Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης έλεγε προ διμήνου ότι «αν ο Φώτης Κουβέλης δεν αντέξει να γίνει «Τσιριμώκος», τότε θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο». Η πρόβλεψή του δείχνει μάλλον να επαληθεύεται.

«Δεν θα βρεθεί Τσιριμώκος»

Η φράση για «Τσιριμώκο Πρόεδρο» προέρχεται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας το καλοκαίρι στην κοινοβουλευτική του ομάδα και αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, στο στιλ του ’60».

«Δεν θα βρεθεί κανείς να κάνει τον Τσιριμώκο, σε αυτήν την εμποροπανήγυρη. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε την έκπτωση της Δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Το εμπόδιο που λέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας

Το κομβικό ζήτημα στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει το όνομα του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας που θα έπειθε 180 βουλευτές να ψηφίσουν «ναι», χωρίς να προκληθούν τριγμοί στα κόμματά τους και χωρίς να κινδυνεύσει να αποκληθεί «προδότης» ή «Τσιριμώκος» όποιος αποδεχθεί την τιμητική αυτή θέση. Ολα δείχνουν πως τέτοιο όνομα δεν υπάρχει.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν πείσει τον Φώτη Κουβέλη να αποδεχθεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι συνεννοήσεις είχαν προχωρήσει. Ο κ. Κουβέλης, αφού πρώτα αποδεκάτισε το κόμμα του με την υποψία ότι θα προταθεί για Πρόεδρος (αποχώρησαν τρεις βουλευτές), τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών και δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τη θέση, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι συντάσσεται με την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατα σχεδιάζει και την επάνοδό του στην Κουμουνδούρου, κλείνοντας έτσι τον κύκλο του ως πρόεδρος κόμματος, σε δύο μόλις χρόνια.
Τα μπρος πίσω του Φώτη Κουβέλη προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση και ματαίωσαν τη συμφωνία κορυφής. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε σύσκεψη με συνεργάτες του, αποκάλεσε τον Φώτη Κουβέλη «τυχοδιώκτη» επειδή παίζει με τις πρόωρες εκλογές.

Δυσαρμονία και αποσάρθρωση στην κυβέρνηση

Φαινόμενα αποσάρθρωσης παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον κυβερνητικό συνασπισμό αφού είναι φανερό πλέον ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπορούν και ίσως δεν θέλουν να σηκώσουν το βάρος των νέων απαιτήσεων των δανειστών (απελευθέρωση απολύσεων, νέες περικοπές συντάξεων, κατάργηση του εφάπαξ, αλλαγή νόμου συνδικαλιστών κ.λπ).

Η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάζεται εντονότερα από ό,τι στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε επίπεδα οριακής ανοχής προς την κυβέρνηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε οριακή σχέση με το ίδιο του το κόμμα. Το «αντάρτικο» Παπανδρέου, η οξύτατη κριτική Χρυσοχοΐδη και οι αντιρρήσεις βουλευτών έχουν φθάσει σε οριακό σημείο τον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο οι εκλογές είναι πιθανόν καλύτερη λύση από ένα Συνέδριο αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του.

Ενα παρόμοιο σκηνικό έχει στηθεί και στη ΝΔ , όπου το «αντάρτικο» καραδοκεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός δείχνει πιο ευάλωτος απέναντι στις πιέσεις των λαϊκιστών της κυβέρνησης ενώ έχει εντυπωθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι οι ευρωπαίοι δεν φοβούνται πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιπλέον αρνητικό για την κυβέρνηση είναι ότι οι εταίροι-δανειστές διέψευσαν όλες τις ελπίδες του κυβερνητικού συνασπισμού για μια πραγματική στήριξη απέναντι στον «μπαμπούλα» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι «η τρόικα όπου να’ ναι φεύγει και το Μνημόνιο τελειώνει» δεν πείθει όσο θα έπρεπε την κοινή γνώμη. Την ίδια ώρα, η συζήτηση για το χρέος που περίμεναν ότι θα είχε ήδη ανοίξει δίνοντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, όχι μόνο δεν άνοιξε αλλά οι δανειστές θέτουν νέους όρους και προβάλλουν εντελώς αλλοπρόσαλλα επιχειρήματα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα επιτελεία όλων των κομμάτων βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό με την αντιπολίτευση να μην αποκλείει και μια αιφνιδιαστική κίνηση από τον Αντώνη Σαμαρά.

Το άγχος των δημοσκοπήσεων

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις της περιόδου δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη υπεροχή του στα ποιοτικά στοιχεία (παράσταση νίκης, ικανότητα διακυβέρνησης κλπ). Τα στοιχεία αυτά προκαλούν ίλιγγο στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίζει δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue έδινε 11 μονάδες προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και έγινε αφορμή να ξεσπάσει πόλεμος Public Issue -Βούλτεψη, η οποία -ως συνήθως υπερβολική και επιπόλαιη- αμφισβήτησε τα στοιχεία και επιτέθηκε στην εταιρεία δημοσκοπήσεων!

Συναγερμός στην Κουμουνδούρου για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο-Νοέμβριο

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για προσφυγή στις κάλπες σύντομα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι από το Μαξίμου θα επιχειρήσουν να αποσυνδέσουν τις εκλογές από τον Πρόεδρο και να «παίξουν» στο επίπεδο της οικονομίας, κάτι το οποίο όπως σημειώνει ανώτατο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται τόσο από τις δηλώσεις για bank run όσο και από την επαναφορά του «ανύπαρκτου διλήμματος “ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ”».

«Το κλίμα εκλογών ενισχύεται από τις ανοιχτές συγκρούσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συναποτελούν, την σπασμωδική παροχολογία αλλά και από τις ασυνήθιστες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και όλα είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε και μια πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών… Πρόκειται για την 23η Νοεμβρίου, η οποία προκύπτει απο την πολιτική ανάλυση πολλών παραμέτρων και φαντάζει μια ημερομηνία «λογική», εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Η ΠΓ αποφάσισε να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας του κόμματος, και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συγκρότηση της διαπραγματευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Ο κ. Χουντής αναμένεται εντός των επομένων ημερών να έρθει σε επαφή με οικονομολόγους, εμπειρογνώμονες και ειδικούς για το ζήτημα αυτό, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία γύρω από το δημόσιο χρέος, να συγκροτήσει το πλαίσιο δράσης και να προλειάνει το έδαφος σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής ετοιμότητας στην Κουμουνδούρου αναμένεται να συνεχιστεί το άνοιγμα σε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Το στίγμα για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Ανδρέας Καρίτζης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας ωστόσο όσους έχουν αποτελέσει υπέρμαχους των μνημονίων με τη φράση «δεν γίνεται ο δήμιος να γίνει σωτήρας». Με αυτόν τον τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται η συνέχιση του ανοίγματος στην κοινωνική βάση των δύο κομμάτων, στα οποία τόσο σε στελεχιακό δυναμικό, όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων παρατηρούνται διαρκώς κλιμακούμενες φυγόκεντρες δυνάμεις.

 

ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε από σήμερα το νέο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ
Επόμενο άρθροΤι “γίνεται” με την κλοπή τού οχήματος τού Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας??? (Βίντεο)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.