Πως θα μοιραστεί το «κοινωνικό μέρισμα»

0

17861846_____________________.limghandler
Στις 9 Μαΐου θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας 64.065 ενστόλων το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης από το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε την ίδια ημερομηνία να καταβληθεί το επίδομα και στους περίπου 950.000 φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο και αμέσως μετά βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών .

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ. Οι πρώτοι δικαιούχοι του επιδόματος έχουν προσδιοριστεί ήδη. Πρόκειται για 64.065 ενστόλους εκ των οποίων οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 είναι ένστολοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Οπως διευκρινίζεται αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για τους ενστόλους, δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι όσοι έχουν ακαθάριστες τακτικές αποδοχές έως 1.500 ευρώ χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους κόλπους των ενστόλων, 1.145 έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ, 997 έχουν μισθό από 501 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων, συγκεκριμένα 61.923 ένστολοι έχουν μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές από 1.001 έως 1.500 ευρώ. Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπ’ όψιν οι μηνιαίες αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2014, ενώ το επίδομα θα καταβληθεί χωρίς κρατήσεις και φόρους.
Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων ενστόλων η διαδικασία είναι απλή καθώς αρκούν τα στοιχεία μισθοδοσίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, έως το τέλος της εβδομάδας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταγράψει σε κατάλογο με ονοματεπώνυμα όλους όσοι θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα των περίπου 3 δισ. ευρώ το 2013.
Σε αντιδιαστολή με τους ενστόλους, για τους λοιπούς χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους η διαδικασία προσδιορισμού τους είναι πιο σύνθετη καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «θέλουμε να ενισχυθούν αμιγώς οι πλέον ευαίσθητες κατηγορίες της κοινωνίας».
Για τον λόγο αυτό, έχει αποφασιστεί οι δικαιούχοι να προσδιοριστούν στη βάση ενός πλέγματος εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων. Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Τσαβδάρης έχουν επωμιστεί διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Το επίδομα θα δοθεί με βάση τα εισοδήματα του 2012, όπως αποτυπώθηκαν στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία όπως προκύπτουν από το Ε9 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013.
Τον συντονισμό των διαδικασιών έχουν αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στενός συνεργάτης του Γ. Στουρνάρα Π. Τσακλόγλου.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και του ΠαΣοΚ προκειμένου να διαμορφωθούν τα κοινωνικά κριτήρια, ενώ όπως επισημαίνεται αρμοδίως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους ανέργους για τους οποίους βεβαίως θα ληφθούν υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2014.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για να τηρηθεί η ημερομηνία της 9ης Μαΐου για την καταβολή του επιδόματος, θα πρέπει ενδεχομένως να συμφωνήσει και η τρόικα. Και αυτό διότι για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θεωρητικά θα πρέπει να ψηφιστεί μετά τις 23 Απριλίου, όταν θα επικυρωθεί από τη Eurostat το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως θα τα καταφέρουν να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

ΠΗΓΗtanea.gr
Προηγούμενο άρθροΕκλογές: Πώς ορίζονται οι υποψήφιοι – Ποιοι είναι οι προεκλογικοί περιορισμοί
Επόμενο άρθροΠρεμιέρα σήμερα Πέμπτη για τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.