Πρωτοβουλία Δημάρχου για το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς στην ΔΕΗ…

0
645

Όσον αφορά τις εισηγήσεις των όσων διάφοροι φορείς όπως Ο.Τ.Α., Σύλλογοι Καταναλωτών, Σύλλογοι Ιδιοκτητών Ακινήτων ή Ενοικιαστών, προτείνουν στους καταναλωτές να καταθέτουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εισηγήθηκε και απηύθυνε σχετική εισήγηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ΝΑ ΜΗΝ δέχεται πληρωμές για λογαριασμό  της ΔΕΗ χωρίς το ειδικό τέλος στα ακίνητα.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένας από τους τρόπους αποφυγής της πληρωμής του τέλους που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ταυτόχρονα να  διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων.

 Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αποστολή λογαριασμών με το τέλος ακινήτων, το οποίο για το 2011 θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Στους λογαριασμούς περιλαμβάνεται μήνυμα που αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ν. 4021/2011 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος. Η αποστολή των φουσκωμένων λογαριασμών με το χαράτσι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς οι πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν.

Ως σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι σύμφωνα  με την ομόφωνη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΝΣΚ(435/18-10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών ενώ το τέλος ακινήτων «ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική-διοικητική διαφορά».

 

 Όταν είναι προδήλως φανερό ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της δημόσιας παρακατάθεσης ή ότι αυτή, ως μέσο εξόφλησης, αντίκειται σε διατάξεις νόμου, τότε το ΤΠΔ όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και οφείλει να αρνηθεί την αποδοχή της», προσθέτει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αναφέρεται ακόμα ότι το κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το κατά πόσον η οφειλή είναι νόμιμη, θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

 

Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, η Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, κα Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη, πήρε την πρωτοβουλία, αντί ο Δήμος να συλλέγει έγγραφα και να υποδεικνύει λαθεμένες νομικές επιλογές, βάζοντας σε κίνδυνο και περιπέτειες τους πολίτες του Δήμου μας, προτίθεται να συνεννοηθεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει καταθέσει ήδη προσφυγή εναντίον της επιβολής Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, προκειμένου να παρέμβει υπέρ της προσφυγής αυτής στη δικάσιμο που έχει οριστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

 

Για το Γραφείο Τύπου.

Προηγούμενο άρθροΝέο Δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη, με μοναδικό θέμα την “οικονομική κρίση”…!
Επόμενο άρθροΈνοπλη ληστεία κακοποιών, στο κοιμητήριο του Κόκκινου μύλου (Νέας Φιλαδέλφειας)..!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.