10 υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές από το κληροδότημα «Π. Τριανταφυλλίδη»

0

neoiΤο Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για το ακαδ. έτος 2012 – 2013 σε βάρος των εσόδων του κληροδοτήματος «ΠΑΝ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ» για το διορισμό δέκα (10) υποτρόφων  φοιτητών και φοιτητριών Ελληνικών Πανεπιστημίων καταγόμενων από την Πελοπόννησο, προτιμώμενων σε κάθε περίπτωση των φοιτητών  των Γεωπονικών και Κτηνιατρικών Σχολών. Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι που είναι φοιτητές των παραπάνω Σχολών (Γεωπονικών και Κτηνιατρικών) προηγούνται των υπολοίπων υποψηφίων στον πίνακα αποτελεσμάτων,  υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι συγκεντρώνουν μέσο όρο βαθμολογίας και των δύο μαθημάτων  στα οποία διαγωνίζονται τουλάχιστον δεκατέσσερα (14 ). Κατόπιν ακολουθούν οι υποψήφιοι που είναι φοιτητές των άλλων Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας, με τον υψηλότερο κατά σειρά μέσο όρο βαθμολογίας στα δύο εξεταζόμενα μαθήματα.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 2014 ημέρα Τρίτη και ώρα 08.00 στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφόσον οι κατάλληλες για τη διενέργεια του διαγωνισμού αίθουσες είναι διαθέσιμες, διαφορετικά σε γειτονικά Εκπαιδευτήρια και από Επιτροπή που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του β.δ. της 5-9-1940.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται ως εξής:
1.Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των Πανεπιστημίων που εισήχθησαν:
Α) Με το σύστημα του Ενιαίου Λυκείου ή του Γενικού Λυκείου ή του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) εξετάζονται γραπτά στην Νεοελληνική Γλώσσα  (Έκφραση- Έκθεση) και σ’ ένα ακόμα μάθημα, στην ύλη της Γ΄ τάξης Λυκείου του σχολικού έτους 2011-2012, ως ακολούθως:
α) Στην Ιστορία Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
β) Στη Φυσική Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση.
γ) Στη Φυσική ΙΙ, όσοι προέρχονται από το Επαγγελματικό Λύκειο.

Β) Στα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών ή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων εξετάζονται στην εκτέλεση Εικαστικού Έργου από πρότυπο και στην Νεοελληνική Γλώσσα (Έκφραση-Έκθεση), στην ύλη της Γ΄ τάξης  Λυκείου του σχολικού έτους 2011-2012.
Γ) Στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του  Ιονίου Παν/μίου, εξετάζονται σε μία από τις ξένες γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική,  Ιταλική, Ισπανική, σύμφωνα με δήλωσή τους και στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκφραση-Έκθεση), στην ύλη της Γ΄ τάξης  Λυκείου του σχολικού έτους 2011-2012.

2. Oι Έλληνες του εξωτερικού και τα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων του εξωτερικού εξετάζονται, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, ως εξής:
Α) Οι υποψήφιοι που είναι τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού και απόφοιτοι Ελληνικών Λυκείων και οι υποψήφιοι που είναι τέκνα Ελλήνων Υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο Εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, απόφοιτοι Ελληνικών Λυκείων εξετάζονται σύμφωνα με το σύστημα του Ενιαίου Λυκείου ή του Γενικού Λυκείου που εισήχθησαν στο Τμήμα ή τη Σχολή που φοιτούν, ως ακολούθως:
Γραπτά στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση-Έκφραση) και σε ένα ακόμη μάθημα:
α) Στην Ιστορία Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
β) Στη Φυσική Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση, στην ύλη της Γ΄ τάξης  Λυκείου του σχολικού έτους 2011-2012.

Β) Οι υποψήφιοι που είναι Έλληνες και απόφοιτοι Ξένων Σχολείων που λειτουργούν στο Εξωτερικό εξετάζονται γραπτά στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκφραση –
Έκθεση) στην ύλη της Γ΄ τάξης Λυκείου του σχολικού έτους 2011-2012 και σε μία από τις ξένες γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική, σύμφωνα με δήλωσή τους.
Η βαθμολογική κλίμακα είναι 0-20. Επιτυχών θεωρείται εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας και στα δύο μαθήματα τουλάχιστον δεκατέσσερα (14). Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται δημόσια κλήρωση. Κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού επιτρέπεται η υποβολή έγγραφης ένστασης εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα τοιχοκόλλησης του πρακτικού έκδοσης αποτελεσμάτων. Αναθεώρηση  γραπτών  δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Το ποσό της υποτροφίας είναι διακόσια (200) Ευρώ το μήνα και η καταβολή της υποτροφίας αρχίζει από την έναρξη του ακαδ. έτους 2012–2013 και διαρκεί ως το τέλος των κανονικών σπουδών των υποτρόφων στο Τμήμα ή τη Σχολή που φοιτούν εφόσον η ετήσια επίδοση τους είναι καλή, δηλ. επιτυγχάνουν τουλάχιστον στα 2/3 των μαθημάτων, που προβλέπονται σε κάθε ακαδημαϊκό  έτος από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ή της Σχολής που φοιτούν,  διαφορετικά η υποτροφία διακόπτεται.

Σημειώνεται επιπλέον ότι, εάν ο υπότροφος δεν λάβει το πτυχίο του εντός έτους από της λήξεως των κανονικών του σπουδών, υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα της υποτροφίας, εκτός εάν για την μη λήψη του πτυχίου του συνέτρεξαν λόγοι ανωτέρας βίας, οι οποίοι θα εκτιμηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών κατόπιν γνωμοδοτήσεως του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν από την 17η Δεκεμβρίου 2013 και το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα που έχει οριστεί για τη διενέργεια του διαγωνισμού δηλ. μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου 2014 ημέρα Τρίτη:
1)Να υποβάλλουν κατά  τις εργάσιμες ημέρες τις αιτήσεις τους με τα δικαιολογητικά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ένα από εξής γραφεία:
– Στο Γραφείο Κληροδοτημάτων (αριθ. Γραφ. 2045, 2ος όροφος) κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού 12.00-15.00.    ή
– Στο Γραφείο Πρωτοκόλλου (αριθ. Γραφ. 0104, στο ισόγειο) κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού 09.00-15.00.
2) Να αποστέλλουν τις αιτήσεις τους με τα δικαιολογητικά  ταχυδρομικά, το αργότερο μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (με αντίστοιχη σφραγίδα ταχυδρομείου) με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά στην εξής ταχυδρομική διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δ/νση Διοικητικού, Γραφείο Κληροδοτημάτων (Τμήμα Δ΄), (αριθ. Γραφ.2045, 2ος όροφος), Α. Παπανδρέου 37 Μαρούσι Τ.Κ. 151 80. Τονίζεται ότι οι υποψήφιοι στην περίπτωση αυτή, πρέπει να φυλάσσουν την απόδειξη αποστολής της αίτησής τους γιατί ενδέχεται να τους ζητηθεί.

Στις αιτήσεις πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά το Τμήμα ή η Σχολή των Πανεπιστημίων που φοιτούν, η Κατεύθυνση σπουδών που παρακολούθησαν στο Λύκειο και το αντίστοιχα εξεταζόμενο μάθημα, η ξένη Γλώσσα στην οποία εξετάζονται (εφόσον αυτό απαιτείται), ο τόπος καταγωγής, η διεύθυνση κατοικίας τους, το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό) και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αν υπάρχει).
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
1.Αίτηση η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr/Προκηρύξεις-Διαγωνισμοί-Υποτροφίες/Υποτροφίες-Κληροδοτήματα.
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου από την οποία θα προκύπτει:
α) η ηλικία του  υποψηφίου που δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 36 χρόνων,
β) η ελληνική ιθαγένεια ή η ελληνική καταγωγή και ο τόπος καταγωγής του υποψηφίου (δηλ. ο τόπος γέννησης του υποψηφίου) που προβλέπεται ανωτέρω.

Σημειώνεται ότι:
ΜΟΝΟΝ ΑΝ ο ανωτέρω προβλεπόμενος τόπος καταγωγής του υποψηφίου δεν προκύπτει από τον τόπο γέννησης του ιδίου, πρέπει αυτός να προσκομίσει επιπλέον:
ή Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυν. ταυτ. (εκτός από το δικό του) ΚΑΙ του γονέα του, από τον τόπο γέννησης του οποίου προκύπτει ο προβλεπόμενος ανωτέρω τόπος καταγωγής του υποψηφίου,  ή Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυν. ταυτ. (εκτός από το δικό του και του γονέα του) ΚΑΙ του παππού ή της γιαγιά του, από τον τόπο γέννησης του/της οποίου/ας προκύπτει ο προβλεπόμενος ανωτέρω τόπος καταγωγής του υποψηφίου, ώστε να φαίνεται η διαδοχή των γενεών.
Σε περίπτωση που κάποιο από τα προαναφερόμενα πρόσωπα (γονείς ή παππούδες) δεν βρίσκεται εν ζωή, προσκομίζει Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ή Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου.

3.Επικυρωμένο αντίγραφο του Τίτλου Απόλυσης του υποψηφίου από σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (Πολύ καλά) και διαγωγή  τουλάχιστον «Κοσμία» σύμφωνα με το οποίο έγινε εγγραφή στο Τμήμα ή τη Σχολή που φοιτά.
4. Βεβαίωση ή Πιστοποιητικό του Τμήματος ή της Σχολής του Πανεπιστημίου ότι έχει εγγραφεί και φοιτά ο υποψήφιος.

5. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) του υποψηφίου ότι δεν έλαβε ούτε λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές (δηλ. και για τις παρούσες σπουδές και για το ίδιο επίπεδο σπουδών δηλ. για προηγούμενες σπουδές προπτυχιακού επιπέδου) από την ίδια ή άλλη κληρονομιά, κληροδοσία, ή δωρεά και ότι δεν έχει εκπέσει λόγω υπαιτιότητάς του από υποτροφία η οποία του έχει απονεμηθεί προηγουμένως. Η Υπεύθυνη δήλωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου  www.minedu.gov.gr/Προκηρύξεις-Διαγωνισμοί-Υποτροφίες/Υποτροφίες-Κληροδοτήματα
Προκειμένου δε περί υποψηφίων των κατηγοριών 2Α και 2Β  δηλώνεται η κατηγορία στην οποία ανήκουν. Όσοι από  τους υποψήφιους της κατηγορίας 2Β έχουν απολυτήριο της αλλοδαπής προσκομίζουν Βεβαίωση αναγωγής της βαθμολογίας του απολυτηρίου της αλλοδαπής στην εικοσάβαθμη κλίμακα από τη Δ/νση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπ/σης  (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας (τηλ. 210.3442291) ή από τα Γραφεία και τις Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης της ημεδαπής. Επιπλέον  οι υποψήφιοι των κατηγοριών 1Γ και 2Β δηλώνουν την ξένη γλώσσα στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν.
Σημειώνεται ότι το Απόσπασμα Ποινικού Μητρώου, που προβλέπεται στο άρθρο 2 παραγρ. 2 στοιχείο α΄ του β.δ. της 5-9-1940, αναζητείται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία μας.
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν πλήρη τα οριζόμενα δικαιολογητικά μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, μπορούν να τα συμπληρώσουν και να τα υποβάλουν στην Εξεταστική Επιτροπή έως και την ημέρα του διαγωνισμού, ακόμη και πριν την έναρξή του.
Το κείμενο της Προκήρυξης  να καταχωριστεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών.
(diorismos.gr)

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν οnline μαθήματα Πληροφορικής, Προγραμματισμού και Web Design
Επόμενο άρθροΗ Μάχη του Βερντέν
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.