Ο Δεκέμβριος του 2008 μέσα από ταινίες, ντοκιμαντέρ και βιβλία

0

image

Ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008 δεν ήταν μόνο η αρχή μιας έντονης και βίαιας αλλαγής αλλά και ενός έντονου κοινωνικού προβληματισμού σε κάθε πτυχή του δημόσιου διαλόγου. Από την περίφημη διακοπή προγράμματος της ΕΡΤ και την κατάληψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέχρι τα άπειρα αφιερώματα εφημερίδων και περιοδικών ο αναβρασμός που ακολούθησε τα «δεύτερα Δεκεμβριανά» ήταν έντονος αν και ίσως όχι και τόσο γόνιμος. Έξι χρόνια μετά η εικόνα του Δεκέμβρη του 2008 παραμένει θολή και κατακερματισμένη.

Tαινίες και ντοκιμαντέρ

Children of the Riots
Έξι φοιτητές και μαθητές κάτω των 20 ετών ακολούθησε ο Χρήστος Γεωργίου για την αγγλική παραγωγή «Children of the Riots» που προβλήθηκε στο Al Jazeera το 2011. Το αποτέλεσμα ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη διήγηση που ξεκινούσε με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και έφτανε ως τους «Αγανακτισμένους». ‘Εντονη παραφωνία αποτελούν τα κοντινά πλάνα του νεκρού Γρηγορόπουλου στο ράτζο του νοσοκομείου (φωτογραφίες που μέχρι τότε δεν είχαν κυκλοφορήσει ευρέως).

Wasted Youth
Η ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κυκλοφόρησε 2011 και είναι βασισμένη στην ιστορία του Γρηγορόπουλου χωρίς όμως να αποτελεί πιστή καταγραφή των γεγονότων. Η κάμερα ακολουθεί δυο παράλληλες ιστορίες: ένα αγόρι στην εφηβεία τρελαμένο με το σκέιτ, κι έναν μεσήλικα αστυνομικό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης (θυμίζει έντονα ήρωα του Οικονομίδη στο “Σπιρτόκουτο”). Οι ήρωες διασταυρώνονται στο τέλος της! ταινίας με τραγικά αποτελέσματα.

Βιβλία

«Ανησυχία, μια καταγραφή του αυθόρμητου τον Δεκέμβριο του 2008», Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Ευθύμιος Γουργούρης, Eκδόσεις Καστανιώτη, 2009
Λέυκωμα που κυκλοφόρησε μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατο του Γρηγορόπουλου με προκυρήξεις, αφίσες, φωτογραφίες και φειγ βολάν της εποχής από το δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κυριακόπουλο και το φωτογράφο-γραφίστα Ευθύμιο Γουργούρη. Διατίθεται δωρεαν σε ψηφιακή έκδοση

«Εαρινό εξάμηνο», Gιώργος Στόγιας, εκδόσεις Απόπειρα, 2013

Εδώ η δολοφονία του Γρηγορόπουλου και το πολιτικά κλίμα που δημιουργείται μετά από αυτήν στα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστημίων γίνεται το φόντο στη ζωή μιας όμορφης φοιτήτριας που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2009. Σκωπτική διάθεση και χιούμορ από το Γιώργο Στόγια.

huffpost.com

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το σοβαρό περιστατικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Επόμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Ζημιές σε τράπεζες από πορεία
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.