Αμφίπολη: “Ο τάφος ανήκει στον Νέαρχο”;

0

amfipoli-3-630x400amfipoli-3-630×400Στον παιδικό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο, ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη, σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Λέιν Φοξ.

Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ έγραψε το 1973 βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ αργότερα ήταν σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία «Αλέξανδρος».

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του μίλησε για το «θαύμα της Αμφίπολης» και έδωσε την δική του απάντηση για το ποιος βρίσκεται θαμμένος στον τύμβο Καστά.

Σύμφωνα με τον Φοξ, στον τύμβο είναι θαμμένος ο παιδικός φίλος και ένας από τους πιο πιστούς στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου, Νέαρχος.

Ο Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου», όπου αναφέρεται πως ένας άλλος στρατηλάτης ο Δημάρατος ο Κορίνθιος «τιμήθηκε με έναν τάφο παρόμοιο στο μέγεθος με αυτόν της Αμφίπολης».

Και συνέχισε: «Οπότε, η εικασία μου είναι πως στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας πολύ στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου και υψηλόβαθμο αξιωματούχος του στρατού του, ο οποίος είτε επέστρεψε πίσω είτε επέστρεψε νεκρός και ετάφη στην γενέτειρά του την Αμφίπολη».

Ο τύμβος κρύβει δύο επιπλέον επίπεδα”

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, ο τύμβος Καστά κρύβει δύο ακόμα επίπεδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «πριν από περίπου 15 ημέρες έγιναν από ειδικούς, σεισμογραφική τομογραφία που έδειξε ότι ο “δρόμος” προς τον Ταφικό Θάλαμο είναι κατηφορικός και οδηγεί σε ακόμη δύο χαμηλότερα επίπεδα».

Μάλιστα, ο καθηγητής γεωπληροφορικής Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου -ο οποίος είχε κάνει έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ πριν από τέσσερα χρόνια- άφησε να εννοηθεί, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι στο μνημείο από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο τύμβος Καστά δεν θα αποκαλύψει ένα τέταρτο θάλαμο, αλλά πολλά ακόμα δωμάτια σε περισσότερα από ένα επίπεδα.

Προηγούμενο άρθροΠαναγίτσα Ν.Φ.: Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση των Μικρασιατών Φ.Χ.
Επόμενο άρθροΒίντεο από την εκδήλωση των Μικρασιατών Φ.Χ. στη Παναγίτσα Ν. Φιλαδέλφειας (Fx-Web Tv)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.