Ο Θανάσης Μάλλιος για το Άλσος…

0

PB263809aΈχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοσιότητας και διαβούλευσης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και βρίσκεται στο στάδιο προώθησης του για συζήτηση και έγκριση από τη Βουλή. Σε αυτό το σχέδιο νόμου προωθείται η κατάργηση του δασικού χαρακτήρα του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και μετατρέπεται σε  «Ζώνη Ειδικών Χρήσεων».

Του Θανάση Μάλλιου
Του Θανάση Μάλλιου

Μέσω αυτής της αλλαγής ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της κατασκευής και λειτουργίας πάσης φύσεως αλλότριων χρήσεων, όπως οικοδομικές, αθλητικές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές κλπ. Στην αλλαγή αυτή «πατάει» το καινούργιο σχέδιο νόμου για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και «παραχωρεί» στο Αθλητικό Σωματείο 6 στρέμματα από το Δάσος.

Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας έχει την ιστορία του. Κατ αρχήν προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Εκεί άλλωστε στηρίχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (εκτός όλων των άλλων) το 2003 και ακύρωσε τους νόμους «Γρανίτσα» για το γήπεδο της ΑΕΚ. Με τα βασιλικά διατάγματα του 1915 και 1934 αποτελεί «δασική αναδασωτέα έκταση» και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν έχει αλλάξει στην πορεία των 100 χρόνων περίπου.

Το άλσος ανήκει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Γεωργίας και όχι του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο προωθεί το νέο σχέδιο νόμου με το οποίο παραχωρούνται 6 στρέμματα στην ΑΕΚ. Στο Δήμο έχει παραχωρηθεί η χρήση της μισής έκτασης των 420 στρεμμάτων με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ουσιαστικά όμως έχει την ευθύνη και την φροντίδα όλης της έκτασης.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ

Παρά τον χαρακτηρισμό του Άλσους «δασική αναδασωτέα έκταση» κατά καιρούς ο Δήμος έχει συμπεριφερθεί σαν «εποικιστής» με την κατασκευή πολλών αυθαιρέτων οικοδομικών έργων.

Αυτά είναι: Κτίριο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος, Συναυλιακή υπαίθρια κατασκευή με μπετόν, παιδική χαρά στην οποία κυριαρχεί το τσιμέντο, Θερινός Κινηματογράφος, το Κυλικείο του Κινηματογράφου επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο διασκέδασης –τώρα φιλοξενεί το ΚΑΠΗ- διότι δε μπορεί να ενοικιαστεί επειδή είναι αυθαίρετο, Οικοδομή για την στάθμευση των απορριμματοφόρων αυτοκινήτων, Αποδυτήρια των εργατών του Δήμου, τσιμεντένια μεγάλη Λίμνη, οικοδομή πάνω από 300 τ.μ. που λειτουργούσε σαν εξοχικό κέντρο (Κένταυρος) αλλά τώρα είναι κλειστό γιατί δεν μπορεί να ενοικιαστεί επειδή είναι αυθαίρετο, τσιμεντοποίηση και πλακόστρωση του περιβάλλοντος χώρου πάνω από 1000 τ.μ., Εκκλησία για την κατασκευή της οποίας μαζί με τον μακρύ και πλατύ διάδρομο ο Δήμος το 1976 έκοψε εκατοντάδες δέντρα, γήπεδο τένις με τσιμεντοποιημένα πάνω από 1000 τ.μ., το κτίριο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ιδιωτική οικοδομή που παραχωρήθηκε σε ιδιώτη πριν 60 χρόνια και συνεχίζει να κατοικεί (κάποτε λειτουργούσε σαν ταβέρνα) και τέλος μια εγκαταλελειμμένη κατοικία υπό κατεδάφιση πράγμα το οποίο δεν υλοποιήθηκε εδώ και 50 χρόνια. Το πάζλ αυτών των έργων συμπληρώνεται και με την ύπαρξη δρόμων από άσφαλτο και μπετόν, υλικά μη φιλικά στο δασικό περιβάλλον.

Ο ζωολογικός κήπος, οι συνθήκες λειτουργίας του οποίου απασχόλησαν και το Ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να μην λειτουργεί γιατί ουσιαστικά επρόκειτο για ζωολογική φυλακή, οι τσιμεντένιες όμως εγκαταστάσεις του για την κατασκευή των οποίων κόπηκαν εκατοντάδες δέντρα, συνεχίζουν να υπάρχουν.

Κάποιες από τις οικοδομές έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες  από την Πολεοδομία.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Εκτός όμως αυτών των κατασκευών (που κάποιες έγιναν με πρόφαση ότι εξυπηρετούν βασικές ανάγκες της πόλης), των οικοδομικών υλικών και των καταπατήσεων πρέπει να αναφερθεί και από τι καταιγισμό έργων και μειώσεων έχει επιβιώσει το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Κάποτε εξέφρασε την επιθυμία η Πυροσβεστική Υπηρεσία να κατασκευάσει υποσταθμό. Σκοπευτήριο ήθελε να φτιάξει η Αστυνομική Σχολή που βρίσκεται δίπλα. 27 στρέμματα διεκδίκησε η ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της χούντας, αλλά ευτυχώς άλλαξε το καθεστώς και ατόνησε αυτή η απαίτηση. Επανήλθε όμως το 1977 ζητώντας 9 στρέμματα. Τότε ο λαός της πόλης ξεσηκώθηκε και δεν προωθήθηκε μια τέτοια παραχώρηση. Η επιθυμία όμως δεν σταμάτησε. Το 2002-2003 κατάφερε ο Γρανίτσας να περιλάβει σε νόμους την παραχώρηση 3 στρεμμάτων. Και πάλι ο λαός της πόλης περιφρούρησε το Δάσος του, ξεσηκώθηκε και μαζί με την τότε Δημοτική Αρχή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο χαρακτήρισε και τους δύο νόμους αντισυνταγματικούς.

Δεν είναι όμως παράγοντες εκτός Δήμου που διεκδίκησαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τιμάριο Άλσους. Είναι ο Δήμος εκείνος που αν δεν ήταν χαρακτηρισμένη η έκταση «δασική και αναδασωτέα », θα είχε ολοκληρώσει την καταστροφή του Δάσους.

Δύο φορές μέχρι σήμερα, το 1986 και το 1995 οι τότε Δημοτικές Αρχές είχαν συντάξει μέσω ειδικών γραφείων μελετών μεγαλεπήβολα σχέδια «Αξιοποίησης και Εμπλουτισμού του Άλσους» ‘όπως το ονομάτιζαν. Αντιμετώπιζαν δηλαδή την έκταση σαν αλάνα ή ακριβέστερα όπως χαρακτηρίζει το Άλσος το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας σαν «Ζώνη Ειδικών Χρήσεων». Ατύχησαν όμως και τις δύο φορές. Δεν είχαν τη λαική συναίνεση αλλά και απορρίφθηκαν από τα παραπάνω όργανα.

Σε  εκείνες τις προμελέτες προβλέπονταν : Επέκταση του Ζωολογικού Κήπου, Επέκταση του περιβάλλοντα χώρου του εξοχικού κέντρου «Κένταυρος», Κουκλοθέατρο, Θέατρο Σκιών, Κλειστός Εκθεσιακός Χώρος, Θέατρο 2000 θέσεων, πλακοστρωμένος χώρος για Πικ ΝΙΚ Σχολείων και για Πικ ΝΙΚ Οικογενειών, Κολυμβητήριο, 3 Παιδικοί Σταθμοί, 2 ΚΑΠΗ, 3 Παιδικές Χαρές, Κέντρο Νεότητας, 3 Γήπεδα Τένις,2 Γήπεδα Μπάσκετ και βόλεϊ, Αποδυτήρια, Χώρος Πολιτιστικών Συλλόγων, Χώρος Χορευτικών Συλλόγων, Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης, Κλειστός Χειμερινός Κινηματογράφος, 4 Καντίνες, 4 Παρκινγκ, Αντίγραφα έργων του Αρχαίου Πολιτισμού όπως ο Παρθενώνας, Εναέριο τρενάκι, Δρόμους και Διαδρόμους και μια σειρά από άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις.

Μπροστά σε αυτό τον ορυμαγδό κατασκευών, διεκδικήσεων, επιθυμιών, απαιτήσεων μέχρι και εκβιασμών από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες αν το Άλσος δεν ήταν χαρακτηρισμένο «δασική αναδασωτέα έκταση» τώρα θα είχε γίνει οικιστικός χώρος με λίγα δέντρα δίκην μνημείου που να θυμίζουν ότι εδώ κάποτε ήταν ΔΑΣΟΣ.

Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι το δυνατό όπλο του λαού της πόλης, ο οποίος έχει δώσει μάχες και έχει περιφρουρήσει την ακεραιότητα του δάσους του, πράγμα που και πάλι (και πάντα) θα κάνει.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΜΟΣ

«ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ»

Τούτη την στιγμή και μέσα σ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, προβάλλει η απαίτηση του λαού της πόλης μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει και να ζητήσει την απόσυρση του άρθρου από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που χαρακτηρίζει το Άλσος  «Ζώνη Ειδικών Χρήσεων».

Είναι αδήριτη ανάγκη επίσης να ενεργοποιηθεί τάχιστα ο «Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Άλσους» που η Δημοτική Αρχή το 2009 συνέταξε, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε και η τότε Νομαρχία ενέκρινε μετά πολλών επαίνων, επιχορηγώντας τον μάλιστα με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η λειτουργία αυτού του Φορέα μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην περιφρούρηση και ανάπτυξη του δασικού πλούτου του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.

Το Άλσος αυτό αποτελεί το μοναδικό σε αυτή την έκταση και οργάνωση δάσος μέσα στον οικιστικό ιστό του λεκανοπεδίου της Αττικής στο οποίο κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας μας.

Προηγούμενο άρθροΥπογραφές & Διαγραφές… για την Αγιά Σοφιά!
Επόμενο άρθροΚαι επίσημα, η Ρούλα Κοσμά υποψήφια με τον Απόστολο Κόντο!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.