Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 - 8:17 πμ

Η “Διεθνής Αμνηστία” σώζει Ψυχές !

Υποστηρίξτε με ένα Like την σελίδα μας στο Facebook!

Πολλά μπράβο πρέπουν σε όλους όσους συμμετείχαν φέτος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων. Σε 80 χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να απαιτήσουν να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να εκπληρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γράψατε γράμματα, υπογράψατε εκκλήσεις, στείλατε μηνύματα και λάβατε δράση με πολλούς άλλους τρόπους. Το αποτέλεσμα ήταν η κινητοποίηση 1.294.788 ανθρώπων!

Στην Ελλάδα, μαζί με εσάς, έδωσαν τη φωνή τους σε 6 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αγωνίζονται για την ελευθερία της έκφρασης, οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Δημήτρης Πιατάς και Γιάννης Στάνκογλου, παρέα με τον Μανώλη Κυπραίο, σε μια συγκινητική εκδήλωση στον ΙΑΝΟ στις 3 Δεκεμβρίου. Από εκεί δόθηκε το σύνθημα, και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου η ανταπόκριση των ακτιβιστών μας ήταν τεράστια! Αποτέλεσμα των προσπαθειών τους τα 5076γράμματα και υπογραφές που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής. Δείτε φωτογραφίες από δράσεις σε όλη την Ελλάδα εδώ.

Στον Καναδά, οι Καταρράκτες του Νιαγάρα φωταγωγήθηκαν με κίτρινο χρώμα στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ φίλοι και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας μαζεύτηκαν μπροστά κρατώντας φαναράκια με τα πρόσωπα των ανθρώπων για τους οποίους έκαναν δράση.

Στην Αυστρία, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βιέννης Michael, κρατώντας φαναράκια με τα πρόσωπα των περιπτώσεων του Παγκοσμίου Μαραθωνίου Γραμμάτων.

Στην Accra της Γκάνας, προβλήθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης, στο Kwame Nkrumah Circle, το πορτραίτο μιας ατομικής περίπτωσης της εκστρατείας.

Στην Ισπανία διοργανώθηκαν 24ωροι Μαραθώνιοι Γραμμάτων σε 50 πόλεις. Και τα παραδείγματα είναι πολύ περισσότερα… Δείτε φωτογραφίες από όλο τον κόσμο εδώ.

Πέρυσι καταφέραμε και αλλάξαμε τις ζωές ανθρώπων. Μετά από τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας τον Δεκέμβριο του 2010, ο πατέρας Alejandro Solalinde Guerra, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στο Μεξικό,μπορεί πλέον να αφοσιωθεί στο έργο του. Η κοινότητα Ρομά της Miercurea Ciuc, στην κεντρική Ρουμανία, κατακλύσθηκε από τα μηνύματα των ακτιβιστών της Διεθνούς Αμνηστίας, κάτι που τους έδωσε κουράγιο: «Σας ευχαριστούμε! Έχουμε ήδη λάβει εκατοντάδες γράμματα και μας περιμένουν ακόμη περισσότερα στο ταχυδρομείο».

Φέτος ελπίζουμε σε ακόμη περισσότερα!
———————————————————————————-
ΡΩΣΙΑ: ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ALEKSEI SOKOLOV

Ο Aleksei Sokolov, έχοντας έρθει ο ίδιος αντιμέτωπος με την αυθαιρεσία στη χώρα του και έχοντας προσπαθήσει να βρει δικαιοσύνη, χωρίς αποτέλεσμα, αναδείχτηκε ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βοήθησε στην υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων εκείνων που στερούνται την ελευθερία τους. Τον Μάιο του 2010, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση, ενώ η καταδίκη του βασίστηκε εξ’ ολοκλήρου στις αντικρουόμενες μαρτυρίες καταδικασμένων κρατούμενων. Εστάλη στο Krasnoyarsk, μακριά από τους δικούς του ανθρώπους, για να εκτίσει την ποινή του και όταν πέθαναν οι γονείς του δεν του επετράπη  να πάει στην κηδεία. Ένα βουνό από γράμματα συμπαράστασης σε εκείνον και την οικογένειά του τον βοήθησαν τις δύσκολες στιγμές. «Όταν λαμβάνεις τόση υποστήριξη, όλα τα προβλήματα της μοίρας ξεθωριάζουν και ξέρεις ότι αυτές οι δυσκολίες που συναντάς στη ζωή σου είναι προσωρινές», είπε χαρακτηριστικά στο γράμμα που έστειλε ο Aleksei στη Διεθνή Αμνηστία. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παρόλο που η ποινή του εξακολουθεί να ισχύει, το καθεστώς της κράτησής του έχει αλλάξει..

ΒΙΕΤΝΑΜ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, απελευθερώθηκε ο Truong Quoc Huy, οκτώ μήνες πριν ολοκληρώσει την ποινή του. Ο Truong Quoc Huy είχε συλληφθεί σε ένα internet café, στις 18 Αυγούστου του 2006, με την κατηγορία  πως έκανε προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με την ποινή του, τώρα θα πρέπει να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για τρία χρόνια.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ YODOK

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στη Νέα Υόρκη δέχτηκε τον επαναπατρισμό της οικογένειας του Oh Kil Nam. Η σύζυγος και οι κόρες του Oh είχαν μεταφερθεί στο στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων Yodok το 1987, όταν ο Οh είχε ζητήσει άσυλο από τη Δανία, ως πολιτικός πρόσφυγας.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στις 17 Νοεμβρίου, απελευθερώθηκε στο Ουζμπεκιστάν ο Norboi Kholzhigitov, ωστόσο ο συναγωνιστής του, Khabibulla Akpulatov, παραμένει ακόμη στη φυλακή. Ο Norboi Kholzhigitov, αγρότης, και ο Khabibulla Akpulatov, δάσκαλος, κατάγονται από την περιοχή Samarkand, στο νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν, όπου και οι δύο ήταν ενεργά μέλη της Κοινότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ουζμπεκιστάν (HRSU). Το 2005, οι δύο άνδρες είχαν παραπονεθεί για τη διαφθορά του επικεφαλής του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού και συνελήφθησαν με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Αφού είχαν υποστεί κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους πριν τη δίκη, και αφού ακολούθησε άδικη δίκη, ο Norboi Kholzhigitov καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλακή και ο Khabibulla Akpulatov σε έξι. Μετά από πέντε χρόνια στη φυλακή, και οι δύο άνδρες υποφέρουν από την υγεία τους και χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Όταν ο γιος του Khabibulla Akpulatov, Yuldosh, τον επισκέφθηκε στη φυλακή πρόσφατα, είπε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση απελευθέρωση και του Khabibulla Akpulatov.

ΙΡΑΝ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η MARYAM BAHREMAN

Η ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και μία από τα βασικά στελέχη της «Εκστρατείας για την Ισότητα», Maryam Bahreman, απελευθερώθηκε από τις φυλακές Shiraz με εγγύηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι του υπεύθυνου Υπουργείου αρνήθηκαν να την αφήσουν ελεύθερη. Μετά την σύλληψή της στις 11 Μαΐου μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης Νο.100 στο Shiraz στις γυναικείες φυλακές της πόλης. Στις 4 και 5 Ιουλίου, η Maryam Bahreman ανακρίθηκε ενώπιον του εισαγγελέα. Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα παρακάτω αδικήματα: «δράση κατά της ασφάλειας του έθνους», «προπαγάνδα ενάντια στο σύστημα», «διάδοση ψευδών πληροφοριών», «συμμετοχή σε διαδηλώσεις» και «προσβολή του Ανώτατου Ηγέτη». Η απόφαση, που δεν εφαρμόσθηκε αμέσως, ήταν να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση. Πρώτα όμως μεταφέρθηκε στις φυλακές Evin της Τεχεράνης και έπειτα από μερικές μέρες επέστρεψε πίσω στις φυλακές Shiraz, οπότε και απελευθερώθηκε.

ΣΥΡΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

Ο Kamal al-Labwani, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 15χρονη φυλάκιση μετά από άδικη δίκη, αφέθηκε ελεύθερος το πρωί της 15ης Νοεμβρίου και επέστρεψε στην οικογένειά του, στην πόλη al-Zababdeh κοντά στη Δαμασκό. Η Διεθνής Αμνηστία θεώρησε τον Kamal al-Labwani κρατούμενο συνείδησης, από την πρώτη στιγμή της κράτησής του, καθώς κρατούνταν μόνο επειδή εξάσκησε ειρηνικά το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Οι δικοί του άνθρωποι, πολύ χαρούμενοι, ζήτησαν να μεταφερθεί η ευγνωμοσύνη τους σε όλους αυτούς που ανέλαβαν δράση για εκείνον.

ΚΙΝΑ: ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ LENG GUOQUAN

Στις 23 Οκτωβρίου, επανεκδικάστηκε η υπόθεση του Leng Guoquan, ο οποίος τελικά θα εκτίσει ισόβια κάθειρξη αντί της θανατικής ποινής. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, αν εξαιρέσει κανείς τους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση και άδικη δίκη. Ο Leng Guoquan, έμπορος θαλασσινών, καταδικάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2009 για λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών. Η καταδίκη του βασίστηκε σε μάρτυρες, οι οποίοι, όμως, αργότερα δήλωσαν πως και εκείνοι βασανίστηκαν προκειμένου να πουν ότι τους ζητήθηκε. Ο ίδιος ο Leng Guoquan υποστηρίζει ότι ομολόγησε εξαιτίας βασανιστηρίων.

ΚΙΝΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στις 20 Οκτωβρίου, απελευθερώθηκε από τις φυλακές Pukou του Nanjing, στην επαρχία Jiangsu, ο Huang Jinqiu, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβιστής. Ο Huang Jinqiu είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση για τη δημοσίευση άρθρων εναντίον του Κινεζικού Πατριωτικού Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά από τη μείωση της ποινής του, δύο φορές, τελικά παρέμεινε φυλακισμένος για 8 χρόνια. Ο Huang Jinqiu ζει αυτή τη στιγμή μαζί με τους γονείς του σε επαρχία της Κίνας.

ΜΥΑΝΜΑΡ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ZARGANAR, SU SU NWAY ΚΑΙ ZAW HTET KO KO

Τρεις από τις περιπτώσεις κρατουμένων συνείδησης στη Μυανμάρ, που υπερασπίστηκε η Διεθνής Αμνηστία, οι Zarganar,Su Su Nway και Zaw Htet Ko Ko, ήταν ανάμεσα στα άτομα που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές της χώρας στις 12 Οκτωβρίου του 2011. Απελευθερώθηκαν 6.359 κρατούμενοι, ανάμεσα σε αυτούς και 237 πολιτικοί κρατούμενοι. Οι υπόλοιποι ήταν κατάδικοι εγκλημάτων. Οι τρεις κρατούμενοι συνείδησης, καθώς και οι οικογένειές τους, έστειλαν ευχαριστήρια μηνύματα στους ακτιβιστές που ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις τους. Σας ευχαριστούμε και εμείς με τη σειρά μας!

ΣΥΡΙΑ: ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΥΠΟ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Απελευθερώθηκαν ο σύριος ακτιβιστής Walid al-Bunni και ο γιος του Mu’ayad al-Bunni, που βρίσκονταν στην απομόνωση έπειτα από τη σύλληψή τους στις 6 Αυγούστου 2011. Ο σύριος ακτιβιστής συνελήφθη μαζί με τους δύο γιους του, Mu’ayad al-Bunni και Iyad al-Bunni, από ένοπλους άνδρες, πιθανώς μέλη των  δυνάμεων ασφαλείας. Ο δεύτερος αφέθη ελεύθερος αργότερα, ενώ για τον αδελφό και τον πατέρα του δεν υπήρχαν νεότερα. Ο Mu’ayad al-Bunni απελευθερώθηκε στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ ο πατέρας παραπέμφθηκε σε δίκη. Το δικαστήριο τον άφησε και αυτόν ελεύθερο στις 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Walid al-Bunni και ο γιος του κακοποιήθηκαν τις δύο πρώτες μέρες της κράτησής τους.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ SAWHOYAMAXA KAI YAKYE AXA

Στις 15 Σεπτέμβρη, οι κρατικές αρχές της Παραγουάης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες γης και η κοινότητα αυτοχθόνων  Sawhoyamaxa υπέγραψαν συμφωνία που θα οδηγήσει σε μία διαδικασία απόκτησης μέρους της προγονικής γης της κοινότητας. Η συμφωνία φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα θετική λύση. Το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να διευκολύνει την απόκτηση της εν λόγω γης από την κοινότητα, δημιουργώντας και χρηματοδοτώντας σχετικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Και στην περίπτωση της κοινότητας Yakye Axa σημειώθηκε προόδος. Η κοινότητα αυτή συμφώνησε τελικά στην προσφορά εναλλακτικής γης. Οι νομικοί τους αντιπρόσωποι είναι σε συζητήσεις με τις σχετικές νομικές υπηρεσίες του κράτους.

ΛΙΒΥΗ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο JAMAL AL – HAJII

Ένας εξέχων λίβυος κρατούμενος και μεγάλος επικριτής του Mu’ammar al-Gaddafi απελευθερώθηκε από τις περιβόητες φυλακές του Abu Salim στις 24 Αυγούστου έπειτα από επτά μήνες κράτησης στην απομόνωση και ευχαρίστησε τη Διεθνή Αμνηστία για τη δουλειά που έκανε κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Ο Jamal al-Hajji συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας που ήταν ντυμένοι με πολιτικά, με το πρόσχημα ότι προκάλεσε αυτοκινητιστικό ατύχημα, ενώ κατά το προηγούμενο διάστημα είχε δημοσιεύσει άρθρα στα οποία καλούσε τους αναγνώστες σε αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες. Ο ακτιβιστής, για τρεις μήνες, υπέμεινε τις άθλιες συνθήκες στην απομόνωση χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο και έπειτα μεταφέρθηκε στις φυλακές του Abu Salim σε ένα κελί απομόνωσης δύο ατόμων.