3o Γυμνάσιο Ν.Φιλαδέλφειας: ΟΛΗ η Αλήθεια με Στοιχεία & Ντοκουμέντα!

1

3o-gymnasio-neas-filadelfeias-reportaz-fx-news1Λίγο πριν τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου ήρθε στην επιφάνεια ένα θέμα που τάραξε τη πόλη μας αλλά πολύ περισσότερο τους γονείς των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας. Το θέμα επικινδυ-νότητας του σχολικού κτιρίου στην οδό Ιασωνίδου 22, μέρος ενός πολύ μεγάλου σχολικού συγκροτήματος (πρώην Κ.Α.Τ.Ε). Πέρα από τους γονείς και τη κοινή γνώμη της πόλη μας, το ζήτημα αυτό απασχόλησε έντονα και Πανελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης.
   Η ομάδα της Fx-news όπως σας είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές, έκανε το σχετικό ρεπορτάζ και σας το παραθέτει χρονολογικά, τεκμηριωμένα και όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά.
Να σημειώσουμε ότι η Fx τόσο στην ηλεκτρονική εφημερίδα fx-news.gr όσο και στη έντυπη μορφή της έχει κάνει δεκάδες ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα αλλά και για πολλά άλλα σχολεία της πόλης μας, στα οποία υπάρχουν πολλά προβλήματα:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρεπορτάζ της έντυπης εφημρίδας Ιουλίου
Ρεπορτάζ της έντυπης εφημερίδας Ιουλίου

Στις 11 Νοεμβρίου 2013 η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης – Τμήμα Αυθαιρέ-των έστειλε έγγραφο στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στο οποίο αναγράφεται η έκθεση του κυρίου Ε. Βερνάρδου – Πολιτικού Μηχανικού. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε την ημέρα που ο ίδιος ο κύριος Βερνάρδος έκανε αυτοψία στο συγκρό-τημα του 3ου Γυμνασίου δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου 2013.
Μετά το μακροσκοπικό έλεγχο λοιπόν ο κύριος Βερνάρδος παρατήρησε πως δεν έχει τηρηθεί η στατική ανεξαρτησία των τμημάτων 33 και 34 καθώς και ρωγμές αποκόλλησης τοιχοπληρώ-σεων, ίχνη υγρασίας, ενισχύσεις σε αρκετούς δοκούς, διαγώνιες ρωγμές, εγκάρσιες ρωγμές εντός κυλικείου (τμήμα 34) κ.ά. Έτσι λοιπόν αποφάνθηκε ότι το συγκρότημα είναι ακατάλ-ληλο από πλευράς στατικής και δομικής (κοινώς ετοιμόρροπο).
Μάλιστα τόνισε πως για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνει μια σειρά εργασιών όπως άμεση υποστύλωση κόμβων, δοκών, υποστυλωμάτων και πλακών που παρουσιάζουν ρωγμές αλλά και παρακολούθηση εξέλιξης του φαινομένου των ρωγμών, εντοπισμός της αιτίας εμφάνισης υγρασιών και άρσης αυτής, έλεγχος αντισεισμικής και στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού κ.ά. Τόνισε επίσης στην έκθεσή του πως τα ανωτέρω και γενικά όλες οι απαιτούμενες εργασίες πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ, πως ενστάσεις μπορούν να γίνουν εντός 5 ημερών κατά της εκθέσεως αυτής από τη μέρα κοινοποίησης της αλλά όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας του κτιρίου δεν επιτρέπεται καμία ένσταση (Έγγραφο 1α).

Ο Δήμος μας λοιπόν λαμβάνοντας αυτή την ενημέρωση τον Νοέμβριο, έστειλε στις 2-12-2013 και ενώ είχε λήξει η προθεσμία ένστασης, την έκθεση επικινδυνότητας στη κυρία Ρεβέκκα Κέκου, Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου.
Η κυρία Κέκου μας επιβεβαίωσε σε προσωπική επικοινωνία που είχαμε μαζί της ότι η Πολεοδομία είχε στείλει από τον Νοέμβριο στο Δήμο την έκθεση επικινδυνότητας ενώ η ίδια την έλαβε με καθυστέρηση (Έγγραφα 1α, 1β & 2).
Όπως αναφέρει η ίδια η Διευθύντρια, η έκθεση παρότι έλεγε πως μόνο τα δύο τμήματα του κτιρίου, αυτό του γραφείου και το άλλο του κυλικείου, έχουν πρόβλημα άμεσης επιδιόρθωσης και όλο το υπόλοιπο κτίριο θέλει μόνο κάποιες μικρές επιδιορθώσεις, κατέληξε πως όλο το σχολικό κτίριο είναι ακατάλληλο – «κοινώς ετοιμόρροπο».
Βέβαια η κυρία Κέκου έστειλε το έγγραφο αυτό πίσω στον Δήμο καθώς είχε περάσει η προθεσμία ένστασης και δεν είχε καμία αρμοδιότητα η ίδια ζητώντας να προβεί ο Δήμος άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. (Έγγραφο 1γ)
Από εκεί και έπειτα αφού ο Δήμος δεν την ενημέρωσε για καμία περεταίρω εξέλιξη θεώρησε πως έγινε είτε άρση κινδύνου είτε έκανε ένσταση ο Δήμος για το κτιριακό πρόβλημα με βασικό κριτήριο ότι οι αίθουσες είναι ασφαλείς και μόνο το γραφείο και το κυλικείο θέλουν επισκευή. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ρ. Κέκου βάσει των εγγράφων της Πολεοδομίας αρμόδιος είναι ο Δήμος για την ενημέρωση της κατάστασης του κτιρίου σε όλους τους ενδιαφερόμενους, γονείς κτλ και όχι η ίδια (Έγγραφο 1α – τελευταία σελίδα).

Έτσι στις 11 Δεκεμβρίου 2013 ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας έστειλε στον ΟΣΚ (νυν Κτιριακές Υποδομές Α.Ε) την έκθεση που μαρτυράει πως το κτίριο του Γυμνασίου είναι ακατάλληλο και ζητάει από τον Οργανισμό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άρσης κινδύνου (Έγγραφο 3).

Ο ΟΣΚ ως απάντηση στο Δήμο μας ανέφερε πως η υπεύθυνη υπηρεσία για το ζήτημα αυτό είναι η Πολεοδομική Υπηρεσία της περιοχής που υπάγονται τα κτίρια. Η συντήρηση και οι επισκευές είναι αρμοδιότητα των κατά τόπους Δήμων ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί τις ζημιές. ΚΑΤ΄ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ο ΟΣΚ αναλαμβάνει εκπαιδευτικές υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές ΜΟΝΟ από φυσικές καταστροφές σε όλη τη χώρα και αυτό μόνο με κοινή Υπουργική Απόφαση με κατάλληλη πρόβλεψη για τις αναγκαίες πιστώσεις. Άρα η επισκευή του κτιρίου είναι αρμοδιότητα της Τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτό αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Κατά συνέπεια καμία έκθεση αυτοψίας ή πόρισμα μηχανικών της εταιρίας “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε” […] δεν νομιμοποιεί την πρόκληση δημοσίας δαπάνης, δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα (Έγγραφο 4 ).
Έπειτα από αυτό ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στις 7 Μαρτίου 2014 έστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμά-των και στον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη λέγοντας τα παρακάτω:

Ο ΟΣΚ στο σεισμό του 1999 έκανε εργολαβίες για την αποκατάσταση των βλαβών στο σχολικό συγκρότημα. Επιπλέον διενεργήθηκε αυτοψία από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο Βορείου Τομέα Αθήνας – υπ΄αριθμόν 7472/10 Έκθεση Επικινδύνου Οικοδομής στο 3ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας (κτίριο ΕΚΦΕ) και διαπιστώθηκε και αυτό «κοινώς ετοιμόρροπο». Ο Δήμος μας έστειλε στον ΟΣΚ σχετικό έγγραφο και όπως αναφέρει δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Επιπλέον ενημερώνει το Υπουργείο πως υπάρχει και νέα αυτοψία για το 3ο Γυμνάσιο όπου διαπιστώνεται και αυτό «κοινώς ετοιμόρροπο».
Αναφέρει επίσης, πως ο ΟΣΚ (νυν Κτιριακές Υποδομές) έχει απαλλο-τριώσει το οικόπεδο στην οδό Δεκελείας και Μωραϊτίνη και το 2012 εκδόθηκε Άδεια ανέγερσης του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου στο σημείο αυτό αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για το έργο.
Η επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας από τον Δήμο μας κλείνει λέγοντας πως οι καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα είναι φυσικές και πως πρέπει να προβούν στην ενεργοποίηση του νόμου για την χρηματοδότηση και ανάθεση του έργου αποκατάστασης βλαβών στον φέροντα οργανισμό, δηλαδή στον ΟΣΚ (Έγγραφο 5).

Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ)
[…] ούτε στη παρούσα ούτε και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν προβλέπεται από το πρόγραμμα μας πρόσκληση για να ενταχθεί σχετική δράση με την αποκατάσταση ζημιών στο φέροντα οργανισμό κτιρίων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από φυσικές καταστροφές […] (Έγγραφο 6).

Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι επισκευές στα σχολικά κτίρια -βάσει Νόμου-:  Με κοινή απόφαση Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, με κόστος έως 2934 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μπορεί να αναθέτει ο Διευθυντής του σχολείου (ως εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής) με απόφαση του και χωρίς διαγωνισμό. Μέχρι 5869 ευρώ αναθέτει η Σ.Ε χωρίς διαγωνισμό. Άνω των 5869 ευρώ εκτελούνται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Έγγραφο 7).

Η Θέση της Δημάρχου
Στις 9 Μαΐου η Δήμαρχος Ε. Γαϊτανά-Αποστολάκη μέσω Δελτίο Τύπου εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση:
Η Δήμαρχος και ο Δήμος δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και δεν μπορούν να αποφασίσουν το κλείσιμο ενός σχολείου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθε-σία και συγκεκριμένα την υπ’αριθ. 105657/16-10-2002 Υπουργική Απόφαση ( ΦΕΚ 1340/Β/16-10-2002) όπου αρμόδιο όργανο για το κλείσιμο σχολείου είναι η Δ/ση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετικό αίτημα του εκάστοτε Διευθυντή της σχολικής μονάδας.(αρ.21,24, 26, 29, 30, 32,).
Στην προκειμένη περίπτωση η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλ-φειας, κ. Κέκου , δεν ενημέρωσε εξαρχής ως όφειλε:
Την αρμόδια Β/μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, παρά αφότου είχαν σταματήσει με δική της προτροπή τα μαθήματα και με απόφαση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, μόλις στις 5-5-2014, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Και εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Κέκου, επέτρεπε τη λειτουργία και συνέχιζε τα μαθήματα στο εν λόγω σχολείο, όλους αυτούς τους μήνες;
Αντίθετα ο Δήμος, από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση της Έκθεσης Αυτοψίας, απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη του σχολικού κτιρίου ΟΣΚ, ως όφειλε, για την αποκατάσταση των ζημιών .
Το ότι ο ΟΣΚ είναι ιδιοκτήτης του σχολικού κτιρίου αποδεικνύεται από το έγγραφο της Πολεοδομίας στις 9-5-2014, με το οποίο δίνεται εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου λόγω της αδυναμίας του ΟΣΚ, να προβεί άμεσα στην υποχρεωτική λήψη μέτρων ασφαλείας.
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω υποκινείται από διάφορους κύκλους μία προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων και δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων .
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Παιδεία, τα παιδιά της σχολικής κοινότητας και οι γονείς τους, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για πολιτικά οφέλη.
Οι υπεύθυνοι, οι οποίοι δημιούργησαν τη συγκεκριμένη κατάσταση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Θέση Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου
Όσον αφορά την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου με σχετικό Δελτίου Τύπου αναφέρει πως η Ένωση Γονέων πληροφορήθηκε την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, την ύπαρξη της υπ’ αριθ. πρωτ. 6300/13 και από 18ης Οκτωβρίου 2013 Έκθεσης Επικινδύνου Οικοδομής του Τμήματος Αυθαιρέτων και Επικίνδυνων της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας για το σχολικό κτίριο του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας, με την κοινοποίησή της προς την Ένωση την ίδια ημέρα από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 3ου Λυκείου Ν. Φιλ/φειας.
Συγκάλεσαν λοιπόν έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης το ίδιο απόγευμα με τη συμμετοχή των Προέδρων των συλλόγων Γονέων του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας. Σε αυτήν αποφάσισαν ότι θα πρέπει αμέσως να ενημερώσουν τους γονείς και τους μαθητές για το θέμα και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εύρεση άμεσης λύσης τόσο για την προσωρινή στέγαση μαθητών και εκπαιδευτικών έως τη λήξη του σχολικού έτους, όσο και για την άμεση επισκευή του σχολικού κτιρίου, ώστε αυτό να είναι έτοιμο και ασφαλές προς χρήση στην αρχή του νέου σχολικού έτους (Σεπτέμβριο 2014).

Ακολούθως την αμέσως επομένη ημέρα, Δευτέρα 5 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τάσος Κωνσταντινίδης, συνοδευόμενος από το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γιώργο Ανεμογιάννη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου κα. Κατερίνα Βώβου, επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση του ανωτέρω σχολείου για να ενημερωθούν για το θέμα. Διαπιστώνοντας δε ότι δεν υπήρχε ουδεμία ενημέρωση των γονέων και των μαθητών του σχολείου από οποιονδήποτε αρμόδιο μέχρι την ημέρα εκείνη για την Έκθεση της Πολεοδομίας, αποφάσισαν από κοινού επειγόντως τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των γονέων του 3ου Γυμνασίου την επόμενη ημέρα, Τρίτη 6 Μαΐου, σε αίθουσα του 3ου ΓΕΛ Ν, Φιλ/φειας.
Στη συνέλευση αυτή, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του 3ου ΓΕΛ Ν. Φιλ/φείας, έγινε διεξοδική ενημέρωση πλήθους γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου που ανάστατοι παρέστησαν για να μάθουν τι έχει συμβεί. Μάλιστα στη Συνέλευση αυτή παρευρέθηκαν και υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μίλησαν στο τέλος της και μετά από τους άμεσα ενδιαφερομένους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης στην ίδια συνέλευση παρέστη και ο Πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Μπάμπης Κόκλας.
Μετά από άμεσες και έγκαιρες ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος προς όλους τους αρμόδιους, εξεδόθη στις 13 Μαΐου η απόφαση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής με την οποία εγκρίθηκε η προσωρινή μεταφορά των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας στις αίθουσες του 3ου Γ.Ε.Λ Ν. Φιλαδέλφειας για τις υπόλοιπες ημέρες διδασκαλίας και για την Εξεταστική Περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2014.
Το Σχολείο λειτούργησε τις απογευματινές ώρες από τις 14.00 μέχρι και τις 19.00.

Στις 15-5-2014 από το γραφείο της Δημάρχου στάλθηκε έγγραφο προς τις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ), Δήμο Νέας Ιωνίας ( Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης Τμήμα Αυθαιρέτων και Επικίνδυνων), 3ο Γυμνάσιο και Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου το οποίο καλεί τους προαναφερθέντες να προσέλθουν στις 20-5-2014 προκειμένου να υποδειχθούν επακριβώς οι θέσεις και το εύρος Φιλαδέλφειας και μας είπε τα εξής :
Έγινε δευτεροβάθμιος έλεγχος του 3ου Γυμνασίου Ν.Φιλαδέλφειας από τον ΟΣΚ Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., παρουσία του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ν.Φ. και της γυμνασιάρχου, ο οποίος ήταν λεπτομερής και σε όλο το σχολείο .

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της επιτροπής τους, έδειξε πως το κτίριο λόγω παλαιότητας χρειάζεται συντήρηση και κάποιες επισκευές που εστιάζονται κατά μεγαλύτερο ποσοστό στα γραφεία των καθηγητών και στο κυλικείο. Τα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών του 3ου Γυμνασίου, έξω από το δημαρχείο Νέας Χαλκηδόνας
(7/5/2014) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών του 3ου Γυμνασίου, έξω από το δημαρχείο Νέας Χαλκηδόνας

παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στις αίθουσές τους χωρίς κανένα κίνδυνο και με ασφάλεια και το σχολείο να λειτουργήσει πάλι κανονικά. Τονίζει όμως πως οι επισκευές και η συντήρηση του σχολείου κρίνονται απαραίτητες ενέργειες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο μέλλον, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της έκθεσης. Ένα γενικότερο πρόβλημα βέβαια είναι η υγρασία αλλά αυτό δεν δημιουργεί σαφώς κίνδυνο ζωής .
Μετά και την γραπτή επιβεβαίωση καταλληλότητας των αιθουσών διδασκαλίας της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης Τμήμα Αυθαιρέτων και Επικίνδυνων της Ν. Ιωνίας, οι οποίοι είχαν κάνει τον πρώτο μακροσκοπικό έλεγχο στα σημεία που τους υποδείχτηκαν και αφού μελέτησαν την έκθεση του ΟΣΚ προκύπτουν τα εξής :
“Διαπιστώνεται ότι τα γραφεία των καθηγητών και κυλικείο (κτίριο 34) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν την επισκευή τους και συγκεκριμένα πρέπει να εκκενωθούν μέχρι να επισκευαστούν, ενώ ο φέρων οργανισμός των λοιπών κτιρίων δεν παρουσιάζει ρηγματώσεις και βλάβες οφειλούμενες σε στατικές φορτίσεις ή σεισμικές δράσεις ή καθιζήσεις και οι βλάβες είναι τοπικού χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν την γενική ευστάθεια των φορέων των κτιρίων .
Το μόνο που μένει είναι η εντολή του διευθυντή προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για επάνοδο του σχολείου (την οποία θα λάβουμε μέσα στις επόμενες ημέρες) και η έναρξη των μικροεπισκευών άμεσα (σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ) για να λειτουργήσει ως έχει το σχολείο ξανά και να μην χρειαστεί αναδιαμόρφωση λόγω των γραφείων των καθηγητών.
Με την έκθεση πρωτοβάθμιου μακροσκοπικού έλεγχου της Πολεοδομίας της Ν. Ιωνίας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης Τμήμα Αυθαιρέτων και Επικίνδυνων με αρ. πρωτ. 6300/13 παραδοτέα τον Νοέμβριο /2013 και σύμφωνα με τα σημεία που τους υποδείχτηκαν έκριναν το σχολείο επικίνδυνο και ζήτησαν την λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κτιριολογικού .
Μετά την κινητοποίηση των γονέων δόθηκε ειδική άδεια στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος 5/2014 από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Τμήμα Αυθαιρέτων και Επικίνδυνων της Ν. Ιωνίας για την ανάθεση εργα-σιών συντήρησης και επισκευής καθώς και λήψης μέτρων ασφαλείας του 3ου γυμνασίου καθώς όπως ισχυρίζονται δεν είναι οι ιδιοκτήτες του σχολείου ενώ βάση νόμου Ν.2009/92 άρθρο 31 θα έπρεπε να είναι. Μέχρι και σήμερα ουδεμία εργασία έχει ξεκινήσει παρά τις δεσμεύσεις τους.
Έγινε δευτεροβάθμιος λεπτομερής έλεγχος από τον ΟΣΚ Κτιριακές Υποδο-μές Α.Ε. με παραδοτέα έκθεση στις 13/6/2014 με αρ.πρωτ. Δ7-Τ7.1/8425 η οποία λέει ότι:
Α. Δεν υφίστανται λόγοι για λήψη μέτρων ασφαλείας στα αναφερόμενα στο έγγραφο της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης Τμήμα Αυθαιρέτων και Επικίνδυνων του δήμου Ν. Ιωνίας
Β. Απαιτείται όμως η άμεση αποκα-τάσταση των βλαβών/φθορων για αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης.
Γ. Για τα 4 κτίρια εκτιμάται ότι οι βλάβες – φθορές που επισημάνθηκαν από την επιτροπή δεν θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την συνολική απόκριση των κτιρίων .
Τέλος η Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης Τμήμα Αυθαιρέτων και Επικίνδυνων της Ν. Ιωνιας επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρει ο ΟΣΚ ζητώντας παράλληλα την εκκένωση του κτιρίου 34 γραφεία καθηγητών και κυλικείο μέχρι την επισκευή τους.”

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ν.Φ

Η Κα Βώβου – Καπλανίδου Κατερίνα φανερά αγανακτισμένη μας είπε πως όταν ο Δήμος έλαβε την έκθεση επικινδύνου οικοδομής, την έστειλε στην Γυμνασιάρχη Κα Κέκου η οποία θεώρησε σωστό να την στείλει πάλι πίσω στο Δήμο καθώς πίστευε πως αυτός ήταν αρμόδιος να αναλάβει το θέμα. Η Κα Κέκου όμως δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε τους γονείς, ούτε τους εργαζό-μενους γι αυτό το σημαντικό ζήτημα.
Ο Δήμος έστειλε αργοπορημένα (σχε-δόν μετά από ένα μήνα) έγγραφο στον ΟΣΚ να αναλάβει την άρση επικινδύνου οικοδομής και έπειτα στο Υπουργείο Παιδείας κλπ. Αυτά όλα βέβαια αφού είχε περάσει το χρονικό περιθώριο της ένστασης της έκθεσης επικινδύνου οικοδομής που ήταν 5 ημέρες μετά την κοινοποίηση της έκθεσης , σύμφωνα με την υπηρεσία που έκανε τον πρώτο έλεγχο. Όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές και η μια υπηρεσία μεταβίβαζε την ευθύνη στην άλλη ώσπου το όλο θέμα έπεσε σε λήθαργο, χωρίς κανένας να νοιαστεί για την ασφάλεια των 230 ανήλικων παιδιών που φοιτούσαν στο σχολείο μας σύμφωνα με την έκθεση πρωτοβάθμιου έλεγχου για την επικιν-δυνότητα οικοδομής.
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Ν.Φ., το έγγραφο αυτό της επικινδυνότητας ήρθε «τυχαία» τον Απρίλιο (4/4/2014) στα χέρια του Συλλόγου Γονέων του 3ου ΓΕΛ Ν.Φ. μετά από αίτημα τους στο Δήμο για παραλαβή εντύπων για το ζήτημα της ανέγερσης σχολικών εγκαταστάσεων στον Έσπερο κι από εκεί κοινοποιήθηκε επίσημα ένα μήνα μετά στις 4/5/2014, στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου. Ενημερώθηκε λοιπόν «προφορικά» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ν.Φ. από την Ένωση Συλλόγων και απαίτησαν από την Γυμνασιάρχη Κα Κέκου την επομένη κιόλας ημέρα να ενημερωθούν όλοι οι γονείς του 3ου Γυμνασίου Ν.Φ. με έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπως και έγινε .
Όταν η Γυμνασιάρχης ήρθε αντιμέτωπη με τον δικαιολογημένο θυμό των γονέων η απάντηση της ήταν πως «νόμιζε» χωρίς κάποιο επίσημο έγγρα-φο στα χέρια της , πως είχε γίνει άρση του κινδύνου για το κτίριο .
Τέλος η Κα Βώβου – Καπλανίδου Κατερίνα τονίζει πως οι μόνοι που πραγματικά έκαναν μεγάλο αγώνα ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ν.Φ. και η σχολική κοινότητα του σχολείου 3ο Γυμνάσιο και πως οι τρικλοποδιές που πολλοί προσπάθησαν να τους βάλουν τους πείσμωσαν και τους δυνάμωσαν γιατί όπως λέει, τα παιδιά είναι πάνω από όλα και δεν πρέπει να τα σκεπάζει καμία γραφειοκρατία ή να επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε να παίζει το παιχνίδι του στις πλάτες τους για την πραγματοποιήση των όποιον σκοπών τους .
Ραντεβού λοιπόν μας δίνει για τον Σεπτέμβρη με ανοιχτό το 3ο Γυμνάσιο και σε κανονική πλέον λειτουργία. (έγγραφο 9)

Συμπερασματικά, τον Μάιο βρέθηκαν στο 3ο Γυμνάσιο η Πολεοδομία, ο Ο.Σ.Κ και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Η Πολεοδομία καθώς θεωρεί τον Ο.Σ.Κ ιδιοκτήτη του κτιρίου, του ανέθεσε να κάνει μια λεπτομερής μελέτη για την καταλληλότητα του 3ου Γυμνασίου. Ο Ο.Σ.Κ έκανε τη μελέτη αυτή και απο-φάνθηκε πως το κτίριο είναι κατάλληλο και ασφαλές και πως χρειάζονται επι-σκευές μόνο τα γραφεία των καθηγητών και το κυλικείο ενώ το υπόλοιπο κτίριο χρειάζεται συντήρηση, όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω. Ο Ο.Σ.Κ έχει στείλει τη μελέτη αυτή στη Πολεοδομία και αναμένουμε την έγκρισή της και αυτό γιατί η Πολεοδομία ήταν αυτή που είχε κάνει τον πρώτο έλεγχο και είχε βγάλει το κτίριο ακατάλληλο – «κοινώς ετοιμόρροπο».

Είμαστε σε αναμονή λοιπόν ώστε να μπει η τελευταία υπογραφή από τη Πολεοδομία για να αρθεί ο κίνδυνος…

Τα ερωτήματα που θα θέσουμε στους συνδημότες μας και στους αρμόδιους όποιοι και αν είναι αυτοί τελικά είναι τα εξής:

  • Γιατί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα του 3ου Γυμνασίου δεν ήρθε στην δημοσιότητα νωρίτερα και «έτυχε» να δημοσιοποιηθεί λίγες μέρες πριν τις Δημοτικές Εκλογές;;;
  • Γιατί δεν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα οι πολίτες και κυρίως οι εργαζόμενοι του σχολικού συγκροτήματος και οι γονείς των παιδιών και άφηναν τόσους ανθρώπους για τόσους μήνες εκτεθει-μένους σε κίνδυνο (σύμφωνα με την πρωτοβάθμια αυτοψία);;;
  • Από ηθικής και ανθρώπινης πλευράς δεν είναι χρέος όλων όσων γνώριζαν το θέμα αυτό να ενημερώσουν τους κηδεμόνες, καθηγητές και γενικά όλους όσους είχαν άμεση σχέση με αυτό το σχολικό συγκρότημα;;;
  • Παρότι το κτίριο όπως τελικά φαίνεται είναι κατάλληλο, σε μια υποθετική περίπτωση που συνέβαινε το παρα-μικρό άσχημο περιστατικό ποιος από όλους όσους γνώριζαν το ζήτημα θα κοιμόταν ήσυχος τα βράδια και ποιος τελικά θα αναλάμβανε την ευθύνη;;;

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Προηγούμενο άρθροΕφημερίδα Fx-news: Ιούνιος – Ιούλιος 2014
Επόμενο άρθροΑξιολόγηση στους Δήμους: “ΝΑΙ” από ΠΟΕ-ΟΤΑ για διάλογο με την ΚΕΔΕ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για την συμπλήρωση του ρεπορτάζ θα παρακαλούσα να λάβετε υπόψιν και τον δικό μου σχολιασμό.Μία ανάρτηση της κυρίας Ευτ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ με θέμα ”Επίσκεψη του Αρη Βασιλόπουλου και της δύναμης πολιτών στην τεχνική υπηρεσία του Δημου που υπογράφει το Γραφείο Τύπου με ημερομηνία 30-6-2014,απόσπασμα της οποίας θα σας παραθέσω μου έδωσε το έναυσμα να επανέλθω πίσω στην προεκλογική περίοδο.
    Κάποια στιγμή λοιπόν η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου έβγαλε από το συρτάρι της έκθεση της πολεοδομίας σχετικά με την καταλληλότητα του κτιρίου ,””’όλως τυχαίως””” ,την παρέλαβαν κάποιοι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί και άρχισαν να απονέμουν ευθύνες κυρίως στην παρούσα Δημοτική αρχή.
    Θυμάμαι μία συγκέντρωση του συνδυασμού στην πλατεία απομάχων κάποιες μανάδες με τα παιδιά τους έπεσαν πάνω στην Δήμαρχο ”να την φάνε” ως υπεύθυνη.
    Η Δήμαρχος της πόλης Εφη-Γαιτανά Αποστολάκη με το θάρρος της γνώμης που την διακρίνει και την πλήρη γνώση της κατάστασης,απάντησε τόσο στους γονείς,στους μαθητές ,αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.με στοιχεία.
    Είναι σίγουρο,ότι η εκμετάλευση του θέματος ,προς άγραν ψήφου επηρέασε αρνητικά την παράταξή μου ,με αποτέλεσμα να έχει κάποιες απώλειες.Τώρα όμως το θέμα απαιτεί την λύση του και στο χωριό μου λένε ”Οτι απέξω απτο χωρό πολλά τραγούδια λένε””.
    ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
    Η συζήτηση εστιάστηκε στη λειτουργία των παιδικών χαρών, των παιδικών σταθμών, του βρεφονηπιακού σταθμού και τη διαδικασία επισκευής του 3ου Γυμνασίου. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των παιδικών σταθμών και του βρεφονηπιακού σταθμού, η αποκατάσταση των ζημιών στο 3ο Γυμνάσιο, καθώς και η εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών χαρών σε όλο το Δήμο. Υπήρξε συμφωνία για αποστολή εγγράφου στον ΟΣΚ για την
    ανάληψη της ευθύνης επισκευής του 3ου Γυμνασίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα προγραμματιστεί κοινό ραντεβού με το ΔΣ του ΟΣΚ για το ίδιο θέμα.
    ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΡΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΕ
    ΕΡΩΤΩ Η επισκευή του 3ου Γυμνασίου είναι θέμα[αρμοδιότητα] ΟΣΚ;;;;;;;;;;οπως είχε πεί η ΕΦΗ τότε;;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.