Στο 57,2% ανέβηκε η ανεργία των Νέων…

0

anergia-2-660_11
Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται το ποσοστό της ανεργίας των νέων (ηλικίες 15-24) σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων.

Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι το γενικό ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 27%, αλλά στους νέους αυτό υπερδιπλασιάζεται φθάνοντας στο 57,2% με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνάει τα 1,3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσιάζει το «Βήμα», κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.635.905 άτομα και των ανέργων σε 1.345.387. Το ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια του Γ΄ τριμήνου 2013 διαμορφώθηκε στο 27,0%, όντας αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 (24,8%), ενώ αντίθετα οριακά βελτιωμένη είναι η εικόνα σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (27,1%). Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ είχε αυξηθεί κατά 9,3% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2012.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η καταγεγραμμένη συνολική απασχόληση σημειώνει ισχνή αύξηση (0,1%) σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που οφείλεται στην ανοδική, αν και μικρή σε εύρος, τάση του αριθμού τόσο των εργοδοτών (0,6%) όσο και των αυτοαπασχολουμένων (0,3%).

Αντίθετα, μπορεί η μισθωτή απασχόληση να μην συρρικνώθηκε και να παρέμεινε στάσιμη (αμελητέα υποχώρηση), η επικρατούσα όμως τάση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του προηγούμενου τριμήνου (+1,8%). Δεν πρέπει ωστόσο να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για το Γ’ τρίμηνο στο οποίο αναμέναμε καλύτερα αποτελέσματα εξαιτίας της τουριστικής κίνησης.

Παρά το γεγονός πως η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου εμφάνισε για ακόμη ένα τρίμηνο αρνητικό πρόσημο (-2,1%), θα πρέπει να επισημανθεί πως η συγκεκριμένη πτώση είναι μικρότερης έντασης από την αντίστοιχη στο σύνολο της οικονομίας (-2,8%), ενώ η σύγκριση μεταξύ των Γ΄ Τριμήνων του 2012 και του 2011 (-10,8%) επιβεβαιώνει την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης στον κλάδο.

Αυξάνονται οι εργοδότες μειώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι

Αναφορικά με την απασχόληση στο εμπόριο καταγράφεται ετήσια ενίσχυση του αριθμού εργοδοτών (12%) τη στιγμή που στο σύνολο της οικονομίας το αντίστοιχο μέγεθος υποχώρησε κατά 5,8%.

Την τελευταία φορά που ο αριθμός των εργοδοτών στο εμπόριο ανερχόταν στο σημερινό επίπεδο (περίπου στις 74.000) ήταν το Δ΄ Τρίμηνο του 2011, ενώ σημειώνεται πως την περίοδο Γ΄ τρίμηνο του 2012 – Γ΄ τρίμηνο 2011 ο αριθμός των εργοδοτών είχε μειωθεί κατά 15,7%.

Σοβαρό προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο συνεχώς μειώνεται, ενώ το Γ’ τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε με μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό (-6,6%), σε σχέση με το σύνολο της χώρας (-0,3%). Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της, μικρής έστω, υποχώρησης των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο (-0,7%) την περίοδο Γ΄ Τρίμηνο – Β΄ Τρίμηνο του 2013, συγκριτικά με την οριακή αύξηση στο σύνολο της οικονομίας (0,3%).

Παράλληλα, ο ρυθμός συρρίκνωσης της μισθωτής απασχόλησης του κλάδου κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2013 ήταν μικρότερος (-2,6%), έναντι εκείνου στο σύνολο της οικονομίας (-3,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ένα χρόνο πριν η μισθωτή απασχόληση στο εμπόριο σημείωνε μεγαλύτερα αναλογικά πτώση (-10,4%), σε σχέση με την αντίστοιχη στο σύνολο της οικονομίας (-9,6%).

 

Προηγούμενο άρθροΣτ. Κούλογλου: “O Τομπούλογλου είναι η κορυφή του παγόβουνου”
Επόμενο άρθροΔολοφονική απόπειρα στον ‘Αλιμο
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.