νόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, πόσες ημέρες διαρκεί η επώαση, πώς μεταδίδεται”.

Ο θανατηφόρος ιός για τον οποίο δεν ύπαρχει κάποιο εμβόλιο, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα και κυρίως άγρια ζώα.

Η Ανδριάνα Παυλή πιστεύει πως η καλή ενημέρωση των ταξιδιωτών είναι το “κλειδί”.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η νόσος αυτή σπάνια έχει μεταδοθεί από ταξιδιώτες σε χώρες όπου δεν υπάρχουν κρούσματα, είναι πολύ σπάνια. Παρόλα αυτά, καλό είναι να ενημερώνονται οι ταξιδιώτες. Συνήθως εκείνοι που ταξιδεύουν στις συγκεκριμένες χώρες, οι λόγοι που ταξιδεύουν είναι τέτοιοι που σπανίως έρχονται σε επαφή με μολυσμένα προϊόντα, όπως είναι τα υγρά των ασθενών, το αίμα, νεκρά ή ζωντανά ζωά. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν και πολλά κρούσματα σε ταξιδιώτες”.

Η αλήθεια είναι πως εάν ένας ταξιδιώτης θέλει να ζήσει επικίνδυνα στις χώρες όπου θερίζει ο Έμπολα, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για “βραβείο βλακείας”. Εάν για παράδειγμα βρεθεί για κυνήγι είτε στη ζούγκλα, είτε για αγοραίο σεξ.

“Δεν είναι συχνή η μετάδοση του ιού σε ταξιδιώτες. Βασικά κολλάνε οι ντόπιοι, εκείνοι που έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα ή νεκρά, ή εκείνοι που εργάζονται σε νοσοκομεία της περιοχής, όπου είναι έντονα τα κρούσματα. Συνήθως προσβάλλει αυτούς. Βέβαια, μπορεί να προσβάλλει και κάποιον που ταξιδεύει. Που είναι, βέβαια, πολύ σπάνιο. Έχει να κάνει και με τις δραστηριότητες του ταξιδιώτη. Είναι ειδικές ομάδες ταξιδιωτών που έχουν ταξιδέψει για ιδιαίτερους λόγους ή έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες που τους φέρνουν πιο κοντά στον ντόπιο πληθυσμό. Δηλαδή κάποιος που θα πάει στη ζούγκλα ή εάν νοσήσει και πάει σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών όπου υπάρχουν ασθενείς. Αλλά οι περιπτώσεις κρουσμάτων σε ταξιδιώτες, επαναλαμβάνω, είναι πολύ σπάνιες”, σπεύδει να με ενημερώσει η γιατρός.

Ο ιός Έμπολα εμφανίσθηκε το 1976 στο Βόρειο Ζαϊρ και το Νότιο Σουδάν και παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας -με τα θανατηφόρα κρούσματα να αγγίζουν το 90%. Αυτό που πολλές φορές μπερδεύει, είναι τα σύμπτωματα, που μπορεί να κάνουν έναν ασθενή να μην πιστέψει πως έχει κολλήσει τον ιό.

“Ο Έμπολα είναι αιμορραγικός πυρετός και υπάρχουν πολλά είδη αιμορραγικού πυρετού. Για αυτό και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις, για να γίνει η διάγνωση”, τονίζει η γιατρός. “Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, κεφαλαλγία, κόπωση, κοιλιακό άλγος. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες ασθένειες και άλλα είδη αιμορραγικών πυρετών”.

Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανισθούν αμέσως, αφού Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση. Ο ιός Έμπολα, μοιάζει να είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για τον ασθενή, αλλά και για τον γιατρό, αφού σύμφωνα με την Ανδριάννα Παυλή, “οι επαγγελματίες υγείας θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου. Γιατί έρχονται σε επαφή με τα υγρά των ασθενών”.

Οι σεναριολόγοι και οι συνομωσιολόγοι, λάτρεις των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, θα απογοητευτούν περιμένοντας να δουν μια πανδημία που εξαπλώνεται με γεωμετρική προόδο. Από αυτό απέχουμε πολύ. Λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο, η επικεφαλής του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής, μου ζητά μια τελευταία κουβέντα.

“Αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει έλεγχο εισόδου ή περιορισμούς. Αν χρειαστεί στο μέλλον δεν το γνωρίζουμε, ελπίζουμε να μην χρειαστεί, γιατί θα σημαίνει πως η νόσος έχει διαδοθεί. Και δεν έχουμε περιορισμούς, όχι μόνο για τα ταξίδια στη Λιβερία, αλλά ούτε και για το εμπόριο. Αυτό είναι το σημαντικό”.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον ιο Έμπολα, πατήστε εδώ

ΠΗΓΗvice.com
Προηγούμενο άρθροΚαι επίσημα χρεοκοπημένη η Αργεντινή!
Επόμενο άρθροΈτσι “πολέμησα” την Ανεργία! (νέα κόλπα)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.