Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 - 6:37 μμ

Ειρήνη Γρατσία: “Η τύχη της πόλης είναι στα χέρια μας”

Η Fx-news στο Google News

Επίσημος συνεργάτης

Την ξέρετε, την έχετε ακούσει, την έχετε δει.

Η MOnuMENTA είναι μια «κοινότητα» Αθηναίων, η οποία δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους, οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλία να κάνουν την πόλη μας καλύτερη, φροντισμένη από τους ίδιους τους πολίτες της:

Η Φιλαδελφειώτισσα Ειρήνη Γρατσία, η ψυχή της  MOnuMENTA μιλάει στην  Τόνια Μάκρα για το tovima.gr.
«Πέντε χρόνια ζωής μετρά η MOnuMENTA, που προστατεύει φύση και αρχιτεκτονική κληρονομιά σε Ελλάδα και Κύπρο. Με εργαλείο έκφρασης, αλλά και αντίδρασης, το ηλεκτρονικό περιοδικό www.monumenta.org, παλεύουμε για τη διάσωση κτιρίων με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία που αξίζει να γίνουν τα νέα μνημεία της πόλης. Οι οργανωμένες δράσεις μας έχουν συχνά καταλήξει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά υπουργικών αποφάσεων».

Η δράση

«Πρώτη μας επιτυχία αποτελεί η αναστολή κατεδάφισης των δύο νεοκλασικών κτιρίων στου Μακρυγιάννη, τα οποία θα καλύψουν ανάγκες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Με δική μας παρέμβαση κηρύχθηκε μερικώς διατηρητέο και παραμένει ακέραιο τμήμα της όψης του κτιρίου Δοξιάδη στον Λυκαβηττό, το οποίο αλλάζει χρήση. Η νέα μορφή του ανακλά την πάλη μεταξύ παλαιού και νέου».

Η έκπληξη

«Ενθουσιαστήκαμε με τη μαζική συμμετοχή των Αθηναίων στην πολιτιστική ποδηλατο-δρομία τον Νοέμβριο (συνεργασία με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αμυρά). Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο καταλήξαμε στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Χίλτον, αφού ξεναγηθήκαμε σε κτίρια της νεοκλασικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ισως με “όχημα” το ποδήλατο οργανωθεί μια νέα ομάδα που θα “τρέχει” για τη σωτηρία των μνημείων».

who is who

• Ιδρυτικό μέλος της MΟnuΜΕΝΤΑ
• Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1968
• Σπούδασε Αρχαιο-λογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προστασία Μνημείων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ
• Δραστηριοποιείται συστηματικά σε θέματα προστασίας δομημένου περιβάλλοντος
• Ονειρό της να αποκτήσουμε όλοι μας περιβαλ-λοντική συνείδηση και να τρέχουμε μαζί να σώσουμε τα κτίρια που κινδυνεύουν
• Ζει στη Ν. Φιλαδέλφεια

www.monumenta.org

Υποστηρίξτε με ένα Like την σελίδα μας στο Facebook!