Μαραθώνιος Αθήνας: Βίντεο με την εκπληκτική τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα

0

65464Εντυπωσιακό και παράλληλα λιτό ήταν το ανανεωμένο τελετουργικό της Αφής Φλόγας στον Τύμβο του Μαραθώνα. Ο ιερός χώρος ήταν κατάμεστος από τον κόσμο που επέλεξε να παρακολουθήσει από κοντά, την τελετή που παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας και σκηνοθέτησε αφιλοκερδώς ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι ένας αγώνας που ακολουθεί τα βήματα του ημεροδρόμου, του πρώτου ολυμπιονίκη και του Αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι ο μοναδικός αγώνας στην κλασική διαδρομή. Είμαστε στο χώρο που αναδεικνύει τις αξίες του μαραθωνίου, την ελευθεριά τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, την δημοκρατία», είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο ΣΕΓΑΣ δεν μένει ασυγκίνητος από το προσφυγικό δράμα και ανέλαβε την πρωτοβουλία για να σταλούν ισοθερμικές κουβέρτες και ρούχα στα νησιά. Από τον Τύμβο σας καλώ να εμπνευστούμε όλοι από το μήνυμα του μαραθωνίου δρόμου για να προασπίσουμε τη δημοκρατία και να ενισχύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και να αναζητήσουμε τη δύναμη της θέλησης και να τερματίσουμε τον δικό μας προσωπικό μαραθώνιο. Καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς και εύχομαι να τερματίσουν και οι 43.000 μετέχοντες».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όλης της Κυβέρνησης,  είπε: «Ο μαραθώνιος είναι η κορωνίδα των αθλημάτων διότι συμπυκνώνει την υπέρτατη δοκιμασία και προσπάθεια. Είμαστε υπερήφανοι και υπενθυμίζουμε σε όλους πως σε αυτή τη διαδρομή πατούν στα βήματα τριών μεγάλων προσωπικοτήτων: του αρχαίου ημεροδρόμου, του Σπύρου Λούη και του Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, που είναι συνταυτισμένο με την αγωνιστικότητα του έθνους μας».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνας, Ηλίας Ψινάκης, δήλωσε: «Είμαστε σε τόπο ιερό που δέχθηκε τους νεκρούς από τη μάχη του Μαραθώνα, μία μάχη, που έχει μόνο νικητές. Τώρα που θα ξανά ανάψει η ιερή φλόγα είναι ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες, που με τη θυσία τους έδωσαν στον κόσμο, τον πιο σημαντικό αγώνα, του Μαραθώνα».

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο, είπε: «Οταν βρίσκομαι εδώ αισθάνομαι ευγνωμοσύνη. Είναι τιμή να είμαστε εδώ».

Αμέσως μετά Ο Δημήτρης Φατούρος, υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ελλάδα, διάβασε χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, με αφορμή την ένταξη του ΑΜΑ στον εορτασμό των 70 ετών Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Λίγο αργότερα  ξεκίνησε η τελετή, με τον Γρηγόρη Βαλτινό να διαβάζει κείμενο από τον Ηρώδοτο, συνοδευόμενος από πέντε μουσικούς που έπαιζαν κρουστά σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Άγγελου Τριανταφύλλου. Παράλληλα φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου επιχείρησαν αναπαράσταση της μάχης. Στο φινάλε μια ομάδα 20 σύγχρονων μαραθωνοδρόμων  έψαχναν τον ρυθμό τους καθώς δεν είχαν όραμα και βρήκαν την ελπίδα και τον στόχο τους μόλις εμφανίστηκε ο ημεροδρόμος Λεωνίδας Αργυρόπουλος, ο οποίος άναψε τη φλόγα και τους έδειξε τον δρόμο προς την ελπίδα. Νωρίτερα η Χριστίνα Μαξούρη τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι, σύμβολο της μάνας που γεννά αθλητές.

Στη συνέχεια την φλόγα παρέλαβε η γρηγορότερη αθλήτρια φέτος στον κόσμο, στον μαραθώνιο, Gladys Cherono και την παρέδωσε στο πρώτο ζευγάρι της λαμπαδηδρομίας, που ήταν ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Σάιμον Κασσιανίδης και η πρωταθλήτρια των μεγάλων αποστάσεων Αναστασία Καρακατσάνη. Ακολούθησαν οι Ελενα Φιλάνδρα /Φαίη Κυριακίδη,Σοφία Παπαδοπούλου/Βιργινία Κραβαριώτη, Βούλα Ζυγούρη/Αρτιομ Κιουρεγκιάν, Γιώργος Στεφανόπουλος /Ειρήνη Ζαρκαδούκα, Χρήστος Παπαχρήστος/Αναστασία Μαρινάκου, Γιάννης Χαρούλης/Αντωνία Στεργίου  και οχτώ ζευγάρια από τους συλλόγους μαραθωνοδρόμων Μαραθώνα, ΤΕΛΗΣΣΟΣ και ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ.  Το τελευταίο ζευγάρι, η Βούλα Κοζομπόλη με ο Περικλής Ιακωβάκης έδωσαν την φλόγα στην κορυφαία αθλήτρια φέτος στον κόσμο και παγκόσμια πρωταθλήτρια του Πεκίνου στο μαραθώνιο, Mare Dibaba η οποία άναψε το βωμό συνοδευόμενη από τον προπονητή της.

Λίγο πριν το κλείσιμο της βραδιάς ο Ηλίας Ψινάκης βράβευση τον Δήμαρχο του Ντίσελντορφ, Τόμας Γκέιζελ, ενώ η φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τον μαραθώνιο της Πάφου.

Δείτε Βίντεο από την τελετή, όπως δημοσίευσε στο κανάλι του στο Youtube ο Πρόεδρος της Β΄σχολικής επιτροπής του Δ.Φ.Χ. κύριος Γιώργος Ανεμογιάννης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση:

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Τοπικής Ν.Δ. για το γήπεδο της ΑΕΚ
Επόμενο άρθροΜαραθώνιος Αθήνας: Ρεκόρ συμμετοχών – Έλληνας ο νικητής!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.