Λύση “pause” για την Ελλάδα στο ευρώ εάν δεν…

0

645456Το νομικό ενδεχόμενο να συμφωνηθεί μια λύση “pause” για την Ελλάδα στο Ευρωσύστημα εξετάζεται σε περίπτωση που δεν γίνει δυνατή η κατάληξη σε μία συμφωνία με πιο οριστικό πλαίσιο.

Ρεπορτάζ: Γ. Αγγέλης – Capital.gr

Πληροφορίες από τα νομικά κλιμάκια της Κομισιόν στις Βρυξέλλες διαχέουν τις τελευταίες ώρες την πληροφορία ότι έχει γίνει μία προσπάθεια να διερευνηθεί ένα καθεστώς στο οποίο η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ, αλλά το καθεστώς αυτό θα είναι σε “αργία” μέχρι να εξευρεθούν λύσεις που να διευκρινίζουν οριστικά το καθεστώς σχέσεων της χώρας με την Ευρωζώνη. Το καθεστώς αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να διατηρήσει την σχέση της με τις ελληνικές τράπεζες (ELA) ανεξάρτητα από την κατάσταση χρεοστασίου του ελληνικού δημοσίου. Ανάλογες θα ήταν οι συνέπειες για τη σχέση του ESM με το ελληνικό δημόσιο όσον αφορά την απαίτηση ή όχι του υλοποιημένου δανείου.

Επίσης, ένα τέτοιο καθεστώς θα επέτρεπε όπως αναφέρουν από το τμήμα των νομικών της Κομισιόν να απομακρυνθεί προς το παρόν το ενδεχόμενο του Grexit, “παγώνει” νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες και κυρίως δίνει χρόνο… Βέβαια, όλη αυτή η ιδέα κινείται στη γκρίζα περιοχή της ευρωπαϊκής νομιμότητας και για το λόγο αυτό πριν δοθεί ως ενδεχόμενη λύση θα χρειαστούν περαιτέρω επεξεργασίες. Ηδη από την πλευρά υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΚΤ εκφράζεται ισχυρή επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εκδοχής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα, αλλά χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες για την διαμόρφωση ενός νομικού status το οποίο ούτε υφίσταται ούτε προβλέπεται να δημιουργηθεί. Η βάση για την “ιδέα” αυτή στηρίζεται στο άρθρο 352 της Συνθήκης, αλλά προς το παρόν υπάρχουν τεράστια νομικά και άλλα προβλήματα για να τεθεί ολοκληρωμένα στην έγκριση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενο άρθροReuters: Ο Τσακαλώτος νέος υπουργός Οικονομικών
Επόμενο άρθροΒενεζουέλα, Βολιβία, Αργεντινή & Κούβα, έστειλαν συγχαρητήρια για το “ΟΧΙ”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.