Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Χιροσίμα-Ναγκασάκι,θυμίζει η τραγωδία της Ιαπωνίας…

Φόβοι για αυξημένη διαρροή ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια. Ξεπερνά τους 1.000 ο απολογισμός για τους νεκρούς – ανησυχία για αρκετές χιλιάδες θύματα. Ξύπνησε ηφαίστειο, ανενεργό εδώ και 50 χρόνια.

Μάχη για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή εξακολουθούν να δίνουν οι ιαπωνικές αρχές μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε δύο πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι. Ωστόσο, η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τήξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας «μερικής τήξης», διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου. Μετά το σεισμό της Παρασκευής εκφράζονταν φόβοι για τήξη σε δύο από τους αντιδραστήρες της μονάδας, αφού τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Η κυβέρνηση πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια στο Φουκουσίμα 1, που απέκει 240 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο. Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 882 μικροσίβερτ την ώρα και σε κάποια στιγμή έφτασε μέχρι και τα 1.204 μικροσίβερτ. Το μικροσίβερτ είναι μονάδα που μετράει τις βιολογικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας και το όριο που έχουν θέσει οι ιαπωνικές αρχές είναι τα 500 μικροσίβερτ την ώρα.

Ο Χισανόρι Νέι, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Τζίτζι ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα για μερική τήξη του πυρήνα το Σάββατο, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 έχασαν τα συστήματα ψύξης αφού οι γεννήτριες παραγωγής ισχύος, τόσο η κύρια όσο και η εφεδρική, υπέστησαν ζημιές την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Tepco. Οι μηχανικοί προσπαθούσαν την Κυριακή να απελευθερώσουν και πάλι στην ατμόσφαιρα ραδιενεργό ατμό από το δεύτερο αντιδραστήρα που τέθηκε εκτός λειτουργίας, προκειμένου να μειωθεί η πίεση. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το νερό ψύξης στον αντιδραστήρα είχε μειωθεί τόσο πολύ που οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου έμειναν εκτεθειμένοι σε μήκος μέχρι και 3 μέτρα.

Ο Εντάνο πάντως διαβεβαίωσε ότι στον αντιδραστήρα 3 τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «πολύ χαμηλά και υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, είπε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν πιστεύει ότι οι ράβδοι καυσίμου δεν έχουν υποστεί ζημιά. Στον αντιδραστήρα 1, το εξωτερικό κέλυφος του οποίου εξερράγη το πρωί του Σαββάτου οι τεχνικοί χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν την πίεση, απελευθερώνοντας ένα νέφος ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπως καίσιο 137.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τα δύο εργοστάσια. Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε ότι έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα στην επαρχία Μιγιάγκι. Μολονότι οι μετρήσεις γύρω από το εργοστάσιο έδειξαν αυξημένη ραδιενέργεια, οι αντιδραστήρες της μονάδας δεν φαίνεται να έχουν υποστεί βλάβη και είναι «υπό έλεγχο».

Αμέσως μετά μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι άλλο ένα σύστημα ψύξης, αυτή τη φορά στο πυρηνικό εργοστάσιοΤοκάι της επαρχίας Ιμπαράκι, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι μόνο μία αντλία έχει υποστεί βλάβη ενώ η εφεδρική λειτουργεί κανονικά.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για προγραμματισμένες, τρίωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποτραπεί ένα γενικό μπλακ-άουτ. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα για παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ενεργειακά προβλήματα της Ιαπωνίας, η Ρωσία έστειλε σήμερα στην Ιαπωνία ένα τάνκερ με 19.500 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ αύριο θα παραδώσει άλλα 100.000 κυβικά μέτρα. Η Νότια Κορέα αποφάσισε επίσης να ανακατευθύνει στην Ιαπωνία ορισμένα από τα φορτία LNG που προορίζονταν για την ίδια. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα.

Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς είδη πρώτης ανάγκης

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες η Ιαπωνία καθώς ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 3.200, εν μέσω φόβων για σοβαρό δυστύχημα στα χτυπημένα από την καταστροφή πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής, όταν σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Όμως, ενώ οι ντόπιες και οι ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν τον αγώνα τους για εντοπισμό επιζώντων, η αστυνομία ανέφερε ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον 3.200 πτώματα.Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη περίπου 10.000 ανθρώπων. Ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία αυτή, Τακέουτσι Ναότο, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι οι νεκροί στο Μιγιάγκι θα ξεπεράσουν τις 10.000.Υπήρξαν και μερικές γλυκόπικρες στιγμές: νωρίς το πρωί της Κυριακής τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανό έναν 60χρονο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την ακτή, ο οποίος κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή γατζωμένος στη στέγη του σπιτιού του. Η γυναίκα του όμως, όπως είπε ο ίδιος, παρασύρθηκε από τα νερά και χάθηκε.Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και κοινοτικά κέντρα.

«Σε μερικές περιοχές βλέπουμε ότι σπίτια και δημόσια κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», είπε η Μικίκο Ντότσου, η συντονίστρια μιας ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μετά την άφιξή της στην πόλη Σεντάι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στην επαρχία Μιγιάγκι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Σεντάι, έχουν σταλεί 90 ομάδες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για να βοηθήσουν τους πληγέντες.«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου νερό και ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό. Οι ανάγκες αυτές είναι μεγαλύτερες από την ιατρική βοήθεια», είπε η Ντότσου.Στην επαρχία Φουκουσίμα, ένας δημοτικός αξιωματούχος της πόλης Φουτάμπα είπε ότι το 90% τριών παραθαλάσσιων κοινοτήτων ισοπεδώθηκαν από το τσουνάμι.

Σήμερα έφτασε στη βορειοανατολική Ιαπωνία και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή συμμετέχοντας σε ναυτική άσκηση από κοινού με τη Νότια Κορέα. Στην περιοχή, ανατολικά της επαρχίας Μιγιάγκι, βρίσκονται επίσης τα αμερικανικά καταδρομικά USS Fitzgerald, USS John S. McCain, USS McCampbell και USS Curtis Wilbur ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλα τρία πλοία. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει αναλάβει να μεταφέρει τρόφιμα στην περιοχή με ελικόπτερα που θα απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο. Τα ελικόπτερα απομάκρυναν επίσης 640 άτομα από την πόλη Τακάτα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας διπλασίασε (στους 100.000) τον αριθμό των στρατιωτών που θα σταλούν στις πληγείσες περιοχές. Τα σωστικά συνεργεία πάντως δυσκολεύονται να προσεγγίσουν ορισμένες από αυτές καθώς πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν κλείσει από κατολισθήσεις και συντρίμμια.Πόσιμο νερό μεταφέρεται στις περιοχές αυτές με φορτηγά.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν κατοίκους να συνωστίζονται σε σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα για να αγοράσουν τρόφιμα και καύσιμα για να ζεσταθούν αφού σχεδόν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.Η σιδηροδρομική σύνδεση των περιοχών αυτών με την υπόλοιπη Ιαπωνία έχει διακοπεί, ωστόσο η εταιρεία Japan Rail ξανάρχισε σήμερα τα δρομολόγιά της στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο.

Ενεργοποίηση ηφαιστείου μετά από 52 χρόνια Ενα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία εκτοξεύει πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο.Οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίμα, η οποία αποτελείται από 20 περίπου ηφαίστεια. Η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.

Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι απο 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.«Θα ήθελα να πιστέυω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.

Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.«Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.Περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.Υπάρχουν φόβοι ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστρεφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τουςΠερίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Ιαπωνία, η οποία επλήγη από ισχυρότατο σεισμό και τσουνάμι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Περίπου 380.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια», ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).«Οι αρχές εκκένωσαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα», προσθέτει το Ocha, επικαλούμενο τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Εμπόδια στο έργο διάσωσης Την ώρα που σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο – τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία ακόμη και από το Μεξικό – φτάνουν στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα πολυάριθμα θύματα και να αναζητήσουν αγνοούμενους, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης «εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές». Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει άλλωστε ότι «πολλές περιοχές κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας παραμένουν απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση».

Παρόλα αυτά οι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 3.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ επτά ειδικοί του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στο Τόκιο για να βοηθήσουν τους ιάπωνες ειδικούς να συντονίσουν τη δράση των διεθνών σωστικων συνεργείων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.Στα 34,6 δισ. δολ. το κόστος Η εταιρεία AIR Worldwide, που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων, αναφέρει στην αρχική της εκτίμηση ότι το κόστος του σεισμού της Ιαπωνίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές περιουσίες που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ 14,5 και 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.Υπό τον κίνδυνο των μετασεισμώνΗ μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.

«Υπάρχει κίνδυνος 70% να σημειωθεί μετασεισμός μεγάθους 7 βαθμών ή και περισσοτερων» τις επόμενες τρεις ημέρες, ως στις το πρωί της 16ης Μαρτίου, δήλωσε ο Τακάσι Γιοκότα, διευθυντής σεισμικής πρόβλεψης της υπηρεσίας, όπως μετέδωσαν τα εγχώρια μέσα.Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.Μετασεισμοί μεγέθους από 2 έως και σχεδόν 7 βαθμών σημειώνονται συνεχώς από την Παρασκευή, οπότε έγινε ο κύριος σεισμός στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας μεγέθους 8,9 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).Πάντως σήμερα η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς, από 8,8 που είχε αναφέρει αρχικά.

Στο «κόκκινο» η ραδιενέργεια στην επαρχία ΜιγιάγκιΕιδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί. Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος .

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power Co (Tepco), που τροφοδοτεί την ανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε ότι από αύριο Δευτέρα θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας κάποιων πυρηνικών εργοστασίων. Η Tepco έλαβε σχετική άδεια από την ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η απρόβλεπτη διακοπή σε ολόκληρες περιοχές της χώρας.Η εταιρεία έχει χωρίσει τις περιοχές τις οποίες τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα σε πέντε ομάδες και θα διακόπτει διαδοχικά την παροχή ρεύματος για διάστημα 3 ωρών από τις 10:00 το πρωί και έως τις 18:00 το απόγευμα ξεκινώντας από αύριο Δευτέρα.Τα έκτακτα αυτά μέτρα, που αφορούν τις νομαρχίες Τόκιο, Σίμπα, Γκούνμα, Ιμπαράκι, Καναγκάβα, Σαϊτάμα, Τόσιτζι και Γιαμανάσι, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως το τέλος Απριλίου, προειδοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά διακοπές ρεύματος δεν θα γίνονται σε τρεις περιοχές του Τόκιο που θεωρούνται το κέντρο της πόλης και στις οποίες βρίσκονται σημαντικοί δημόσιοι οργανισμοί, πολλές πρεσβείες, μεγάλα ξενοδοχεία και οι έδρες εταιρειών.Σημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομίαΗ καταστροφική σεισμική δόνηση στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας θα έχει «σημαντικές» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.«Ο σεισμός αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση στις οικονομικές δραστηριότητες μεγάλου τμήματος του τομέα», τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

Ο σεισμός, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.Αλλά και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιότερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν εν μέρει από πυρκαγιές.

Πάντως στη στρατηγική από οικονομικής πλευράς ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτιρίων άνθεξαν την δοκιμασία του σεισμού.Ενίσχυση από την Τράπεζα της ΙαπωνίαςΗ Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως από χθες έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπεκόλουθο τσουνάμι, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις οικονομικές αγορές και την ομαλή διευθέτηση των χρηματοδοτήσεων μέσω διαδικασιών που θα περιλαμβάνουν την παροχή ρευστότητας», τονίζει σε ανακοινωθέν της το ανώτατο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


– Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
– Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

MyCity.Gr

Διαδημοτικά ΝΕΑ και όχι μόνο!