Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών από την ΤτΕ.

filadelfia-xalkidona fxnews tte trapeza tis elladosΗ Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται να προσφέρει δάνεια στις ελληνικές τράπεζες. Επιχειρείται η στήριξη της ρευστότητας. Ακολουθείται το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας

Με στόχο την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται να ακολουθήσει την ιρλανδική συνταγή, παρέχοντας νέο χρήμα με τη μορφή δανείου.

Βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, δίνεται η δυνατότητα στην Κεντρική Τράπεζα να “παρέχει στήριξη για αντιμετώπιση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα”.

Στην πράξη, η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, θα παρέχει δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας από αυτές ως ενέχυρο τίτλους όπως τιτλοποιημένα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Δεν πρόκειται δηλαδή να τεθεί σε λειτουργία η εκτυπωτική μονάδα του Χολαργού (Νομισματοκοπείο).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας είχε εκμεταλλευτεί ένα παραθυράκι, ενεργοποιώντας το μηχανισμό “έκτακτη συνεισφορά ρευστότητας” (Emergency Financial Assistance ή ELA).

Έτσι, είχε δώσει απ’ ευθείας δάνεια στις τράπεζες της χώρας πέραν αυτών που είχαν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόσθετος δανεισμός των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την εγγύηση του Δημοσίου, διοχετεύει στην ουσία νέο χρήμα, προσφέροντας “ανάσα” στις τράπεζες και την αγορά.


– Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
– Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

MyCity.Gr

Διαδημοτικά ΝΕΑ και όχι μόνο!