Φεστιβάλ Αθηνών: Τα “Παλλόμενα πέη” και το κάστινγκ για τα “μεγαλύτερα” που θα πάνε Επίδαυρο!!! (Βίντεο)

Ο δημιουργός της παράστασης συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου...

0

123213Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να… δώσει τα κλειδιά του Φεστιβάλ Αθηνών στον Βέλγο Γιάν Φαμπρ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πλήθος Ελλήνων καλλιτεχνών και παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, μια παράστασή του με τίτλο Mount Olympus: To glorify the cult of tragedy.
Η παράσταση που παρουσίασε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών είναι 24ωρης διάρκειας και συμμετέχουν 27 συντελεστές.

Με χλαμύδες τις οποίες σταδιακά βγάζουν, άνδρες χορευτές εμφανίζονται στη σκηνή… ολόγυμνοι, να χορεύουν όπως τους γέννησε η μαμά τους ακόμη και συρτάκι υπό τους ήχους του “Ζορμπά” του Μίκη Θεοδωράκη.

Η παράσταση αναπαριστά τον αρχαιοελληνικό μύθο και φυσικά δεν λείπει ούτε και η αναπαράσταση των διονυσιακών οργίων. Mount Olympus: To glorify the cult of tragedy (Όρος Όλυμπος: Να δοξάσουμε τη λατρεία της τραγωδίας) έχει προγραμματιστεί για τις 9 και 10 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να δώσει τα… κλειστά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στον Βέλγο Γιαν Φαμπρ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από Έλληνες ηθοποιούς και όχι μόνο.

Να σημειώσουμε ότι το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Fabre συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους μέσω των social media, άλλοι έστειλαν επιστολές στον υπουργό Πολιτισμού. «Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και δεν κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;» αναρωτήθηκε η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου.

Με προσωπικό tweet στον πρωθυπουργό, ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης τον ενημέρωσε ότι χάνουν τη δουλειά τους περισσότεροι από 500 άνθρωποι, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έγραψε μεταξύ άλλων στη σελίδα του στο Facebook πως «το εξοργιστικό είναι το πλαίσιο, το “βελγικό φεστιβάλ”, αυτό είναι που μας ντροπιάζει όλους, καλλιτέχνες και θεατές».

Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού, που μέσω του επίσημου λογαριασμού στο twitter, τόνισε πως… παρακολουθεί τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη.

Επεσήμανε δε ότι… έδωσε εντολή να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές, ένα αίτημα το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, ο Γιαν Φαμπρ και ο Αριστείδης Μπαλτάς συμφώνησαν να εξετάσουν!

Κάστινγκ για να παίξουν και Ελληνες ηθοποιοί αναλόγως… προσόντων – Βεβήλωση της ιερής Επιδαύρου από «Ευρω-πέους» καταγγέλλει ο καλλιτεχνικός κόσμος

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώνει η αυθαίρετη απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, του Βέλγου Γιάν Φαμπρ, να «διδάξει» στην Επίδαυρο τη δική του πειραματική και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη -αν όχι βέβηλη- παράσταση Mount Olympus, γνωστή και σαν τα «Παλλόμενα Πέη». Όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών, το Mount Olympus είναι μέχρι στιγμής η μόνη επιβεβαιωμένη παράσταση για εφέτος και θα παρουσιαστεί στις 5-6 Αυγούστου και ξανά στις 12 και 13 του ίδιου μήνα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ελληνο-βελγικής σύμπραξης στην επιχειρούμενη εκ βάθρων ανανέωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Mount Olympus ο θίασος θα είναι μεικτός, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων (κυρίως Βέλγων) αλλά και Ελλήνων ηθοποιών και χορευτών.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έχει ήδη αρχίσει το κάστινγκ στην Ελλάδα και, όπως εξυπακούεται, η έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, λόγω της ιδιαιτερότητας του Mount Olympus.

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες συντελεστές δεν θα πρέπει να υπολείπονται σε μέγεθος πέους από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης θα σείουν και θα στροβιλίζουν τους φαλλούς τους ενώπιον του κοινού και, με δεδομένο ότι το θέατρο Επιδαύρου, λόγω του επιβλητικού του όγκου και της απαράμιλλης ιστορίας του ως ζωντανού αρχαίου μνημείου, εκθέτει ανελέητα όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο μειονεκτούν. Ειδικά, δε, για το ανέβασμα του Mount Olympus στην Επίδαυρο, ο Γιάν Φαμπρ ζήτησε να ανασχεδιαστούν τα μινιμαλιστικά κοστούμια του «χορού», ώστε να προσομοιάζουν περισσότερο με την ελληνική φουστανέλα.

Καλλιτεχνικοί κύκλοι βρίσκονται ήδη σε συναγερμό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ακόμη και δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στην μεταμοντέρνα βακχεία του Γιάν Φαμπρ.

Τέλος, επειδή ο Φαμπρ έχει οραματιστεί το συγκεκριμένο έργο σαν μια 24ωρη εμπειρία, στην Επίδαυρο εφέτος σκοπεύει να κάνει την υπέρβαση και να ενώσει, τρόπον τινά, τις τέσσερις παραστάσεις ανά δύο: Επομένως στην ουσία θα υπάρξει μία 48ωρη παράσταση στις 5 και 6 Αυγούστου και άλλη μία στις 12 και 13. Με αυτό τον τρόπο ο Γιαν Φαμπρ και επισείοντας τα πέη του θιάσου του στους Έλληνες, αποπειράται να καλύψει το κενό στο φετεινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το οποίο, εάν εξαιρεθεί το Mount Olympus, χάσκει δυσοίωνο και απέραντο.

ΜΕΣΩprotothema.gr
ΠΗΓΗnewsit.gr
Προηγούμενο άρθροΚατέρρευσε επταώροφο κτίριο στην Τουρκία -Δεκάδες εγκλωβισμένοι 
Επόμενο άρθρο“ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο σφυρί το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας για 220.000.000€”!!!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.