Στο μισό τα περιστατικά του ΑΙDS το 2013

0

Zetta_Makri-620x411-0_0

Πτώση στο 50% στα κρούσματα του θανατηφόρου ιού του AIDS σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και 82% σε κρούσματα της ελονοσίας σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν για το έτος 2013.
Τα θετικά στοιχεία ανακοίνωσε η Υφυπουργός Υγείας, κα. Ζέττα Μακρή, η οποία συμμετείχε στη «Συνάντηση των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όπως τόνισε η κα. Μακρή, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων και τυχόν νεοεμφανιζόμενων, εξαρτάται τόσο από την αμεσότητα όσο και από την ποιότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά τη Λοίμωξη HIV: Μετά από σχετικές δράσεις, κυρίως εκ μέρους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) το 2013 με διάγνωση 262 νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2012 όταν είχαν διαγνωστεί 547 νέα κρούσματα λοίμωξης.

Όσον αφορά την Ελονοσία: Μετά τις εντατικές δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς ειδικά στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας από το 2011, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ευρώτα το 2012 παρατηρήθηκε μείωση 72% των κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2011 και 100% το 2013 σε σύγκριση με το 2012, αφού δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή.

Σε όλη τη χώρα, το 2012 καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση κατά 52%, ενώ το 2013 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 85%.

Σχετικά με τη Λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ): Ο ιός αυτός εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010 και από τότε κυκλοφορεί σταθερά κάθε καλοκαίρι μέχρι τώρα.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πραγματοποιεί εκστρατείες επικοινωνίας για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια κάθε χρόνο, καθώς και συγκροτημένες προσπάθειες για τη δρομολόγηση έγκαιρων και οργανωμένων προγραμμάτων ελέγχου κουνουπιών σε συνεργασία με τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, κατά την περίοδο 2013, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 86 κρούσματα σε σύγκριση με 162 κατά την περίοδο μετάδοσης του 2012.

Επιπρόσθετα, και λόγω των κατάλληλων και συστηματικών μέτρων για την ασφάλεια του αίματος με την εφαρμογή ειδικού μοριακού ελέγχου, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο μία περίπτωση μετάδοσης του ΙΔΝ μέσω μετάγγισης, η οποία συνέβη το 2012 και τούτο πριν την διάγνωση του πρώτου κρούσματος λοίμωξης από ΙΔΝ σε άνθρωπο.

ΠΗΓΗepoli.gr
Προηγούμενο άρθροΠαλιές έντυπες διαφημίσεις
Επόμενο άρθροΗ Μαρία Λιαγουροπούλου – Αλεξάνδρου … σε καυτά selfies !
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.