Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο

0

grafeia-dimosioi-upalliloi-dimosio-620x350

Στοχευμένες προσλήψεις στο Δημόσιο με σκοπό την ενίσχυση του προσωπικού σε φορείς με ελλείψεις, αλλά και την απορρόφηση υπαλλήλων με αυξημένα προσόντα, προβλέπει το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι νέες προσλήψεις θα διενεργηθούν μέσα από τον κανόνα ένα προς πέντε (δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) αλλά και του ένα προς ένα (δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε συμφωνημένη υποχρεωτική απόλυση) και επί της ουσίας αποκαλύπτουν τη νέα στρατηγική για το Δημόσιο έως και το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι μετά το 2017 ο περιορισμός του 1:5 σταματά και ισχύει μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση. Συνολικά μέχρι τότε αναμένεται να προσληφθούν περισσότεροι από 65 χιλιάδες υπάλληλοι, ενώ οι θα φύγουν (μέσω της φυσικής ροής αποχωρήσεων) περίπου 95 χιλιάδες.

Οι τομείς στους οποίους θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την διενέργεια των προσλήψεων θα είναι εκείνος της υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, της οικονομίας (αφορά την πρόσληψη ελεγκτών), αλλά και το υπουργείο Εργασίας. Αναλυτικά για το τρέχον έτος βάσει του προγραμματισμού προσλήψεων που εγκρίθηκε και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα πραγματοποιηθούν έως και 14 χιλιάδες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 2400 αφορούν υπόλοιπο του έτους 2013 και 8 χιλιάδες θα προέλθουν από την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε υποχρεωτική απόλυση. Αντίστοιχα για το 2015 από το σύνολο των 11 χιλιάδων προσλήψεων οι 7 χιλιάδες θα αναπληρώσουν τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου για τα έτη 2013-3016 και οι συγκεκριμένες ανάγκες των φορέων που ελήφθησαν υπόψη στο σχεδιασμό είναι οι εξής:

Στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η πρόσληψη 2.000 τακτικών υπαλλήλων εντός του 2014, με στόχο τη στελέχωση του με εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αλλά και της στελέχωσης των ασφαλιστικών ταμείων με προσωπικό για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών έχει προγραμματιστεί εντός του τρέχοντος έτους η πρόσληψη 1.500 υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας, και στα εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα.

Ως προτεραιότητα για το 2014 έχει τεθεί και η πρόσληψη περίπου 2.000 ατόμων στον τομέα της Υγείας, που αφορούν, κυρίως, γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το έτος 2013 υπήρξε μείωση των προσλήψεων στις παραγωγικές σχολές κατά 30% σε σχέση με το 2012 (δηλ. 819 άτομα) και ο ίδιος αριθμός προσλήψεων έχει ενσωματωθεί σταθερά στις προβλέψεις για καθένα από τα έτη της περιόδου 2014-2018.

Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το 2013 εγκρίθηκε η κατανομή 225 δοκίμων πυροσβεστών εκ των 725 επιτυχόντων του σχετικού διαγωνισμού. Ο υπόλοιπος αριθμός των 500 πυροσβεστών θα προσληφθεί έως τον Ιούλιο. Κατά το 2013 και 2014 δεν έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις ένστολου προσωπικού στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενώ για τα έτη 2015 έως και 2018, ο αριθμός προσλήψεων θα ανέλθει στα επίπεδα του 2012 (580 κατ” έτος).

Στο Υπουργείο Παιδείας το 2014 δεν έχουν γίνει προσλήψεις διοικητικού προσωπικού ενώ όσον αφορά στο διδακτικό προσωπικό, εφαρμόζεται ο κανόνας 1:10 με προτεραιότητα στην απορρόφηση υπαρχόντων εκκρεμοτήτων. Παράλληλα, προωθείται αίτημα για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού το 2014, στο πλαίσιο του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση του φορέα.

Ο εκτιμώμενος αριθμός προσλήψεων για τους δήμους (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) για τα έτη 2014-2015 βασίστηκε στον κανόνα 1:10, καθότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού μόνο Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής (ΤΕ) Εκπαίδευσης.

Τέλος, για το 2014, έχουν προβλεφθεί 619 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στη ΝΕΡΙΤ.

Πάντως όπως επισημαίνεται και στο μεσοπρόθεσμο οι προβλεπόμενες προσλήψεις ανά υποτομέα, μπορεί να είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες χωρίς, όμως, να επηρεαστεί το συνολικό αποτέλεσμα. Η κατανομή των προσλήψεων θα αποφασιστεί ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε φορέα, με γνώμονα την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών, τον εξορθολογισμό των διοικητικών λειτουργιών και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

ΠΗΓΗlocalit.gr
Προηγούμενο άρθροΠως διεξάγονται οι δημ. εκλογές και που ψηφίζω;;;
Επόμενο άρθροΣτους 22 οι νεκροί από το ναυάγιο…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.