Με ένα ξεκάθαρο «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας απάντησε το εκλογικό σώμα στο πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Οι οπαδοί της διατήρησης της ενότητας του Μεγάλου Βασιλείου κατήγαγαν μια «καθαρή» νίκη λαμβάνοντας το 55,3% των ψήφων, έναντι 44,7% που έλαβε το «Ναι».Η παράταξη του «όχι» συγκέντρωσε 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του «ναι» ενώ η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%. Τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια αναλυτικά (πατήστε πάνω για μεγέθυνση):

full-results-graphic

Χαρακτηριστικό πως ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέβασε σχετικά νωρίς στο Twitter μια δήλωση στην οποία έδινε συγχαρητήρια στον ηγέτη της καμπάνιας των Ενωτικών Άλιστερ Ντάρλινγκ. Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδας θα κάνει και επίσημο διάγγελμα δηλώνοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Τον Ιανουάριο καταθέτει ο Κάμερον το νομοσχέδιο εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε στη δήλωσή του το Ηνωμένο Βασίλειο «να ενωθεί» μετά την επικράτηση του «όχι» και να προχωρήσει εμπρός. «Ηλθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθεί και να προχωρήσει εμπρός».

Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακουφισμένος από το γεγονός πως γλίτωσε στο παρά πέντε την παραίτηση δήλωσε ότι «το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά…δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας».

Επιπλέον, τόνισε ότι τον Ιανουαρίο θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο με εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.Ο Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη Σκωτία, η οποία ήδη διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, και οι οποίες θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες. Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Βρετανία.

«Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία», πρόσθεσε ο ο Κάμερον στους δημοσιογράφους μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο.

Επιπλέον, σχολίασε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε έντονα πάθη», «ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο και κατέληξε: «Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας».

ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο με 30 θέματα!
Επόμενο άρθροΜικρό μου… PONY!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.