Πεδίο μάχης η Λεωφ. Μεσογείων…

0

1Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου, όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατεδάφιση καταυλισμού Ρομά.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του εισαγγελέα και του προέδρου των αθίγγανων, προκειμένου να βρεθεί λύση και να εξομαλυνθεί η ένταση.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, είχε οριστεί ημέρα που θα μετέβαινε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων.

Από χθες το βράδυ, όμως, οι ρομά του καταυλισμού βρίσκονται σε κινητοποίηση αντιδρώντας στην απόφαση, ενώ σήμερα, από νωρίς το πρωί, άναψαν φωτιές στη λεωφόρο Μεσογείων, καίγοντας λάστιχα και κάδους απορριμάτων.

2Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέας, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των ρομά, από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.

Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος με επείγον έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχει ζητήσει προσωρινή αναβολή της κατεδάφισης μέχρι να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι «η πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας όχι μόνο δεν επιλύει τον υπάρχον από δεκαετίες πρόβλημα, αλλά αντίθετα η απόφαση για πενθήμερη διαδικασία κατεδάφισης ενέχει σοβαρό κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες διατάραξης της ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη με ανεξέλεγκτες».

Μιλώντας νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα στρατγικό σχέδιο έτσι ώστε η μετεγκατάσταση να γίνει με ασφαλή τρόπο. Σε άλλες του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

«Είναι αδιανόητο αυτό που σκέφτεται η αποκεντρωμένη διοίκηση. Να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση… Επιχειρούν να μετατρέψουν το Χαλάνδρι σε εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.

Τι προβλέπει η απόφαση
4Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τα 12 κτίσματα -που φέρονται ακατοίκητα- και για 33 άλλα που αποδεδειγμένα κατοικούνται, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τα χαρακτηρίζουν κατεδαφιστέα. Για άλλα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Πρόθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι οι τσιγγάνοι να μετεγκατασταθούν στον ‘Ορος Πατέρα, στα Μέγαρα, σε απομονωμένη έκταση στην παλαιά αμερικανική βάση. Ήδη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκαταστήσει εκεί 20 σπίτια, από τα παλαιά αντισεισμικά λυόμενα.

Οι τσιγγάνοι από την πλευρά τους ζητούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη περιοχή πίσω από το Νομισματοκοπείο, όπου σήμερα φιλοξενείται γήπεδο ποδοσφαίρου -για το οποίο όμως, όπως για την πλειονότητα των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, εκκρεμεί άδεια λειτουργίας. Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι αυτή τη στιγμή παράνομο.

Για το θέμα ης μετεγκατάστασης των τσιγγάνων, ο πρώην γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος, παραπέμπεται στις 8 Οκτωβρίου για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε την απόφαση κατεδάφισης.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάστασή τους στο Όρος Πατέρα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων είχε εκδώσει -με την προηγούμενη δημοτική αρχή- αρνητική απόφαση, η οποία -σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- είχε στη συνέχεια ανακληθεί και ο δήμος είχε αποδεχθεί τη μετεγκατάστασή τους.

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΥπό Κατάληψη το Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας
Επόμενο άρθροΔιαγραμμίσεις…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.