Eurogroup: Πήραμε Δόση-Μαμούθ 52,5 δισ., ΑΛΛΑ…

3

Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα σε μια συνεδρίαση «express», λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του χρέους έναντι του ΑΕΠ στο επίπεδο του 124%, το 2020.

Σε αυτή τη βάση οι χώρες του Eurogroup επέτρεψαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να εκταμιεύσει ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση θα γίνει σε διάφορες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων ύψους 34,4 δισ.ευρώ θα χορηγηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η πρώτη δόση που εκταμιεύεται τη Δευτέρα θα ανέρχεται στα 34 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, μέχρι τον Μάρτιο θα εκταμιευτούν στη χώρα συνολικά 52,5 δισ.ευρώ, από τα οποία τα 49 δισ. θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε», δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χρήματα θα ρεύσουν προς την Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τόνισε ότι η συμμετοχή απόφαση για την Ελλάδα, διαλύει την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν , στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί , τα 34,4 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα στην Ελλάδα, ενώ η δόση περιλαμβάνει και την χρηματοδότηση για το buyback.

Όπως εξήγησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ , επικεφαλής του EFSF, από τα 34,4 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τα 7 δισ. για τον  προϋπολογισμό και τα 11,3 δισ. για το buyback.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 θα εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 14,8 δισ. ευρώ Από αυτά τα 7,8 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το θέμα είναι όμως αν περισσεύουν χρήματα για να πληρωθούν τα χρήματα που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες και αν θα πέσουν χρήματα στην πραγματική αγορά…

Προηγούμενο άρθροΑ.Σ. “Ευ Αγωνίζεσθαι”: Γιορτή της Ακαδημίας το Σαββάτο 22/12!!!
Επόμενο άρθροΣτο θέατρο BADMINTON η Πολιτιστική Αναγέννηση
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.