«Ελιξίριο» μακροζωίας τα καρύδια;

0

karidiaΟι άνθρωποι που τρώνε συστηματικά καρύδια φαίνεται ότι ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι δεν αγγίζουν τους ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη επί του θέματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό του κόσμου, την «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), έδειξε ότι το μεγαλύτερο όφελος αποκομίζουν όσοι τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.

Επιστήμονες από το φημισμένο Ίδρυμα Καρκίνου Dana-Farber και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, παρακολούθησαν σχεδόν 120.000 εθελοντές επί 30 χρόνια. Όσο συχνότερα έτρωγαν καρύδια, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να πεθάνουν στο μεσοδιάστημα.

Στην πραγματικότητα, όσοι έτρωγαν καρύδια μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 11% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ καρύδια.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 13% σε όσους έτρωγαν έως τέσσερις μερίδες καρυδιών την εβδομάδα και κατά 20% σε όσους έτρωγαν καθημερινά ποσότητα καρυδιών ίση με μια φούχτα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Φακς, καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Γαστρεντερικών Καρκίνων του Dana-Farber, το μεγαλύτερο όφελος αφορούσε τους θανάτους από στεφανιαία νόσο, οι οποίοι ήταν μειωμένοι κατά 29% στους εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά καρύδια.

«Σημαντική μείωση κατά 11%, ωστόσο, παρατηρήθηκε και στη θνησιμότητα από καρκίνο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι γενικότερα οι εθελοντές που έτρωγαν συχνά καρύδια ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (λ.χ. είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν ή να είναι υπέρβαροι και περισσότερες να γυμνάζονται συστηματικά).

Εντούτοις, τα ποσοστά της μείωσης των θανάτων που συσχετίσθηκαν με τα καρύδια, δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και αυτές τις παραμέτρους, οι οποίες τεκμηριωμένα επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου.
(tanea.gr)

Προηγούμενο άρθροΑγωνία για τους αγνοούμενους στην Ρόδο…
Επόμενο άρθροΑΟΝΦ Άτταλος: Ισοπαλία μέσα στην βροχή…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.