Ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αναγκαστικά στο «μνημόνιο». Σκοπιμότητα ή γκάφα ολκής και ποιοι συνέβαλαν σε αυτό…

0
675

Ο προϋπολογισμός ενός Δήμου είναι το εργαλείο μέσω του οποίου η πλειοψηφία θα ασκήσει την διοίκηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ταυτόχρονα αποτυπώνει τις πηγές εσόδων τακτικών και εκτάκτων καθώς και τις δαπάνες που θα καλύψει για το ίδιο διάστημα. Είναι στην ουσία ένας ταμειακός προϋπολογισμός με επιδιωκόμενες εισπράξεις και  στοχευόμενες δαπάνες, των οποίων η υλοποίηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πραγματοποίηση των προϋπολογισθέντων εισπράξεων.

Η καθιέρωση του συνολικού σχεδιασμού μιας δημοτικής πολιτικής μέσω της σύνταξης και έγκρισης επιχειρησιακών προγραμμάτων και ετήσιων προγραμμάτων δράσης δίδει την δυνατότητα να απαλλαγεί ο προϋπολογισμός από αβέβαια έσοδα και πλασματικές δαπάνες με συνέπεια να εμφανίζει μεγάλα ποσοστά υλοποίησης στο τέλος της περιόδου αποφεύγοντας την ανάληψη υποχρεώσεων οι οποίες δεν θα μπορεί να ικανοποιηθούν.

Όλη αυτή η διαδικασία, της σύνταξης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, του ετήσιου προγράμματος δράσης και του προϋπολογισμού, πρέπει να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση πριν τα αρμόδια όργανα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Η νομοθεσία επιβάλει συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παραβλέψει. Η διαδικασία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και της επιλογής της βέλτιστης λύσης που μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις και στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού 2011 του Δήμου Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας έγινε χρήση της δυνατότητας που παρείχε τότε η νομοθεσία και συμπεριελήφθησαν στα έσοδα 4.800.000€ ως προϊόν δανείου, έναντι αυτού του ποσού το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενέκρινε ποσό 3.000.000€ για τη πληρωμή υποχρεώσεων μετατρέποντας έτσι τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες και μακροπρόθεσμες δίδοντας μια μεγάλη ανάσα στο πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία του Δήμου.

Το δάνειο τελικά δεν πάρθηκε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, μια που το Δημοτικό Συμβούλιο  δεν ενέκρινε τους όρους  με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου οικονομικών. Και όταν αναφερόμαστε σε ευθύνες αυτές είναι συγκεκριμένες, ανεξάρτητα από τις αιτιολογίες που ανέφερε ο καθένας, με τις μεγαλύτερες να αποδίδονται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους συμβούλους της πλειοψηφίας που τον ακολούθησαν αλλά και των επικεφαλείς των παρατάξεων «Όμορφη Πόλη», «Δύναμη Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» που  τήρησαν αρνητική στάση από την αρχή χωρίς να διαβλέπουν τους κινδύνους.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012, για τον ισοσκελισμό του οποίου δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη δανείου στις εισπράξεις-έσοδα, μια που μια τέτοια δυνατότητα παρείχετο μόνο για τις ανάγκες σύνταξης ή αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2011.

Η πολιτική που ακολούθησαν  Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην του «Οράματος Πόλης», οδήγησαν έναν Δήμο με σχετικά μικρά οικονομικά προβλήματα και σε κάθε περίπτωση διαχειρήσιμα, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του υπουργείου εσωτερικών, να μην μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και να προστρέξει αναγκαστικά στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης για βοήθεια.

Σύμφωνα με την περίπτωση (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της απόφασης 43288/4.10.11 του Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ 2297/13.10.11) όταν υπάρχει αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του δήμου, λόγω ανεπάρκειας των εσόδων για την κάλυψη των ανεξόφλητων υποχρεώσεων δίδετε η δυνατότητα αυτός με αίτημά του να ενταχτεί στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης του άρθρου 262 του ν. 3852/2010 και για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012, να εγγράψει στο σκέλος των εσόδων δάνεια, ποσού που να αντιστοιχεί στο ύψος της διαφοράς εσόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των χρεών του Δήμου.

Η άκαμπτη στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων και η αδυναμία της διοίκησης του Δήμου  να χαράξει μια αποδεκτή οικονομική πολιτική,  εμμένοντας στις θέσεις της, οδηγούν αντικειμενικά το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αναγκαστικά στο «μνημόνιο» για τους ΟΤΑ, δηλαδή στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης  του άρθρου 262 του «Καλλικράτη».

Αν αυτός ήταν ο στόχος τους να το ομολογήσουν άλλως να παραδεχτούν την πολιτική γκάφα ολκής που διέπραξαν αναλαμβάνοντας (;) τις ευθύνες τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ένταξης στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης.

Κώστας Ευαγγελινός

Οικονομολόγος

http://evangelinoscostas.wordpress.com

Προηγούμενο άρθροΗ Ελλάδα αγνοεί το περιβάλλον…
Επόμενο άρθροΤα νέα του Α.Σ. Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.