Η Ελλάδα αγνοεί το περιβάλλον…

0
362

Οι σημερινές ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια δεν φαίνεται να οδηγούν σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 σύμφωνα με την έκθεση «Αξιολόγηση των κλιματικών πολιτικών της Ευρώπης 2011». Η Ελλάδα και φέτος βαθμολογείται χαμηλά, καθώς κάποιες πρωτοβουλίες προς τη θετική κατεύθυνση δεν επαρκούν για να ξεκολλήσουν την χώρα από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Η αποτυχία μετάβασης σε μια ανταγωνιστική πράσινη οικονομία οδηγεί ταυτόχρονα σε ένα κλιματικό σοκ που θα προκαλέσει μεγαλύτερο και συντριπτικότερο πλήγμα απ’ ότι η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση μόλις εννέα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν βελτιώσει τις κλιματικές τους επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τις πολιτικές τους για το κλίμα και την ενέργεια. Ο μέσος όρος για το σύνολο των κρατών μελών παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός. Στην κλίμακα από το Α έως το G (όπου G η χαμηλότερη δυνατή βαθμολογία), η μέση βαθμολογία για την ΕΕ27 είναι μόλις ένα απογοητευτικό Ε.

«Το κενό στις πολιτικές της ΕΕ μεγαλώνει. Το σύστημα εμπορίας ρύπων έχει αποτύχει. Η οδηγία για την ενεργειακή εξοικονόμηση έχει αποδυναμωθεί υπέρμετρα. Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των χαμένων ευκαιριών», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η Ελλάδα και φέτος βαθμολογείται χαμηλά (F). Κάποιες πρωτοβουλίες προς τη θετική κατεύθυνση δεν επαρκούν για να ξεκολλήσουν την χώρα από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Η μονοσήμαντη στόχευση της κυβέρνησης στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί στην αγνόηση του περιβάλλοντος, δηλαδή του τρίτου αναπόσπαστου πυλώνα της ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα και η προχειρότητα που χαρακτηρίζουν το σχεδιασμό πράσινων δράσεων εντείνει την απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας προς μια ουσιαστική, δίκαιη και ανταγωνιστική πράσινη ανάπτυξη.

«Η χώρα μας και τον χρόνο που πέρασε δεν κατάφερε να δείξει έμπρακτα πολιτικά παραδείγματα για την διάθεσή της να προχωρήσει πάνω σε πράσινα μονοπάτια. Φοβόμαστε ότι βάσει των τελευταίων εξελίξεων, όπως για παράδειγμα η υφαρπαγή πόρων του πράσινου ταμείου και οι αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, η αξιολόγηση της επόμενης χρονιάς θα κατατάξει ακόμα πιο χαμηλά την χώρα μας. Εκτός εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά και αξιόπιστα με το ουσιαστικό πρασίνισμα των πολιτικών της», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

wwf.gr

Προηγούμενο άρθροΠοδόσφαιρο: Νίκη ο Άτταλος, νέα ήττα ο Χαλκηδονικός (videos-ρεπορτάζ-βαθμολογίες)…
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αναγκαστικά στο «μνημόνιο». Σκοπιμότητα ή γκάφα ολκής και ποιοι συνέβαλαν σε αυτό…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.