ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δ.Τ. Δημοκρατικής Συμμαχίας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Δ.Τ. Δημοκρατικής Συμμαχίας Φιλαδέλφειας-ΧαλκηδόναςΑνικανότητα απάντησης;;;

Αγαπητοί συνδημότες, από την πρώτη στιγμή δραστηριοποίησής μας ως Τοπική Οργάνωση, θεωρήσαμε ότι ο ρόλος μας δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε γιορτές, πανηγύρια και συνεστιάσεις, αλλά θελήσαμε να παρέμβουμε στα δρώμενα της κοινωνίας της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Γι’ αυτό και η πρώτη μας εκδήλωση είχε τον χαρακτήρα ημερίδας με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ομιλητές όχι μόνο στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας αλλά και τοπικούς δημοτικούς παράγοντες.

Αυτό θελήσαμε να κάνουμε και εχθές κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας. Να παρέμβουμε δηλαδή ώστε να τεθούν ως θέματα συζήτησης ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου λοιπόν, καταθέσαμε στο Δήμο και πήραμε Αριθμό Πρωτοκόλλου, 2 αιτήματα μας, ώστε να συζητηθούν και να απαντηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Ιουνίου, κάποια ερωτήματά μας (εκτός ημερησίας διάταξης), στα εξής θέματα:

  1. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι (Α.Π. 7232), όπου και αναφέραμε και ρωτούσαμε τα εξής:

 

«Mετά την έκδοση της νέα ΚΥΑ 1.605/οικ.3.85 (ΦΕΚ 17/Β/14.1.2011), σύμφωνα με την οποία ως ωφελούμενοι των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, ορίζονται όχι οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι αλλά άνεργοι και επαπειλούμενοι από ανεργία που διατηρούν συγγενική σχέση με τους εξυπηρετούμενους,  αποκλείονται έτσι τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ που δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον,  τα οποία αποτελούσαν την κατεξοχήν ομάδα –στόχο των Προγραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, οι δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» από ολοκληρωμένη υπηρεσία Πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας υποβαθμίζονται σε μέτρο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ανέργων και επαπειλούμενων από ανεργία.

Έτσι διαπιστώνεται μία σημαντική αλλοίωση των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας των Δομών Βοήθεια στο Σπίτι του που φθάνει στα όρια της κατάργησης τους για αυτούς που τις έχουν περισσότερο ανάγκη όπως τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ που δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον. Η παροχή υπηρεσιών Βοήθειας στο Σπίτι αποτελεί για αυτές τις κατηγορίες πληθυσμού υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας  ανάγκη επιβίωσης και όχι επιπλέον παροχή που μπορεί να περικοπεί, ιδίως σήμερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες.

  • Ø Γνωρίζετε για τις παραπάνω αλλαγές;
  • Ø Ποιά είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα;
  • Ø Υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του νέου μας δήμου, ώστε να ενημερώνονται οι δικαιούχοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Και αν όχι, γιατί δεν υπάρχει;»

 

 

2)      Η λειτουργία των ΤΟΣΥΝ (Τοπικά συμβούλια Νέων) (Α.Π. 7231), όπου παραθέτοντας και τον καταστατικό χάρτη των ΤΟΣΥΝ, καταθέσαμε τα εξής ερωτήματα:

  • «Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα δράσεις του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Νέας Φιλαδέλφειας και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Νέας Χαλκηδόνας;
  • Έχει διενεργηθεί γενική συνέλευση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Νέας Φιλαδέλφειας και αν ναι πότε;
  • Έχουν κρατηθεί πρακτικά για τις συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων νέων από      την Γραμματέα του ΤΟΣΥΝ Νέας Φιλαδέλφειας και δημοτική σύμβουλο,  Ε. Παπαλουκά και αν ναι, έχει κοινοποιηθεί αντίγραφο των πρακτικών κάθε συνεδρίασης του Συμβουλίου, στο οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο;
  • Στο σημερινό δυσμενέστατο για τους νέους ανθρώπους ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, όπου η ανεργία των νέων αγγίζει το 42%, υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσεων από τα ΤΟΣΥΝ του δήμου μας, που θα προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα και θα προωθούν κάποιες λύσεις για τους νέους της περιοχής μας ;»

 

Θέσαμε τους παραπάνω προβληματισμούς, όχι για λόγους στείρας αντιπολίτευσης, αλλά διότι θεωρούμε ότι στο σημερινό δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον, 2 ηλικιακές ομάδες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες. Και αυτές δεν είναι άλλες, από τους νέους και την «τρίτη ηλικία».

Τα ερωτήματά μας ήταν απλούστατα και δεν κατανοούμε τον λόγο που δεν συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η μη συζήτησή τους εκθέτει κυρίως του ερωτώμενους και μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο συμπέρασμα, ότι οι ερωτώμενοι δεν ήταν έτοιμοι ώστε να μας απαντήσουν.

 

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας,

Αρβανίτης Ρένος

 

 Διαβάστε on line την εφημερίδα Fx-news (Μάιος 2019):

Σε περίπτωση που έχετε ενεργοποιημένο το ad block και δεν εμφανίζεται κάντε ΚΛΙΚ⇒ ΕΔΩ