Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους…

0

image

Συνεχίζεται το θρίλερ για τον
εντοπισμό του Airbus της EgyptAir, που χάθηκε το πρωί της Πέμπτης. Προς το παρόν, έχουν εντοπισθεί δύο καθίσματα, ανθρώπινο μέλος και βαλίτσα ή βαλίτσες νοτιότερα του σημείου απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν αντικείμενα που εντοπίζονται ώστε να διακριβωθεί εάν ανήκουν στο αεροσκάφος.

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στη Μεσόγειο σε απόσταση 290 χλμ βόρεια της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό.

Το πολεμικό ναυτικό χτενίζει την περιοχή για να βρει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους. Εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της Αιγύπτου, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν κάποια από τα αντικείμενα να επιπλέουν στη θάλασσα.

Ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε ότι τα μακάβρια ευρήματα έχουν εντοπιστεί λίγα μίλια νοτιότερα από το σημείο απώλειας σήματος του αεροσκάφους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι το αιγυπτιακό αεροσκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του εντός του FIR Αθηνών ακολουθούσε πορεία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο πτήσεως του, τηρώντας το ίδιο ύψος μέχρι το σημείο απώλειας του ίχνους του, που βρίσκεται εντός του FIR Καΐρου. “Δεν έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά”, ανέφερε.

Προσέθεσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενήργησε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη βάση των προβλεπομένων χρόνων από τους κανονισμούς, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις κινήθηκαν σε χρόνους μικρότερους από τους προβλεπόμενους.

Διευκρίνισε ότι η ανάλυση των ευρημάτων που εντοπίζονται δεν αποτελεί μέρος της αρμοδιότητας της Ελλάδας στην εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ παρέπεμψε στην επιτροπή διερεύνησης του συμβάντος για τα ακριβή αίτια του.

Τόνισε ότι η Σούδα έχει δοθεί για τις έρευνες στις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη του συντονισμού στο ελληνικό FIR και πρόσθεσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων που επέβαιναν στην πτήση Α320 της Egyptair, μετά τον εντοπισμό συντριμμιών του αεροπλάνου στη θάλασσα, 290 χλμ. (180 μίλια) βόρεια της παράκτιας πόλης της Αλεξάνδρειας.

“Η προεδρία με βαθύτατη θλίψη πενθεί τα θύματα που επέβαιναν στην πτήση της Egyptair και σκοτώθηκαν μετά την συντριβή του αεροπλάνου στη Μεσόγειο ενώ κατευθυνόταν στο Κάιρο”, από το Παρίσι όπου είχε αναχωρήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου Σίσι.

Διαβάστε: Όλο το ρεπορτάζ από την πρώτη ημέρα

Map showing area of Mediterranean where search for MS804 debris is focused

Οι έρευνες

Συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης οι έρευνες των σωστικών συνεργείων από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη διακρίβωση των αντικειμένων που εντοπίζονται εντός του FIR Καΐρου, κοντά στο σημείο απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών.

Στις έρευνες συμμετέχουν:

– Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,

– Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα. Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Χθες το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.

– Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.

– Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας

– Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο, και

– Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Τρομοκρατικό χτύπημα ή άλλη αιτία;

Μυστήριο ωστόσο παραμένει για το τι συνέβη στο μοιραίο Airbus της EgyptAir, ενώ αξιωματούχοι από διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ, μιλώντας στο Reuters, ανέφεραν ότι οι δορυφορικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια σημάδια έκρηξης στον αέρα.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό το καθεστώς της  ανωνυμίας, τόνιζαν ότι αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν από την εξέταση των εικόνων από το δορυφόρο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο συμπεριλαμβανομένων των: Μηχανικής βλάβης, τρομοκρατίας και δολιοφθοράς από τον πιλότο ή κάποιο άλλο από τα μέλη του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες μετά το δυστύχημα. από τον Μάνουελ Βαλς μέχρι άλλους αξιωματούχους άλλων κρατών, τόνιζαν ότι κανένα ενδεχόμενο για τα αίτια του δυστυχήματος δεν πρέπει να αποκλείεται.

Τα πρώτα επίσημα χείλη που μίλησαν ανοικτά για τρομοκρατία, ήταν αυτά του αιγύπτιου υπουργού αεροπορίας, ο οποίος ανέφερε ότι  η τρομοκρατική ενέργεια είναι πιο πιθανή από μηχανική βλάβη.

Αλλά και η ρωσική πλευρά καθώς και το Ισραήλ, έκλιναν προς την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης για το μοιραίο Airbus της EgyptAir.

Ο Αλεξάντερ Βορντίκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σχολίασε πως η συντριβή της πτήσης MS804 πιθανότατα είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινοί δημοσιογράφοι “στο Ισραήλ εκτιμούν ότι τρομοκρατική επίθεση επέφερε την συντριβή του αιγυπτιακού αεροπλάνου”.

Ο γάλλος εμπειρογνώμων, Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, είπε ότι είναι σχεδόν βέβαιος πως η εξαφάνιση οφείλεται σε επίθεση.

Μάλιστα τόνισε πως τα σενάρια είναι τρία: είτε βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, είτε βομβιστής αυτοκτονίας, είτε επίθεση με πύραυλο όπως στο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην Ουκρανία.

Διαβάστε: EgyptAir: Έριξε μαύρο logo για πένθος

map

Συλλυπητήρια Τσίπρα

Τα συλλυπητήριά του για το αεροπορικό συμβάν με το αεροσκάφος της ΕgyptAir εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ-Σίσι.

Σε επικοινωνία που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του συμβάντος.

Σε ένδειξη πένθους αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, όπως ανακοίνωσε Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Προηγούμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη με 25 θέματα
Επόμενο άρθροΟι Εθελοντές Π.Π.Ν.Φ. στον αγώνα δρόμου “Γ. Αποστολάκης”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.