Ποιο Wi-Fi… έρχεται το Li-Fi!

0

Οι τεχνολογίες Li-Fi και Blockchain βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Mobile World Congress (MWC) που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, το Li-Fi είναι μια νέα ασύρματη τεχνολογία που σε αντίθεση με το Wi-Fi χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για τη μεταφορά δεδομένων σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες. Σε εργαστηριακές δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί το 2015, η τεχνολογία κατάφερε να πιάσει ταχύτητες της τάξης των 224 Gigabits το δευτερόλεπτο. Από την άλλη, το Blockchain είναι η τεχνολογία που «χτυπά» στην καρδιά του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin και επιτρέπει την καταγραφή τεράστιας λίστας συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από εξωτερικούς παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο άνθρωπος που ανέπτυξε την ασύρματη τεχνολογία Li-Fi, ο Γερμανός Χαράλντ Χαας, υποστήριξε ότι η τεχνολογία αξίζει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι προγραμματιστές του Blockchain υπερασπίστηκαν την άποψή τους ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στον χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και στην κοινωνία στο σύνολό της. Ωστόσο, και οι δύο τεχνολογίες θα πρέπει να ξεπεράσουν ποικίλα εμπόδια προτού μπορέσουν να ξεδιπλώσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Ο Χαας, καθηγητής Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας, υποστηρίζει ότι το Li-Fi έχει τη δυνατότητα να φέρει την «επανάσταση» που υπόσχεται.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μαζική διείσδυση σε βάθος 5 χρόνων», δήλωσε ο ίδιος στην ιστοσελίδα EURACTIV.com. «Η τοστιέρα σας διαθέτει ένα φως LED για την ένδειξη ‘αναμμένο’. Πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φως για να κάνουμε μια προβλέψιμη ανάλυση. Η τοστιέρα θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει μία νέα συσκευή από την Amazon εάν ‘αντιληφθεί’ ότι είναι έτοιμη να χαλάσει», ενώ πρόσθεσε με ενθουσιασμό ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

AdTech Ad
Η τεχνολογία Li-Fi έχει προσελκύσει την προσοχή τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι BT και Deutsche Telecom βρίσκονται ήδη στο στάδιο δοκιμών της τεχνολογίας. Ωστόσο, όπως καταγγέλει ο Χαας, υπάρχει μεγάλη έλλειψη στήριξης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως ο ίδιος δήλωσε, τα τελευταία 5 χρόνια έχει κάνει προσπάθειες προκειμένου να πείσει την ΕΕ για τα οφέλη του Li-Fi, ωστόσο «οι προτάσεις του συχνά απορρίπτονταν».

«Μερικές φορές είναι δύσκολο να πείσεις μια κοινότητα για τα οφέλη μια καινοτόμας τεχνολογίας, εφόσον δεν το έχουν δει εν λειτουργία. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά χρειάζεται ισχυρότερη στήριξη από την ΕΕ». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει μια «μεγάλη ευκαιρία» αν δεν διεκδικήσει το προβάδισμα αυτής της νέας τεχνολογίας που έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το Wi-Fi.

Σε σύγκριση με το Li-Fi, το Blockchain βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά όσον αφορά στην ανάπτυξή του. Η τεχνολογία έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχής σε εφαρμογές όπως το Bitcoin, ενώ πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, επενδύουν ήδη σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές που βασίζονται στην εν λόγω τεχνολογία. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Blockchain εξακολουθούν να αγωνίζονται για να αποδείξουν τα οφέλη που μπορεί να έχει σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά μέχρι και στην ταυτοποίηση προσώπων.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το Blockchain προσφέρει μια λύση σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει. Όπως υποστηρίζουν, οι προγραμματιστές έχουν την τάση να εφαρμόζουν την τεχνολογία σε επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν αντί να επικεντρώνονται σε νέες, φέρνοντας έτσι μόνο περιορισμένα οφέλη. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους υπερασπίζονται την ιδέα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι θα επιτρέψει την έλευση μιας «επανάστασης» στο Διαδίκτυο, κάνοντας δυνατή τη μεταφορά όχι μόνο πληροφοριών αλλά και αξιών.

Προηγούμενο άρθροΚοινό Ψήφισμα ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για τον Νέο «Καλλικράτη»
Επόμενο άρθροΕφημερίδα Fx-news: Φεβρουάριος 2017
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.