Μεγάλη συνέντευξη του Άρη Βασιλόπουλου αποκλειστικά στο Fx-news!

0

Ο Άρης Βασιλόπουλος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, παραχώρησε στον εκδότη της Fx-news Βασίλη Βέττο, την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη. (Δημοσιεύθηκε στο έντυπο Ιουλίου) Η συνέντευξη έγινε στο άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Ο νέος δήμαρχος απάντησε και στις 13 «δυνατές» ερωτήσεις που του υποβάλλαμε, χωρίς περιστροφές και έδωσε απαντήσεις που σίγουρα θα συζητηθούν:

SYNENTEFXI-VASILOPOYLOY-FX-NEWS

→Κύριε Βασιλόπουλε, είστε ένας άνθρωπος όπου ήρθατε ξαφνικά στο προσκήνιο. Πολλοί δεν σας γνώριζαν αλλά καταφέρατε να νικήσετε στην εκλογική αναμέτρηση για την Δημαρχία. Πείτε μας δυο λόγια για εσάς. “Ποιος είστε”, ποιες είναι οι σπουδές σας και η επαγγελματική σας εμπειρία; Ποια είναι η πολιτική σας εμπειρία;

Είμαι 36 χρονών, απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδι-στριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανα δύο μεταπτυχιακά στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Είμαι στην Αριστερά και τα κοινωνικά κινή-ματα από τα φοιτητικά μου χρόνια, ενώ συμμετέχω στο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του το 2004. Ως αδιόριστος φιλόλογος έχω δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια κυρίως σε φροντιστήρια, αλλά και διάφορες άλλες προσωρινές δουλειές, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου, που από το 1998 και μετά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Συγκατοικώ με τη μητέρα μου σε σπίτι που πληρώνουμε με δάνειο και διατηρώ σχέση με τη σύντροφό μου τα τελευταία 5 χρόνια.

→Στις 18 Μαΐου έγιναν οι Δημοτικές Εκλογές όπου εσείς και ο Συνδυασμός σας «Δύναμη Πολιτών» αναδειχθήκατε νικητές. Πόσο δύσκολη ήταν η περίοδος αυτή για εσάς και τον αγώνα σας;

Όλη αυτή η περίοδος ήταν πολύ δύσκολη, αλλά και αρκετά ενδια-φέρουσα. Δεν είμαι λάτρης των αξιω-μάτων, οπότε η συνειδητοποίηση ότι είμαι πλέον δημόσιο πρόσωπο, και κρίνομαι καθημερινά για αυτά που λέω και κάνω, είναι κάτι που ακόμη μου δημιουργεί μεγάλη πίεση. Ειδικά μάλιστα όταν βρίσκομαι αρκετές φορές αντιμέτωπος με το ψέμα και τη συκοφαντία. Αυτό που ήταν πιο δύσκολο πολιτικά ήταν η στελέχωση, η οργάνωση και η μετεξέλιξη της παράταξής μας σε μία δύναμη ικανή όχι μόνο να ανοίξει ζητήματα στην τοπική κοινωνία, αλλά να διεκδικήσει με τις ίδιες θέσεις τη διοίκηση του Δήμου. Τα καταφέραμε όμως με πολύ σκληρή και συλλογική προσπάθεια.

→Την πρώτη Κυριακή η διαφορά μεταξύ εσάς, του κ. Γεωργαμλή και του κ. Αράπογλου ήταν μικρής διαφοράς. Το περιμένατε;

Ως παράταξη είχαμε μία στρατηγική κλιμάκωσης βήμα-βήμα της προεκλο-γικής μας καμπάνιας. Καθώς φτάναμε προς το τέλος, και παρόλο που «διαρροές» δημοσκοπήσεων μας το-ποθετούσαν χαμηλά, ήμουν σίγουρος λόγω της καθημερινής επαφής με τους πολίτες ότι θα είμαστε στο δεύτερο γύρο. Από την πρώτη στιγμή πίστευα και έλεγα στους συνεργάτες μου ότι οι διαφορές μεταξύ πρώτου και τρίτου θα είναι μικρές, οπότε δεν υπήρχε καμία έκπληξη ως προς αυτό.

→Όλοι ξέρουμε ότι η “Δύναμη Πολιτών” στις δημοτικές εκλογές είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ:
α. Βοήθησε στην εκλογή σας αυτή η συνεργασία;
β. Ήταν μια νίκη και του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή σας;
γ. Θα “συγκρουστείτε” με τον ΣΥΡΙΖΑ, εαν κρίνετε πως κάποιες πολιτικές του θέσεις είναι αντίθετες με τις δικές σας;

Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι τοποθε-τούμαστε στο χώρο της Αριστεράς και στηριζόμαστε από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους και άλλες ομαδοποιήσεις της Αριστεράς. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ μας έδωσε τη δυνατότητα να συνδέσουμε τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ανάγκη ανατροπής των μνημονίων. Από αυτή την άποψη, η νίκη αυτή είναι και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως μόνο αυτού. Ήταν κυρίως νίκη όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που συσπειρώθηκαν γύρω μας και μας στήριξαν στο δεύτερο γύρο. Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε και με το ΣΥΡΙΖΑ αν κρίνουμε ότι οι θέσεις και οι δεσμεύσεις μας στους δημότες το επιβάλλουν. Εκλεγήκαμε για να υπη-ρετήσουμε το λαό της πόλης και μόνο απέναντι σε αυτόν δεσμευόμαστε.

→Είναι θετικό για εσάς και κατ΄ επέκταση για την πόλη μας, η εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής;

Είναι σίγουρα θετικό ότι η περιφέρεια πέρασε στα χέρια της Ρένας, όχι κυρίως γιατί έχουμε προσωπική σχέση, αλλά γιατί είναι ένας άνθρωπος που θα δου-λέψει για να αλλάξει την περιφέρεια και να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Προεκλογικά και όταν η κυρία Δούρου επισκέφτηκε την πόλη μας, πήγαμε στο 1ο Δημοτικό (Σπαθάρη) και αμέσως μετά υπογράψαμε κοινή δήλωση ότι αν εκλεγούμε δεσμευόμαστε για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης των δύο σχολείων (και του 3ου Γυμνασίου/Λυκείου). Από αυτή την άποψη έχουμε πολλές απαιτήσεις και προσδοκίες από τη νέα περιφερειάρχη και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να γίνουν πράξη αυτές οι δεσμεύσεις για το καλό της πόλης μας.

→Οι δημότες της Ν. Φιλαδέλφειας και της Ν. Χαλκηδόνας σας επέλεξαν για Δήμαρχο της επόμενης πενταετίας. Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας, τα οποία θα κάνετε για τη πόλη ώστε να μην τους διαψεύσετε;

Καταρχάς θέλω να σας ενημερώσω ότι από την επόμενη κιόλας μέρα από τις εκλογές πιάσαμε δουλειά. Το πιο σοβαρό ζήτημα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να διαπιστώσουμε την ακριβή οικονομική κατάσταση του Δήμου, κάτι που ήδη γίνεται και κρύβει για εμάς δυσάρεστες εκπλήξεις τις οποίες και θα δημοσιοποιήσουμε στους Δημότες. Η άμεση προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της ανέγερσης των δύο σχολείων (1ο Δημοτικό και 3ο Γυμνά-σιο / Λύκειο), η βελτίωση της καθαριότητας, η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, η φροντίδα του Άλσους και η αναζωογόνηση του πολιτισμού.

→Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση στου δήμους είναι τραγική. Τα κονδύλια από την κεντρική διοίκηση είναι “ελάχιστα” και επίσης οι δήμοι έχουν και “μνημονιακές δεσμεύσεις” κάτι (μνημόνιο) για το οποίο είστε “φανατικά” αντίθετος από ότι γνωρίζουμε.
α. Που θα βρείτε τα χρήματα για να υλο-ποιήσετε τις προγραμματικές δεσμεύ-σεις σας;
β. Θα συγκρουστείτε με την κεντρική διοίκηση ΜΗ εφαρμόζοντας τα “μνημόνια” στον δήμο μας;

Πράγματι, η οικονομική επιχορήγηση των Δήμων έχει περιοριστεί δραματικά στα χρόνια του μνημονίου. Αυτό όμως το ξέραμε και πριν, όταν αναλάβαμε την ευθύνη να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Δήμου και δεν πρέπει να αποτελεί για εμάς άλλοθι, όπως έκαναν άλλοι. Η χρηματοδότηση των προσπάθειών μας θα βασιστεί αναγκαστικά στην ανεύ-ρεση χρηματοδοτήσεων από κοι-νοτικά προγράμματα, από την αύξηση των εσόδων, που – πιστέψτε με – είναι μειωμένα λόγω σχέσεων διαπλοκής, καθώς και από τη διεκδίκηση μεγαλύ-τερης χρηματοδότησης και των υπεξαιρεθέντων πόρων από την κυβέρνηση.
Αναφορικά με το αν θα συγκρουστούμε με την κεντρική διοίκηση, το έχουμε πει και προεκλογικά ότι θα συγκρουστούμε όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Για να αναφερθώ σε κάτι απτό, εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρούσαμε στην αποστολή καταστάσεων αξιολόγησης εργαζομένων, όπου το 15% υποχρεω-τικά κρίνεται κάτω από τη βάση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απόλυσης.

→Ακούσαμε κατά καιρούς “διάφορα” όσον αφορά την θέση σας για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θέλουμε εν΄ συντομία, μια ξεκάθαρη θέση από τη δική σας πλευρά.

Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε την υποστήριξή μας στην επιστροφή της ΑΕΚ στην ιστορική της έδρα, ψηφίζοντας μάλιστα και θετικά στο ΔΣ τον Οκτώβρη του 2013. Καλώ λοιπόν όλους να ανατρέξουν στις διαβεβαιώσεις που αναλήφθηκαν σε εκείνο το ΔΣ από την πλευρά της ΑΕΚ και να διαπιστώσουμε αν αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Από εκεί και πέρα, επειδή με έναν περίτεχνο τρόπο το νομοσχέδιο για την ανέγερση του γηπέδου εντάχθηκε στο ΡΣΑ (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας / Αττικής) που περιπλέκει πολύ τα πράγματα, θεωρούμε πως το νομοσχέδιο για το γήπεδο της ΑΕΚ πρέπει να κατέβει ξεχωριστά για να βρεθεί λύση και να σταματήσει η υπόθεση του γηπέδου να συνδέεται με τα άρθρα 18, 19 και 82 του ΡΣΑ που συνιστούν για το Άλσος της πόλης μας έναν τεράστιο κίνδυνο.

→Αν σας ζήταγε η επίσημη ΑΕΚ και ο κύριος Μελισσανίδης να έρθετε σε συνάντηση θα το επιχειρούσατε;

Το έχω δηλώσει δύο φορές δημόσια και άλλη μία μέσω ανακοίνωσης της παράταξης ότι είμαστε στη διάθεση της ΑΕΚ προκειμένου να συζητήσουμε για τα σχέδια ανέγερσης του νέου γηπέδου. Αυτή τη στιγμή, και υπό το φως των γεγονότων πολιορκίας της πόλης των τελευταίων ημερών, θεωρούμε αναγκαία τη σαφή καταδίκη της βίας που έχει υποστεί η πόλη μας προκειμένου να προσέλθουμε σε ένα διάλογο που δεν θα είναι από πριν ναρκοθετη-μένος.

→Τι σκοπεύετε να κάνετε με το Άλσος;

Το Άλσος της πόλης μας δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και αυτό το έχουμε εντοπίσει ως παράταξη εδώ και χρόνια, καταθέτοντας συγκεκρι-μένες προτάσεις. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει για το Άλσος συγκεκριμένη μελέτη από2SYNENTEFXI-VASILOPOYLOY-FX-NEWS το 2008 που περιλαμβάνει την ίδρυση διαχειριστικού φορέα για το Άλσος, εκτεταμένη δενδροφύτευση στα κενά σημεία με ποικιλία δέντρων και λουλουδιών, αναχωμάτωση και πολλά άλλα. Επίσης έχουμε και άλλες ιδέες που είναι κατατεθειμένες στο πρόγραμμά μας με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο άλσος και την προσέλκυση νέου κόσμου. Η επιδίωξή μας εδώ είναι να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από την περιφέρεια για την ανάπλαση του άλσους, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν με ένα κονδύλι της τάξης των 700.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε.

→Ποια είναι τα σχέδια σας για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας; Άστεγοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, χρήστες ουσιών…

Στόχος μας είναι η ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου μέσω ολοκληρωμένων δράσεων που να μπορούν πραγματικά να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να τους βοηθήσουν να βρουν το δρόμο τους. Στο Δήμο μας υπάρχει ανάγκη για έναν ξενώνα αστέγων, καθώς και για παροχή συμβουλευτικής σε χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και θα αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό προσω-πικό των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και τη σχέση μας με το ΚΕΘΕΑ για να τα κάνουμε πράξη το συντομότερο δυνατό.

→Πιστεύετε στο Θεό; Ποια η σχέση σας με την εκκλησία;

Δεν πιστεύω στο Θεό, τουλάχιστον με την έννοια του υπέρτατου Όντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω υπαρξιακές ανησυχίες. Σέβομαι όμως και κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους που πιστεύουν και θα τιμήσω το θεσμικό μου ρόλο, εκπροσωπώντας τους Δημότες που στην πλειοψηφία τους είναι Χριστιανοί. Όσον αφορά την εκκλησία, θα σεβαστούμε το έργο και το διακριτό της ρόλο και προσδοκούμε στη συνεργασία της, κυρίως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στο Δήμο μας.

→Την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνεται και επίσημα ως δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Το μήνυμα σας προς τους δημότες.

Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου να δώσουμε στην πόλη μας το πρόσωπο που της αξίζει. Θέλουμε τη συνεργασία και τη συμμετοχή των δημοτών και των εργαζομένων του Δήμου γιατί χωρίς ενερ-γούς και συνειδητούς πολίτες καμία Δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Άρη Βασιλόπουλο, για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του ως Δήμαρχος της πόλης μας.

fx-efhmerida-ioylios-2014

Προηγούμενο άρθροΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ! Η νέα ανανεωμένη έντυπη εφημερίδα του Fx-news (ΙΟΥΛΙΟΣ)
Επόμενο άρθροΑυτό είναι ΜΝΗΜΟΜΙΟ! 7-1 η Γερμανία την Βραζιλία!!!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.