Βόλτα στη Βυζαντινή Αθήνα – Με ελεύθερη είσοδο στα βυζαντινά μνημεία

0

buzantiniΜία εβδομάδα που ξεκίνησε ιδανικά με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή εξίσου δυναμικά, χάρη σε μία δράση των atenistas με αφορμή την ελεύθερη είσοδο στα βυζαντινά μνημεία του κέντρου της Αθήνας.

Το πέμπτο OpenWalkAthens (OWA) της αστικής ομάδας έχει θέμα τη Βυζαντινή Αθήνα και αφορά βυζαντινά μνημεία στο κέντρο της πόλης που προσπερνάμε κάθε ημέρα, χωρίς όμως να τα γνωρίζουμε. Έτσι, την Κυριακή 24 Μαΐου από τις 11:30 έως τις 15:30, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνων παρέχει την ελεύθερη πρόσβαση σε ιστορικούς χώρους αιώνων που ανοίγουν τις πόρτες τους και ξεναγούν τους επισκέπτες στους θησαυρούς τους.

Μεγαλοπρεπείς Βασιλικές, πλινθοπερίβλητες αψίδες, περίτεχνες τοιχογραφίες, κεραμικές και επίχρυσες διακοσμήσεις, μεσαιωνικά τέμπλα, μωσαϊκά δάπεδα, τρούλοι σπάνιας αρχιτεκτονικής, επιβλητικά καμπαναριά, βυζαντινά εκκλησάκια σε υπόγεια σύγχρονων κτιρίων, όπως η Αγία Ελεούσα στο υπόγειο της Βιβλιοθήκης σε περιμένουν για να γνωρίσεις κόσμους διαφορετικούς στην καρδιά της Αθήνας!

Ο οδηγίες του περιπάτου είναι απλούστατες: παίρνεις τον χάρτη σου από το σημείο εκκίνησης στον ναό του Αγίου Ελευθερίου (το παρεκκλήσι της Μητρόπολης στην πλατεία Μητροπόλεως) και συνεχίζεις με την παρέα σου τη διαδρομή διαμορφώνοντάς την ελεύθερα όπως εσύ θέλεις, περιηγείσαι στους 17 χώρους που θα είναι ανοικτοί, παρακολουθείς τις ξεναγήσεις, παίρνεις μέρος στα διαδραστικά δρώμενα και στις εκδηλώσεις.

Παρουσιάσεις-ομιλίες

Εισαγωγή στην ιστορική διαδρομή της Αθήνας στα χρόνια του Βυζαντίου από τον Νικόλαο Μοσχονά, ιστορικό, ομότιμο διευθυντή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (11:30, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Μητροπόλεως, παρεκκλήσι Αγ. Ελευθερίου)
Βυζάντιο και αρχαίος κόσμος. Η δημιουργία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας εντός του Παρθενώνα με τον Νικόλαο Μοσχονά (13:00, μπροστά στον Ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών/Παναγία Γρηγορούσα στη Ρωμαϊκή Αγορά)
Βυζαντινη μουσικη, ταξίδι μέσα στον χρόνο από τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνο Μουτάφη (14:00, Ιερός Ναός Παναγίας Καπνικαρεας)
Η τέχνη της Αγιογραφίας στην θεωρία και την πράξη από την αγιογράφο Σοφία Τριανταφύλλου (11:30-15:30, Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης)

Ανοιχτοί χώροι

Παναγία Γοργοεπήκοος – Άγιος Ελευθέριος – Μικρή Μητρόπολις (σημείο εκκίνησης)
Kαπνικαρέα
Aγ. Aσώματοι Θησείου
Aγ. Aπόστολοι Σολάκη
Σωτείρα Λυκοδήμου – Pωσική εκκλησία
Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης
Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παντανάσσης
Άγιοι Θεόδωροι
Μεγάλη Παναγία
Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών – Παναγία Γρηγορούσα
Αγία Σωτήρα του Κοττάκη
Αγία Αικατερίνη
Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ακρόπολης
Αγία Μαρίνα Θησείου
Ι.Ν. Αγίας Ελεούσης
Παναγία Αθηνιώτισσα

ΠΗΓΗprotothema.gr
Προηγούμενο άρθροΠαραδόθηκε ο υπάλληλος με την υπεξαίρεση μαμούθ
Επόμενο άρθροΟΑΕΔ: Διευκρινίσεις για προβλήματα στο voucher αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.