Χάνονται όργανα και Ζωές λόγω έλλειψης μονάδων μεταμόσχευσης…!

0
404

Σε μια τραγική παραδοχή προχωρά ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Αναστάσιος Χατζής. Επισημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν όλες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μονάδες.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας λέει ότι αυξάνονται οι δωρεές οργάνων από τα προγράμματα που υλοποιεί, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής μιλά για απώλεια οργάνων στο εξωτερικό σε βάρος των ελλήνων ασθενών. Οι ασθενείς περιμένουν χρόνια για ένα μόσχευμα επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η υποδομή να γίνει ταυτόχρονη λήψη πολλών οργάνων.

«Η σχεδόν καθημερινή και σχεδόν ταυτόχρονη λήψη και μεταμόσχευση οργάνων από τις χειρουργικές ομάδες των κλινικών μεταμοσχεύσεων της χώρα μας, αναδεικνύει προβλήματα και αδυναμίες, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από τις δύσκολες παρούσες συνθήκες» λέει ο κ. Χατζής.

«Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα αυτά, θα λέγαμε ότι οφείλονται κυρίως στην αδυναμία μεταμόσχευσης όλων των οργάνων στη χώρα μας, λόγω έλλειψης αντίστοιχων Μονάδων Μεταμόσχευσης και στην εξ αυτής αναγκαστική διάθεση μοσχευμάτων σε άλλες χώρες.

Η εμπλοκή ξένων μεταμοσχευτικών μονάδων κάνει τη λήψη των οργάνων πιο σύνθετη, πιο χρονοβόρα και σίγουρα άδικη για τους έλληνες ασθενείς, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΜ έχει φροντίσει, μέσω συμβάσεων που έχει συνάψει με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, να μεταμοσχεύονται έλληνες σε κέντρα του εξωτερικού, βάσει ισοζυγίου προσφερθέντων οργάνων» προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΜ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία πέντε Μονάδες Μεταμόσχευσης νεφρού σε κρατικά νοσοκομεία. Όμως η ύπαρξη μίας μόνο μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος, μίας για καρδιά και καμίας πνευμόνων οδηγεί στην αναγκαστική διάθεση των προσφερόμενων μοσχευμάτων σε συνεργαζόμενους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Οικονομική κρίση θέλει “εθελοντισμό”…!
Επόμενο άρθροΕπιστολή προς τον Δήμο του Γεράσιμου Έρτσου σχετικά με την υπόθεση MAVA…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.