ΌXI στην εγκατάλειψη ζώων

1

EA82BF36A8ED1FE317220981EA5058A2
Η εγκατάλειψη ιδιόκτητου κατοικίδιου ζώου αποτελεί αδίκημα, σύμφωνα με το νόμο 3170/2003 και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης  ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές.

Παρόλα αυτά, η εγκατάλειψη είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη χώρα μας και οφείλεται στην έλλειψη φιλοζωïκής παιδείας και υπευθυνότητας των πολιτών, αλλά και στην έλλειψη εποπτείας, ελέγχου και επιβολής τιμωρίας από την πολιτεία.

images
Οι αιτίες:

1. Το αγόρασα αλλά δεν μπορώ να το έχω
Μια από τις σημαντικότερες αιτίες εγκατάλειψης ιδιόκτητων ζώων είναι ότι πολλοί αποκτούν ένα χαριτωμένο κουτάβι παρορμητικά, ειδικά τα Χριστούγεννα σα δώρο στα παιδιά τους, χωρίς να γνωρίσουν ή να συνειδητοποιούν τις ευθύνες και τις συνέπειες που αυτό σημαίνει. Π.χ. ότι θα αφήνει τρίχα, θα θέλει βόλτα, θα κατουρήσει στην αρχή το χαλί, απαιτεί κάποια βασικά έξοδα τροφής και περίθαλψης κοκ.
Γι αυτό και προτρέπουμε έντονα κάθε πιθανό αγοραστή να μην αποκτήσει κατοικίδιο πριν το σκεφτεί πολύ καλά. Το ζώο δεν είναι παιχνίδι που το πετάς στα σκουπίδια όταν το βαρεθείς.

2. Εισαγωγείς, παράνομοι εκτροφείς και Pet shop
Εγκατάλειψη μεγάλου αριθμού κατοικίδιων παρατηρείται και στα εισαγόμενα ζώα ράτσας από Pet shop, εισαγωγείς και παράνομους εκτροφείς που αφήνουν στο δρόμο τα απούλητα κουτάβια που πλέον μεγάλωσαν.

swΤο αποτέλεσμα:

1. Στα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα της χώρας μας που αυξάνονται ραγδαία λόγω της μη εφαρμογής του προγράμματος στειρώσεων από της πολιτεία και τους δήμους, έρχεται να προστεθεί ένας σημαντικός αριθμός
ιδιόκτητων ζώων (συνήθως ράτσας) που εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους.
2. Τα ζώα αυτά, ασυνήθιστα στο δρόμο, πέφτουν πολύ γρήγορα θύματα τροχαίων. Και αν γλιτώσουν, τα περιμένει ένας μέσος όρος ζωής 3 χρόνων, με προοδευτική εξαθλίωση.

Τι πρέπει να γίνει:

1. Εκπαίδευση των παιδιών στο σχολείο με ένταξη ειδικού μαθήματος για τα ζώα και την υπεύθυνη κατοχή τους.
2. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ενηλίκων με διαφημιστικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα από την Πολιτεία (άλλωστε χρηματοδοτούνται και από την ΕΕ)
3. Εφαρμογή του νόμου που υποχρεώνει κάθε ιδιοκτήτη ζώου να τοποθετήσει Microchip, με συστηματικό έλεγχο κάθε ζώου που πωλείται σε Pet shop. Μεγάλος αριθμός εισαγόμενων ζώων που φέρουν Microchip δεν καταγράφεται ποτέ στο ελληνικό μητρώο. Και οι κτηνίατροι τέλος θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιβολή του νόμου.
4. Καταγγελία κάθε εγκατάλειψης που πέφτει στην αντίληψή μας, είτε κατά την ώρα που αυτή εκτελείτε, είτε ιδιόκτητων ζώων που μια μέρα που εξαφανίζονται από το απέναντι σπίτι.
5. Εφαρμογή του νόμου από όλους τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, όπως οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των νομαρχιών, με τιμωρία των παραβατών.
6. Έλεγχος των εισαγωγέων και των Pet shop.
7. ’Έλεγχος και κλείσιμο των παράνομων εκτροφέων .

ΠΗΓΗpro.gr
Προηγούμενο άρθροΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ μποϊκοτάρει την κινητικότητα: Καλεί τους εργαζόμενους να μην συμμετάσχουν στην «εθελοντική τους απόλυση»
Επόμενο άρθροΣε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.