Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Eθελοντές διασώστες με ποδήλατο…

Αν οδηγώντας ακούσετε μια έντονη κόρνα και δείτε πίσω σας ένα ποδήλατο με βαρύ εξοπλισμό, παραμερίστε χωρίς δεύτερη σκέψη για την απρόσκοπτη διέλευσή του.

Οι εθελοντές Σαμαρείτες διασώστες και ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που ανήκουν στο τμήμα της Νέας Σμύρνης, κατάφεραν να συστήσουν μια ομάδα ποδηλατών διασωστών στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. «Στο εξωτερικό όλες οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) διαθέτουν κλιμάκια ποδηλατών για τα έκτακτα περιστατικά», εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Κουσούλης, αρχηγός του τμήματος Ερυθρού Σταυρού Νέας Σμύρνης και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών.

Εμπόδιο στην ενεργοποίηση έως σήμερα μιας τέτοιας μονάδας ήταν τόσο το οικονομικό όσο και η ελληνική νοοτροπία· «η ελληνική κοινωνία δεν ήταν ώριμη να αποδεχθεί έναν ποδηλάτη, πολύ περισσότερο δε έναν διασώστη-ποδηλάτη!».\

15μηνη εκπαίδευση

Επειτα από μια γενναία χορηγία, το παράρτημα της Νέας Σμύρνης, το οποίο διαθέτει περίπου 40 μέλη, μπόρεσε το περασμένο καλοκαίρι να αγοράσει τέσσερα ποδήλατα και να τα εξοπλίσει κατάλληλα. «Κάθε δύο ποδήλατα αποτελούν μία ομάδα, το ένα διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για περιποίηση τραύματος όπως και μια φιάλη οξυγόνου, το άλλο τα κατάλληλα όργανα για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και έναν απινιδωτή», περιγράφει ο 42χρονος διασώστης.

Οι Σαμαρείτες διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν προηγουμένως περάσει 15μηνη εκπαίδευση πιστοποιημένη με ISO, που περιλαμβάνει μαθήματα ανατομίας, επειγοντολογίας, διαχείρισης κρίσεων, περιποίησης τραύματος και άλλες γενικές ιατρικές γνώσεις, όπως και υποχρεωτική εργασία μέσα σε νοσοκομείο. Η εκπαίδευση είναι δύο δίωρα την εβδομάδα και στο τέλος οι επίδοξοι διασώστες περνούν εξετάσεις. «Στην ουσία, όμως, η μετεκπαίδευση συνεχίζεται αέναα, ένα δίωρο τις δύο εβδομάδες ή τον μήνα», προσθέτει η υπαρχηγός του τμήματος και εκπαιδεύτρια στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, Ηρώ Μπεζουριάνη, που είναι διασώστρια από το 2003.

Στις παραπάνω εργατοώρες «σκληρής» επιμόρφωσης, προστέθηκε νέα εκπαίδευση από προπονήτρια της ποδηλατικής ομοσπονδίας, καθώς από τα 20 άτομα της υποομάδας μόνο δύο ήταν έμπειροι ποδηλάτες. «Μας έκανε προπόνηση, ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ισορροπίας και ευελιξίας, εμπόδια, ανέβασμα πεζοδρομίων, ελιγμούς, βραδυπορία, μεθόδους αποφυγής των απότομων φρεναρισμάτων κ.ά.», διηγείται ο κ. Κουσούλης. Μετά την προπόνηση ο καθένας έκανε πρακτική στον ελεύθερο χρόνο του, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που προσφέρει το ποδήλατο ως μέσον στη διαδικασία της διάσωσης.

«Στο προνοσοκομειακό επίπεδο ο χρυσός κανόνας είναι “αγοράζω χρόνο για το θύμα”», αναφέρει ο κ. Κουσούλης, «και με το ποδήλατο ο διασώστης κερδίζει σημαντικό χρόνο». Το ποδήλατο, ουσιαστικά, λύνει τα χέρια των διασωστών. «Μπορεί να ξεγλιστρά με επιτυχία μέσα στην κίνηση και σου δίνει τη δυνατότητα να ανεβείς εύκολα σκαλιά», προσθέτει η 28χρονη διασώστρια. Το ποδήλατο κρίνεται ιδανικό για οριοθετημένους χώρους, όπου λαμβάνουν χώρο εκδηλώσεις στις οποίες απαιτείται η παρουσία διασωστών. «Εμείς καλύπτουμε τους αγώνες στο ΟΑΚΑ», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Κουσούλης, «στους διαδρόμους του γηπέδου μπορείς να κινηθείς μόνο με ποδήλατο και να ελέγχεις τον χώρο που κινούνται οι φίλαθλοι γρήγορα, αποτελεσματικά και αθόρυβα». Επιπλέον, το ποδήλατο είναι οικονομικό, εύχρηστο, ασφαλές…

Θα αναγνωρίσετε τους εθελοντές διασώστες του Ερυθρού Σταυρού από τις χαρακτηριστικές κόκκινες στολές με τον σταυρό και τα άρβυλα. Καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αγώνες, συναυλίες και εκδηλώσεις κάθε είδους. Η δραστήρια ομάδα ευελπιστεί ότι στο μέλλον θα της δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτεί και άλλα ποδήλατα, ενώ και τα τμήματα της Κρήτης, της Ρόδου και των Ιωαννίνων έχουν ξεκινήσει πιλοτικά. «Ευτυχώς, παρά την ιδιάζουσα συγκυρία, το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για να εκπαιδευτούν δεν έχει καθόλου μειωθεί», σχολιάζει η κ. Μπεζoυριάνη.

Περισσότερες οι γυναίκες

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μεταξύ των εθελοντών διασωστών οι γυναίκες υπερισχύουν. Στο 12μελές τμήμα των ποδηλατών-διασωστών οι οκτώ είναι γυναίκες. «Οι γυναίκες είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένες στην κοινωνική προσφορά και πιο επιμελείς», απαντά γελώντας η κ. Ηρώ Μπεζουριάνη. Η ίδια ξεκίνησε στα είκοσι την εκπαίδευση στον Ερυθρό Σταυρό και σήμερα στα είκοσι οκτώ της εκπαιδεύει νεότερους.

«Με κέρδισε η πεποίθηση ότι βοηθώ ουσιαστικά τον συνάνθρωπο», ομολογεί· «η χαρά της προσφοράς με αποζημιώνει για τους κόπους». Την ιδιαίτερη κουλτούρα του ερυθροσταυρίτη δεν κατανοεί συχνά ο «έξω» κόσμος. «Στο νοσοκομείο που κάναμε πρακτική, οι ασθενείς δεν πίστευαν ότι βρισκόμασταν στο προσκεφάλι τους οικειοθελώς». Ανεξίτηλα έχει χαρακτεί στη μνήμη της η εμπειρία στη Ζαχάρω το καλοκαίρι του 2007. «Ο κόσμος μάς αγκάλιασε, ένιωθαν ασφάλεια μόνο βλέποντάς μας», θυμάται. «Ως διασώστρια αποκτάς μια νέα οπτική στην καθημερινότητα», καταλήγει, «οι κεραίες σου είναι πιο ευαίσθητες στην οδήγηση, για παράδειγμα, και σε άλλες δραστηριότητες που εγκυμονούν κινδύνους που συχνά υποτιμούμε».


– Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
– Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

MyCity.Gr

Διαδημοτικά ΝΕΑ και όχι μόνο!