Ευθύνες για την χημική επίθεση στην Συρία – 72 θύματα, 20 παιδιά… (Σκληρές εικόνες)

0

 

Σοκάρουν οι εικόνες από νοσοκομείο στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου διακομίστηκαν δεκάδες τραυματίες μετά από αεροπορική επιδρομή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι στην επιδρομή έγινε χρήση χημικών όπλων και κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά. Στις εικόνες (βίντεο) διακρίνονται άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους και άνθρωποι που προσπαθούν απεγνωσμένα να τους βοηθήσουν.

Συνεχίζεται το θρίλερ με την χημική επίθεση που εξαπολύθηκε στην Ιντλίμπ της Συρίας και η οποία άφησε πίσω της 72 νεκρούς – μεταξύ τους 20 παιδιά -, ενώ οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή και το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Θύματα της επίθεσης φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντεςΗ πιθανότητα έκθεσης σε χημική επίθεση ενισχύεται από μια φαινομενική έλλειψη εξωτερικών τραυμάτων στις αναφερόμενες περιπτώσεις που δείχνουν ταχεία έναρξη παρόμοιων συμπτωμάτων, περιλαμβανομένων οξειών αναπνευστικών δυσχερειών ως της κύριας αιτίας θανάτου», σημείωσε σε ανακοίνωση ο οργανισμός.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη «χημική» επίθεση στη συριακή πόλη Ιντλίμπ, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Καταδικάζω αυτές τις φριχτές επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χρήση χημικών όπλων. Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία για τη χρήση αυτών των βαρβαρικών όπλων μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του και ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την «απαράδεκτη σφαγή». «Παρακολουθούμε με θλίψη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Καταδικάζω έντονα την απαράδεκτη σφαγή που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες αβοήθητοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τόσα παιδιά», δήλωσε.

Ποιος ευθύνεται;

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ σύμφωνα με πολλούς ξένους ηγέτες, κυρίως δυτικούς.

«Ολα τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Ασαντ… που κάνει χρήση παράνομων όπλων σκοπίμως κατά του λαού του», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην «ευθύνη» του Ασαντ σε αυτήν την «σφαγή», ενώ ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μία «αποτρόπαιη ενέργεια του καθεστώτος» της Δαμασκού.

Ο εθνικός συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο «εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ».

Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε ότι «εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να διαπράττονται στην Συρία». Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να υπάρξει λογοδοσία για τους αυτουργούς αυτής της επίθεσης.

Σχέδιο απόφασης κατατέθηκε από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο που καταδικάζει την επίθεση και ζητεί την διεξαγωγή ταχείας έρευνας. Θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.

Τι δηλώνουν Δαμασκός και οι σύμμαχοί της

Ο συριακός στρατός αρνήθηκε «κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε χημικής ή τοξικής ουσίας στο Χαν Σεϊχούν».

Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συριακή αεροπορία βοβμάρδισε χθες κοντά στο Χαν Σεϊχούν αποθήκη των ανταρτών όπου είχαν τοποθετηθεί «τοξικές ουσίες» που προορίζονταν για τους μαχητές στο Ιράκ.

Χημικά όπλα στη Συρία

Τον Αύγουστο 2013, το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι έκανε χρήση αερίου σαρίν σε επίθεση κατά δύο ανταρτοκρατούμενων ζωνών στην περιφέρεια της Δαμασκού, με απολογισμό 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες και επικύρωσε, το 2013, την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Η Συρία υποχρεώθηκε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο κατ΄εφαρμογήν αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το συριακό καθεστώς έκτοτε έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως χημικά όπλα και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με αέριο χλωρίου.

Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε τα συμπεράσματα έκθεσης σύμφωνα με τα οποία ο συριακός στρατός είχε πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά όπλα, και συγκεκριμένα με αέριο χλωρίου, στην πόλη Κμένας, της επαρχίας Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις που υπάρχουν υποψίες ότι έγιναν με τοξικό αέριο στη Συρία από τις αρχές του 2017.

Η Δαμασκός και η Ρωσία έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις και τους τζιχαντιστές ότι έχουν κάνουν χρήση χημικών όπλων.

ΜΕΣΩΒίντεο: euronews.gr
ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΜουζάλας: “Στη Νέα Φιλαδέλφεια ετοιμάζεται πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων”
Επόμενο άρθροΝ.Φ.: Επικίνδυνος “φαγωμένος” δρόμος στα πρανή του ποταμού (Βίντεο-Φωτογραφίες)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.