Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Απειλεί με Διχοτόμηση της Κύπρου!

0

56541Κλιμακώνει και πολιτικά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, καθώς απροκάλυπτα και απειλητικά δηλώνει ότι θα συνεχισθούν κανονικά οι έρευνες του Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μέχρις ότου επιτύχει τα διπλωματικά και οικονομικά αποτελέσματα που επιδιώκει, επιστρατεύοντας και την απειλή της διχοτόμησης…

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου την Τρίτη εκτόξευσε απειλές και περιέγραψε το πλαίσιο των επιδιώξεων της «πειρατικής πολιτικής» της Αγκυρας που έχει στόχο να βάλει «χέρι» στο κυπριακό φυσικό αέριο, στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης επιχειρεί να πείσει την ΕΕ να υιοθετήσει ισχυρή δήλωση εναντίον των τουρκικών προκλήσεων, ενώ έχει και μια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, καθώς το Λονδίνο αποφεύγει συστηματικά να αποδοκιμάσει τις τουρκικές κινήσεις εναντίον της Κύπρου.

Από την Αθήνα με μια ηχηρή παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας με μήνυμά του προς τον Ν. Αναστασιάδη μετέφερε την «ομόθυμη συμπαράσταση» του ελληνικού λαού, εκφράζοντας την ευχή και προσδοκία να ευοδωθούν οι ενέργειες που αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και την ελπίδα ότι η ΕΕ θα «επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνές του, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για το πλοίο και προειδοποίησε «να μην επιχειρήσει κανείς να δημιουργήσει κρίση», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι το «μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»…
Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης, καθώς το Λονδίνο αποφεύγει συστηματικά να αποδοκιμάσει τις τουρκικές κινήσεις εναντίον της Κύπρου
Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης, καθώς το Λονδίνο αποφεύγει συστηματικά να αποδοκιμάσει τις τουρκικές κινήσεις εναντίον της Κύπρου

barbaros_gemisi_rumlarin_takibinde_h27064
Ο κ. Νταβούτογλου επικαλείται την ύπαρξη «δύο κρατών», για να νομιμοποιήσει την παράνομη συμφωνία του ψευδοκράτους με την τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO, ενώ συγχρόνως προβάλλει το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητας στην ΑΟΖ και στους φυσικούς πόρους της Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και προσβολή της ΕΕ συνιστά η αμφισβήτηση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει η Αθήνα. Στη φωτό ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου
«Κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και προσβολή της ΕΕ συνιστά η αμφισβήτηση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει η Αθήνα. Στη φωτό ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου

Καλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί τα «ίσα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων (επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση μόνον στην ελληνική χούντα, παραβλέποντας τις πραγματικές ευθύνες της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής) δήλωσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα «πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών». Εννοώντας φυσικά ότι ακόμη και για την επισημοποίηση της διχοτόμησης η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλει και τίμημα ένα μέρος της ΑΟΖ στο νότιο τμήμα του νησιού!

Επιμένοντας στη γνωστή πρόταση για την «από κοινού συνέχιση των ερευνών από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» ο κ. Νταβούτογλου προβάλλει το παράδειγμα της Τουρκίας που προσφέρθηκε να διαθέσει και στους Ελληνοκύπριους νερό από τον αγωγό που θα μεταφέρει νερό από την Ανατολία στα Κατεχόμενα.

Σε διπλωματικό επίπεδο ο κ. Νταβούτογλου και, γνωρίζοντας ότι με την κλιμάκωση της κρίσης θα υπάρξουν πιέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επαναφέρει την πρόταση για Πενταμερή Διάσκεψη (Τουρκία – Ελλάδα – Βρετανία και οι δύο κοινότητες) για να λυθεί, όπως είπε, σύντομα το Κυπριακό και έτσι οι φυσικές πηγές να χρησιμοποιηθούν από το νέο κράτος.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, σχολιάζοντας την απόφαση της Κύπρου να στραφεί στην ΕΕ, δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει υπό την κυριαρχία της την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αναμένει από την ΕΕ να απορρίψει το αίτημα της Κύπρου για μη άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Στην Αθήνα κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε τις δηλώσεις Νταβούτογλου «πρόσθετη πρόκληση», υπενθυμίζοντας ότι συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και προσβολή της ΕΕ η αμφισβήτηση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τα διχοτομικά σενάρια «δύο κρατών» είναι ενδεικτικά των πραγματικών τουρκικών προθέσεων.

 

ΠΗΓΗΝίκος Μελέτης - ΕΘΝΟΣ
Προηγούμενο άρθροΣήμερα στις 7.00μμ το Έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο για τους Παιδικούς Σταθμούς (Fx-Tv)
Επόμενο άρθροΓήπεδο ΑΕΚ: “Νέες αντιδράσεις του Δήμου Φ.Χ.” – Έγγραφα…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.