Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης – Τα πρώτα σενάρια

0

newego_LARGE_t_1101_54363327Οι συμμαχίες που θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας, με πιο προφανή αυτή με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, θα κρίνει και το ποιοι θα είναι οι υπουργοί στη νέα κυβέρνηση.

Μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον Π. Καμμένο θα βάλει αυτόματα τον ίδιο και ίσως και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ στο υπουργικό συμβούλιο. Αλλωστε, ο κ. Καμμένος φέρεται να επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης, άφησε να εννοηθεί το βράδυ της Κυριακής ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση και με στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα που «παίζουν» για να μπουν στη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες είναι:

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας -θα έχει τη θέση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης- και ταυτόχρονα θα είναι ο βασικός «διαπραγματευτής» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χρέος.

Οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγονται ως επικρατέστεροι για το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης έχει “κλειδώσει ” για τη θέση του υπερ-υπουργού Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη, εκτός κι αν αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο δεύτερο υπερυπουργείο που θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια τουΑνάπτυξης, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού θα τοποθετηθεί επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ετοιμάζονται ο Νίκος Κοτζιάς, παλαιός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στο πιθανότατα ενοποιημένο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού φαίνεται να οδεύει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ενώ ακούγεται και το όνομα τηςΘεανώς Φωτίου που είχε πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια. Ακούγεται και το όνομα του Τάσου Κουράκη.

Αν τελικώς υπάρξει ξεχωριστό (από το Ανάπτυξης) Υπουργείο Ενέργειας – Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμάται ότι θα είναι υπουργός.

Το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακούγεται για το Δικαιοσύνης- Δημόσιας Τάξης.

Στο Εσωτερικών εκτός του Κ. Πουλάκη ακούγεται και το όνομα τουΣταύρου Κοντονή. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (αν παραμείνει ανεξάρτητο) εμπλουτισμένο και με νέο υφυπουργείο ειδικά για τη μετανάστευση, «παίζουν» τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά, με το κομμάτι της μετανάστευσης να προορίζεται για τηνΑναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Επικεφαλής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα τεθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος και του Υπουργείου Εργασίας, ο Δημήτρης Στρατούλης.Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ακούγεται και το όνομα της βουλευτού Επικρατείας Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά και του Σ. Ρομπόλη.

Στο χώρο της δημόσιας υγείας ακούγονται οι Ανδρέας Ξανθός ή Γιάννης Μπασκόζος αλλά πιθανότατα να κάνει την έκπληξη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αν δεν υπάρξει κποια συγχώνευση, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να μπει η Ηρώ Διώτη.

Δίπλα στον νέο πρωθυπουργό με έλεγχο όλων των κρατικών μηχανισμών, όπως του ΣΔΟΕ, θα βρίσκεται ο Νίκος Παππάς.

Ερωτηματικό τι θα κάνει ο Δ. Παπαδημούλης, αν θα αφήσει δηλαδή την Ευρωβουλή για την κεντρική πολιτική σκηνή. Επίσης, αν η «ομάδα Λαφαζάνη» θα αποδεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ή όχι.

ΠΗΓΗimerisia.gr
Προηγούμενο άρθροΕκλογές 2015: Σταυροδοσία Β΄Αθηνών – Μεγάλα ονόματα εκτός! (11.13πμ)
Επόμενο άρθροΠοιοι εκλέγονται και ποια ηχηρά ονόματα μένουν εκτός
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.