Το Αεροδρόμιο Λευκωσίας «ξαναζωντανεύει» μετά από 40 χρόνια!

0

1111Αεροδρόμιο φάντασμα. Συνήθως με αυτές τις λέξεις περιγράφουν οι Κύπριοι το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας όταν τους ρωτήσει κανείς.

Και όντως είναι ένα αεροδρόμιο φάντασμα. Αυτό που άλλωτε ήταν ένα κόσμημα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας αποτελεί σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο. Βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας της Κύπρου, Λευκωσίας. Ήταν το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου από την περίοδο της οικοδόμησης του το 1968, μέχρι και το 1974.

3333Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας βρίσκεται σε κατάσταση αχρηστίας από το 1974 και αυτή τη στιγμή τελεί υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία και το χρησιμοποιεί ως αρχηγείο της.

Στις 20 Ιουλίου 1974, δυο άδεια αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών, καταστράφηκαν στη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της παράνομης τουρκικής εισβολής.

222240 χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα. 40 χρόνια που οι αίθουσες αναμονής, αναμένουν βουβές τους επιβάτες να επιστρέψουν. Θα επιστρέψουν όμως; Άγνωστο.

4444Πριν από δύο χρόνια ο Κύπριος φωτογράφος Άντρος Ευσταθιού βρέθηκε στο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας για να το φωτογραφίσει. Αυτή την φορά όμως οι φωτογραφίες του παίρνουν σάρκα και οστά. Αποκτούν εκτός από το άψυχο υλικό του αεροδρομίου και έμψυχο!

Ανθρώπους που κάποτε δούλευαν στο αεροδρόμιο αυτό. Ανθρώπους που γέμιζαν με τα γέλια, τις φωνές αλλά και τα δάκρυα τους, το κτίριο εκείνο που δέσποζε λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Η έκθεση φωτογραφίας του Άντρου Ευσταθίου με τίτλο «Αεροδρόμιο Λευκωσίας, Η επιστρόφη», παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2012 στην isnotgallery στην Παλιά Λευκωσία. Φέτος η έκθεση αυτή συμμετέχει στην PhotoBiennale Thessalonikis, ως επίσημη συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα του Μουσείου Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Θεσσαλονίκης…

Του Μάριου Γ. Ιωάννου

Δείτε την συνέχεια του εκπληκτικού ρεπορτάζ ΕΔΩ

ΠΗΓΗgr.euronews.com
Προηγούμενο άρθροMalaysia Airlines: Ωμό διπλωματικό θρίλερ πάνω στα 300 πτώματα…
Επόμενο άρθρο40 χρόνια μετά: Η εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο με σπάνια videos & φωτογραφίες!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.