Δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας Livesport καταγράφει τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο νέο της σπίτι.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

Το σύνθημα: «Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια», ακούγεται σε κάθε παιχνίδι της ΑΕΚ. Είτε είναι εντός είτε εκτός έδρας. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία έντονη ανησυχία στις τάξεις των οπαδών της «Ένωσης», λόγω του ότι δεν βλέπουν να μπαίνουν οι μπουλντόζες στο γήπεδο. Αυτό περιμένουν για να πειστούν ότι η ΑΕΚ θα επιστρέψει σπίτι της. Πρέπει όμως να κάνουν υπομονή. Άλλωστε μετά από 11 χρόνια «ζητιανιάς», τι είναι μερικοί μήνες;

ghpedo-aek-fakelos2Η αλήθεια είναι πως παρατηρείτε ένα μπλοκάρισμα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν προχωράνε τα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν πολέμιοι του γηπέδου που προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές, έχοντας ως συμμάχους δύο τρία πρόσωπα που πλέον παίζουν ρόλο στη ζωή της πόλης. Όμως από την άλλη υπάρχει και κάποιος άλλος που έχει πει ότι «Το γήπεδο θα γίνει ο κόσμος να χαλάσει». Και όλοι ξέρουν ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο.Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Άρη Βασιλόπουλου, με τις οποίες επιβεβαίωσε ξανά ότι είναι κατά του γηπέδου, αλλά και την έντονη φημολογία πως έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης του νόμου για τον αποχαρακτηρισμό του Άλσους, η «Live Sport» κάνει καταγραφή των όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα και παραθέτει ποιο ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα λοιπόν με τις αρχικές προβλέψεις η ΑΕΚ είναι κάποιους μήνες εκτός. Όμως η κατασκευή του γηπέδου δεν είναι αγώνας σπριντ, αλλά μαραθώνιος. Και σε αυτόν τον αγώνα, σημασία έχει να τερματίσεις.

26 Απριλίου 2013: Ουσιαστικά η μέρα που ξεκίνησαν όλα. Ο Πόλυς Χατζηιωάννου με δήλωσή του προαναγγέλει την εποχή Μελισσανίδη στην ΑΕΚ και την προσπάθεια επιστροφής στα «ιερά χώματα».«Μια κίνηση για την κατασκευή νέου γηπέδου της ΑΕΚ θα πρέπει να τύχει υποστήριξης από όλους τους φίλους της που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Όποιος επιχειρηματίας μπορεί, άλλος με 100 χιλιάδες, άλλος με 500 χιλιάδες ευρώ, άλλος με 1 εκατομμύριο ευρώ, ας συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση της ομάδας. Εχω μιλήσει με τον κ. Μελισσανίδη, μου ανέλυσε το όραμά του και ξέρει ότι σαν φίλαθλος θα συμμετέχω και εγώ με συγκεκριμένο ποσό, κατά το χτίσιμο του γηπέδου της ΑΕΚ. Εύχομαι στον κ. Μελισσανίδη, που φαίνεται ότι επιθυμεί να παίξει ενεργό ρόλο στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης, να βρει τη χρυσή τομή και να δώσει νέα προοπτική στην ομάδα. Ολοι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ θα πρέπει να τον στηρίξουν».

21 Ιουνίου 2013: Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ανακοινώνει πως με απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, θα ενισχυθεί ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί στη Νέα Φιλαδέλφεια το νέο γήπεδο του «δικεφάλου».

22 Ιουνίου 2013: Η «Live Sport» αποκάλυψε πως η εταιρεία «Dimand S.A.» στην οποία Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέλαβε το project της κατασκευής γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια!

23 Ιουνίου 2013: Η «Live Sport» αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες του φακέλου που κατέθεσαν στο Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας οι άνθρωποι της «Δικέφαλος 1924» στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς.

29 Αυγούστου 2013: Ανακοινώνεται η σύσταση της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ». Πρόκειται για την εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς». Σε αυτή υπάρχουν 16 ιδρυτικά μέλη τα οποία είναι τα ακόλουθα: 1. Γιώργος Μελισσανίδης, 2. Πέτρος Παππάς, 3. Μάκης Αγγελόπουλος, 4. Ηλίας Λιβάνης, 5. Γιώργος Σκρέκης, 6. Κωνσταντίνος Μαρινάκης, 7. Ευάγγελος Ασλανίδης, 8. Βάγια Βρεττάκου, 9. Γιάννης Ολύμπιος, 10. Απόστολος Πουλοβασίλης, 11. Φώτης Παπαγεωργίου, 12. Στέργιος Γαντζούλας, 13. Κωνσταντίνος Κωτσάτος, 14.Χαράλαμπος Κουτάς, 15. Παναγιώτης Ζαχόπουλος και 16. Ανδρέας Ανατολιωτάκης.

2 Οκτωβρίου 2013: Τα αποκαλυπτήρια. Στην αίθουσα «Μίλτος Κουντουράς» του ΕΠΑΛ της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του κάνουν την πρώτη παρουσίαση της «Αγιά Σοφιάς» και ζητάνε την ομόφωνη έγκριση του Δ.Σ. για να προχωρήσουν στην υλοποίηση του τεράστιου project.

6 Νοεμβρίου 2013: Η επίσημη παρουσίαση. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση έγιναν με κάθε επισημότητα τα ολοκληρωτικά αποκαλυπτήρια του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά». Το «θεμέλιο λίθο» για την επιστροφή στα «ιερά χώματα» έβαλε το Πατριαρχείο.

20 Νοεμβρίου 2013: Εγκρίθηκε η προμελέτη για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, ο Δήμος «άναψε» το πράσινο φως στην ΑΕΚ. Υπέρ της επιστροφής στα «ιερά χώματα» ψήφισαν 17 σύμβουλοι. Υπήρξαν επίσης δύο «ναι με διαφοροποίηση» και τρεις αποχωρήσεις.

21 Ιανουαρίου 2014: Μπαίνει για πρώτη φορά μπουλντόζα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 8 το πρωί μία κίτρινη μπουλντόζα μπαίνει στα «ιερά χώματα» και ξεκινάει προπαρασκευαστικές εργασίες για στρωματογραφία και ερευνητική γεώτρηση.

3 Φεβρουαρίου 2014: Ο Δημήτρης Μελισσανίδης συναντιέται με τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. Γιάννη Μανιάτη και μετά το πέρας της συνάντησης δηλώνει μπροστά στις κάμερες: «Δεν μπορώ να πω πότε μπαίνουν οι μπουλντόζες αν δεν έχουμε το σχέδιο νόμου. Μόλις βγει σχέδιο νόμου, πιστεύω σε 60 μέρες θα το έχουμε στα χέρια μας, μετά θέλουμε κι έναν μήνα για να πάρουμε την άδεια και αμέσως μπαίνουμε. Άρα πρώτα ο Θεός, σε 90 μέρες, σε 100 μέρες το πολύ μπορούμε να μπούμε». Το νομοσχέδιο καθυστέρησε πολύ περισσότερο του αναμενόμενου χωρίς η ΑΕΚ να έχει ευθύνη.

14 Φεβρουαρίου 2014: Η «Δικέφαλος 1924» κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το φάκελο καταλληλότητας του γηπέδου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Δικέφαλος 1924» (για το ποσό των 30 εκατ. ευρώ).

21 Φεβρουαρίου 2014: Η «Live Sport» αποκαλύπτει την 112σέλιδη πολεοδομική, χωροταξική και περιβαλλοντική θεώρηση του σχεδίου νόμου για την «Αγιά Σοφιά».12 Μαρτίου 2014: Ξεκινάει η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της «Δικέφαλος 1924», η οποία έχει αποκλειστικό και μόνο στόχο την εύρεση κεφαλαίων για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς».

3 Ιουλίου 2014: Στην τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου άναψε το «πράσινο» φως για να γίνει νόμος του Κράτους του Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την επεξεργασία του Νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται και το projectτης «Αγιά Σοφιάς» και το επικύρωσε υπερψηφίζοντάς το.

24 Ιουλίου 2014: Η παραφιλολογία έχει χτυπήσει κόκκινο και ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του αναφορικά με το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης παραθέτει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση  τους και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Το πράττει και στο τέλος τονίζει: «Το γήπεδο θα γίνει, ο κόσμος να χαλάσει…».

30 Ιουλίου 2014: Ψηφίζεται ο νόμος για την «Αγιά Σοφιά»! Ολοκληρώνεται η συνεδρίαση για το «Ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής» στο οποίο περιλαμβάνονται τα άρθρα 81 και 82 που αφορούν το γήπεδο της ΑΕΚ. Υπερψηφίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της Επιτροπής με μοναδικούς διαφωνούντες το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

1 Αυγούστου 2014: Δύο μόλις ημέρες μετά από τη ψήφισή του στη Βουλή, ο νόμος που αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 156).

13 Αυγούστου 2014: Με αριθμό πρωτοκόλλου 39151 κατατέθηκε στη διεύθυνση ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ ο φάκελος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας της «Αγιά Σοφιάς».17 Οκτωβρίου 2014: Η ΑΕΚ έχει πλέον στα χέρια της την έγκριση της πολεοδομίας για τους όρους δόμησης, άδεια για εκσκαφές από την αρχαιολογική υπηρεσία και άδειες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης του εργοταξίου.

23 Οκτωβρίου 2014: Ψηφίζεται εκ νέου ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής και μέσα σε αυτόν βρίσκονται ξανά τα 20 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η οκτάμηνη καθυστέρηση

ghpedo-aek-fakelos3Ο κ. Ανδριόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» είχε παραδεχθεί ότι το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς» δεν έχει τηρηθεί στο απόλυτο, ωστόσο επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις ήταν δικαιολογημένες: «Είμαστε μέσα στο έτος, όχι στο χρονοδιάγραμμα, για να είμαστε ακριβείς. Όταν παρουσιάζαμε τα χρονοδιαγράμματα, τα παρουσιάζαμε σαν ιδανικά αναμενόμενο σενάριο. Δηλαδή, σας θυμίζω ότι η νομοθετική ρύθμιση ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο και επειδή πέσαμε σε εκλογές το ΦΕΚ βγήκε τον Αύγουστο…». Κοιτάζοντας λοιπόν το ιδανικό σενάριο μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε οκτώ μήνες πίσω. Και οι ευθύνες που αναλογούν στην ΑΕΚ είναι ελάχιστες…

Χρονοδιάγραμμα κατασκευής:

Ιούνιος 2013 – Δεκέμβριος 2013: Έγκριση Δημοτικού Συμβουλίου- Ψήφιση Νέου Νόμου- Εκπόνηση Αρχικών Μελετών

Ιανουάριος 2014 – Μάρτιος 2014: Υποβολή Αίτησης & Έκδοση Οικοδομικής Άδειας- Έναρξη Εκσκαφών και Αντιστηρίξεων

Απρίλιος 2014: Έναρξη κατασκευαστικής περιόδου

Σεπτέμβριος 2015 – Δεκέμβριος 2015: Ολοκλήρωση κατασκευής & έναρξη λειτουργίας!

Προηγούμενο άρθροΜικρασιάτες Φ.Χ.: Προβολή Ντοκιμαντέρ την Παρασκευή
Επόμενο άρθροΓ. Χατζηνικολάου: “Όταν το Εύ έγινε μπίζνα…”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.