“Γρίφος” τελικά η εξαφάνιση του αερσκάφους της EgyptAir

0

75553.jpg

Μυστήριο παραμένει για το τι συνέβη στο μοιραίο Airbus της EgyptAir που όπως όλα δείχνουν κατέπεσε στα βάθη της Μεσογείου ενώ οι έρευνες ξεκινούν και πάλι από το σημείο μηδέν.

Στις έρευνες συμμετέχουν μέσα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, ενώ μέσα πρόκειται να στείλουν και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, εμπορικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή συνδράμουν τις έρευνες.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι διέταξε την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την διερεύνηση των αιτίων της εξαφάνισης. To Παρίσι έχει επίσης στείλει τρεις ερευνητές κι έναν τεχνικό εμπειρογνώμονα στο Κάιρο, οι οποίοι έφτασαν το πρωί της Παρασκευής.

Μέχρι χθες εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι πολλών κρατών – ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον το υποστήριξε- μιλούσαν ανοιχτά για τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο νέες αναφορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μάλλον αποδυναμώνουν τον ισχυρισμό χωρίς να τον αποκλείουν.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ μιλώντας στο Reuters ανέφεραν ότι οι δορυφορικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια σημάδια έκρηξης στον αέρα.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το καθεστώς της  ανωνυμίας, τόνιζαν ότι αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν από την εξέταση των εικόνων από το δορυφόρο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο συμπεριλαμβανομένων των: Μηχανικής βλάβης, τρομοκρατίας και δολιοφθοράς από τον πιλότο ή κάποιο άλλο από τα μέλη του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι χθες, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα από τον Μάνουελ Βαλς μέχρι άλλους αξιωματούχους άλλων κρατών, τόνιζαν ότι κανένα ενδεχόμενο για τα αίτια του δυστυχήματος δεν πρέπει να αποκλείεται. Τα πρώτα επίσημα χείλη που μίλησαν ανοικτά για τρομοκρατία, ήταν αυτά του Αιγύπτιου υπουργού αεροπορίας ο οποίος ανέφερε ότι  η τρομοκρατική ενέργεια είναι πιο πιθανή από μηχανική βλάβη.

Αλλά και η ρωσική πλευρά καθώς και το Ισραήλ, έκλιναν προς την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης για το μοιραίο Airbus της EgyptAir.

Ο Αλεξάντερ Βορντίκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σχολίασε πως η συντριβή της πτήσης MS804 πιθανότατα είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινοί δημοσιογράφοι «στο Ισραήλ εκτιμούν ότι τρομοκρατική επίθεση επέφερε την συντριβή του αιγυπτιακού αεροπλάνου.

Από νωρίς, εξάλλου, ο Γάλλος εμπειρογνώμων, Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» πως η εξαφάνιση οφείλεται «σε επίθεση».

Μάλιστα τόνισε πως τα σενάρια είναι τρία: είτε βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, είτε βομβιστής αυτοκτονίας, είτε επίθεση με πύραυλο όπως στο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν στοιχεία

«Δεν υπάρχει κανένα στοχείο» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί αύριο με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

Χθες το μεσημέρι βρέθηκαν δυο μεγάλα αντικειμένα να επιπλέουν στη θάλασσα, κοντά στο σημείο της εξαφάνισης του στίγματος της πτήσης ΜS 804 των αιγυπτιακών αερογραμμών και θεωρήθηκε ότι ανήκουν στο χαμένο Airbus A320 με τους 66 επιβαίνοντες.

Ωστόσο, αργά το βράδυ, αρχικά από τις ελληνικές αρχές και εν συνεχεία και τον αντιπρόεδρο της ΕgyptAir ανακοινώθηκε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν ουδεμία σχέση έχουν με το χαμένο Airbus.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέτ Αντέλ είπε αργά τη νύχτα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ότι τα αντικείμενα που πιθανολογούνταν νωρίτερα χθες ότι ανήκουν στο αεροσκάφος της πτήσης 804 το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο δεν ανήκουν σε αυτό.

Το Airbus 320 εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο και μετέφερε 66 συνολικά άτομα, 56 επιβάτες, 7μελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας.

Συλλυπητήρια Τσίπρα

Τα συλλυπητήριά του για το αεροπορικό συμβάν με το αεροσκάφος της ΕgyptAir εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σε επικοινωνία που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του συμβάντος.

Σε ένδειξη πένθους αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, όπως ανακοίνωσε Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Προηγούμενο άρθρο“500.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ”!!!
Επόμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη με 25 θέματα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.