Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανδρών επηρεάζεται από τα γονίδια

0

Man-drinking

Νέες ενδείξεις ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανδρών επηρεάζεται από τα γονίδιά τους ανακάλυψαν επιστήμονες από το Σικάγο.

Αναλύοντας το γενετικό υλικό (DNA) 400 ανδρών διαπίστωσαν ότι γονίδια σε τουλάχιστον δύο περιοχές των χρωμοσωμάτων τους επηρέαζαν το αν θα ήταν ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι.

Η μία περιοχή ανήκει στο χρωμόσωμα Χ (είναι αυτό που οι άντρες κληρονομούν από τη μητέρα τους), λέγεται Xq28 και φάνηκε να επηρεάζει την σεξουαλική συμπεριφορά τους, ενώ η άλλη που εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 8 φάνηκε να επηρεάζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν απομονώσει ακόμα τα γονίδια σε αυτές τις περιοχές που παίζουν τον καθοριστικό ρόλο.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern, οι οποίοι την παρουσίασαν χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

Τα ευρήματά της επιβεβαιώνουν εκείνα μιας μικρότερης μελέτης, που είχε προκαλέσει σάλο το 1993 όταν είχε δημοσιευθεί.

Εκείνη την εποχή, ο δρ Ντην Χάμερ, ένας ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, μελέτησε το οικογενειακό ιστορικό 100 ομοφυλόφιλων ανδρών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομοφυλοφιλία έτεινε να έχει κληρονομούμενες συνιστώσες.

Η μελέτη του είχε δείξει ότι πάνω από το 10% των αδελφών των ομοφυλόφιλων ανδρών ήταν επίσης ομοφυλόφιλοι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό είναι 3%.

Επιπλέον, οι θείοι και τα άρρενα ξαδέλφια τους από την πλευρά της μητέρας τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες από τον μέσο όρο να είναι επίσης ομοφυλόφιλοι.

Η συσχέτιση αυτή προς την πλευρά της μητέρας είχε οδηγήσει τον δρα Χάμερ να εξετάσεις προσεκτικότερα το χρωμόσωμα Χ και έτσι είχαν διαπιστώσει ότι 33 από τους 40 ομοφυλόφιλους αδελφούς της μελέτης είχαν κληρονομήσει κοινά γονίδια στην περιοχή Xq28.

Όπως είπε στο συνέδριο ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Τζ. Μάικλ Μπέιλι, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Northwestern, αν και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών, πιθανώς παίζουν ρόλο και άλλοι, περιβαλλοντικοί παράγοντες – όπως τα επίπεδα των ορμονών στα οποία εκτίθεται ο άντρας κατά την εμβρυϊκή ζωή.

«Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι θέμα επιλογής», τόνισε. «Βρήκαμε στοιχεία για δύο σετ γονιδίων που επηρεάζουν αν ένας άντρας θα είναι γκέι ή στρέιτ. Όμως τα γονίδια αυτά δεν είναι απολύτως καθοριστικά. Σίγουρα παίζουν ρόλο και περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να ταυτοποιηθούν».

ΠΗΓΗtanea.gr
Προηγούμενο άρθροΑυτές είναι οι 10 πιο ποθητές γυναίκες του κόσμου για το 2014 [εικόνες]
Επόμενο άρθρο“Κάλεσμα για κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του ΙΚΑ Νέας Φιλαδέλφειας”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.