Capital controls: Οι διαφορές της Ελλάδας από της Κύπρου…

0

5454564Το παράδειγμα της Κύπρου που γρήγορα μερίμνησε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα, επισημαίνουν φορείς της αγοράς. Σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΒ, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο (με τον Έκτακτο Νόμο 12/2013) στόχευε κυρίως στη διακοπή της δυνατότητας μεταφοράς χρήματος μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων. Συνεπώς οι περιορισμοί στις συναλλαγές μεταξύ ιδρυμάτων και λογαριασμών ενός δικαιούχου εντός της ίδιας τράπεζας ήταν πιο αυστηροί σε σύγκριση με όσα ισχύει για όσους έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική τραπεζική στην Ελλάδα, όπου ουσιαστικά δεν υφίστανται περιορισμοί για λογαριασμούς όψεως.

Από την άλλη πλευρά, μετά το πέρας της τραπεζικής αργίας έξι ημερών στην οποία προστέθηκαν δυο ημέρες κανονικής αργίας στην Κύπρο υπήρχε δυνατότητα συναλλαγών από τα γκισέ που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας οι πληρωμές προς το εξωτερικό για ιδιώτες και επιχειρήσεις έπρεπε να εγκριθούν από μια αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε για αυτό τον σκοπό.

654+6

Η σχετική επιτροπή στην Κύπρο πολύ γρήγορα εξάσκησε την εξουσία που της έδινε ο σχετικός νόμος για να εκχωρήσει στις τράπεζες τη δυνατότητα έγκρισης κατηγοριών πληρωμών (πχ. πληρωμές για τη συνήθη λειτουργία ναυτιλιακών εταιρειών και προς την IATA, εισαγωγές φαρμάκων, ιατρικές δαπάνες φυσικών προσώπων) με στόχο τη μείωση του όγκου των αιτημάτων που έπρεπε να διαχειριστεί και τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης για τα αιτήματα που έπρεπε να διαχειριστεί.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιχειρηματικές συναλλαγές προς το εξωτερικό το όριο για συναλλαγές χωρίς κανένα περιορισμό αυξήθηκε πολύ γρήγορα από τις €5.000 ανά λογαριασμό σε €300.000 ανά συναλλαγή και εντός μηνός ο περιορισμός αυτός είχε ουσιαστικά καταργηθεί καθώς το όριο αυξήθηκε σε €1 εκατ. Αντίστοιχη πορεία είχαν και οι περιορισμοί για συναλλαγές φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνουν και πολλές άλλες παραμέτρους από την ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων έως τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Είτε απευθείας στα διατάγματα ή με τις αποφάσεις της Επιτροπής, ελαστική αντιμετώπιση είχαν εξαρχής οι δαπάνες προς το εξωτερικό για μισθοδοσία, δίδακτρα και σπουδές καθώς και εμβάσματα για ιατρικές δαπάνες. Επίσης, σταθερή και γρήγορη ήταν και η χαλάρωση πολλών περιορισμών, πέραν του ύψους των συναλλαγών, για συναλλαγές εντός του εσωτερικού της χώρας.

Ουσιαστικά μέσα σε ένα μήνα η πλειοψηφία των καθημερινών συναλλαγών των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών στο εσωτερικό της χώρας αλλά και προς το εξωτερικό μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς.

Σχετικά πρέπει να τονιστεί ότι η μη ανάληψη του ημερήσιου ορίου των €300 αρχικά και €500 ένα μήνα αργότερα δεν οδηγούσε στην απώλεια δυνατότητας ανάληψης του ποσού αυτού μια επόμενη μέρα. Αυτή η εξέλιξη βέβαια συνδέεται με την αξιόπιστη διευθέτηση της φερεγγυότητας των τραπεζών (που ήταν ζήτημα στην Κύπρο το 2013) αλλά και την εφαρμογή ενός προγράμματος σε πνεύμα συνεργασίας με τους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης οδήγησε, δύο χρόνια μετά την επιβολή τους, στην κατάργηση όλων των περιορισμών.

Προηγούμενο άρθροΔεν υπογράψαν την πρόταση Λαφαζάνης-Καμμένος. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;;;
Επόμενο άρθροΤιμητική διάκριση για τον Βαγγέλη Γιαννακουδάκη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.